Keyifle tüketilmekte olan çiçek balı, insan vücudu için oldukça sağlıklı olup, birçok hastalığın oluşumunu geciktirmeye veya önlemeye yardımcı olmaktadır. Besinlere eklenen tamamen doğal olan süzme çiçek balları, işlem görmüş şekerler gibi kandaki şeker oranını artırmamaktadır.
Kaçkar Akasya balı, diğer ballar arasında en iyi bal çünkü yerleşim alanlarına en az 10 km uzaklıktaki akasya ormanları içerisinde yer alan karakovanlardan elde ediliyor. Faydaları: Bu bal çeşidi özellikle sinir sistemini koruyucu ve güçlendirici özelliğiyle bilinir.
Ne Kadar Tüketilmelidir
Çiçek balını günlük olarak yetişkinlerin 3-5 yemek kaşığı veya 6-10 tatlı kaşığı tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bu miktar 50- 80 gram bala denk gelmektedir. Çiçek balını çocuklar günlük olarak kilogram başına 1 gram tüketmelidir.
Çam balında bulunan doğal fruktoz, çiçek balından daha az miktardadır. Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu ağaç ve bitkilerin çiçeklerinden de çok çeşitli çiçek balı üretilir. Fakat yayla balları, bu tarz çiçek ballarının aksine tek veya bir kaç çeşit çiçekten elde edilmiş ballar değildir. Yaylaların bitki örtüsü doğada kendiliğinden yetişen binlerce farklı dağ ve kır çiçeğidir.
Eğriçayır Balı: 400 Bal Arasında 1.! Yapılan yarışmalarda dört farklı bal kategorisinde 1. olan Eğriçayır balı, dünyanın en iyi bal ödülünü almıştır. Yaklaşık 400 farklı bal arasında tadıyla ve besin değeriyle dikkat çeken Eğriçayır balı, 1. olarak daha da tanınmaya başlamıştır.
Prof. Dr. Canan Karatay, "Bal sıvı şekerdir" söyleminden dolayı kendisine tepki gösteren bal satıcılarıyla ilgili, "Bal üreticileri kendi açılarından haklı olabilir, onlar tüccar ama ben tüccar değilim. Onun sağladığı şifa zararından bin kat daha az, balcılar bana kızmasın" dedi.
Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor. Şekerlenme, balın glikoz, fruktoz ve su miktarına bağlı olarak gelişiyor.
Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir. Doğal ortamı olan kovandan çıkan bal kovanda bulunan koruyucu madde ve ideal şartlardan uzaklaşmış olmaktadır. Bu durum ise balın daha katı bir kıvam alarak kristal şeker görünümünü almasını sağlamaktadır.
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz. Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.
Bal, günlük olarak tüketilebilecek en iyi doğal bileşendir. Balın ılık suyla içilmesi vücuda yardımcı olur. Güne bir bardak ılık su ve bal ile başlamak, bir fincan kahve / çaydan daha faydalıdır.
Çiçek balı, çiçeklerin üzerindeki nektarların bal arısı tarafından toplanıp, kendi salgıladıkları enzimler ile oluşturdukları bal çeşididir. Boğa dikeni, ıhlamur, lavanta, arı otu, keçiboynuzu, kekik, kestane gibi çiçeklerden elde edilmektedir. Süzme çiçek balı, tatlı ve aromalı bir yapıda olup polen içeriği yüksektir.
BALPARMAK'IN ÖZENLE SEÇİLEN BAL DÜNYASI
Arıcılardan temin edilen balların Bal Bilim Merkezi'nde yapılan analizler sonucu doğallığının tespit edilmesiyle, yüzde 100 doğal balın güvenle keyfini çıkarmak mümkündür.
Markette satılan balların gerçek olup olmadığı birçok kişinin aklını kurcalayan bir sorudur. Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Trabzon'da ayıların bal testi izleyenleri şaşkına çevirdi
Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum.
Gerçek bal bozulur mu? Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir.
İlk olarak balı çok cıvık olmadığı bir zamanda (hafif katı olabilir) bir çay kaşığı ile alıp tabağa dökmeyi denersiniz. Eğer bak sıvı bir şekilde akmıyor ve kıvamı sürekli yukarı doğru çekip uzuyorsa balınız organiktir.
Gerçek balın rengi, üretildiği bölgenin florasına bağlı olarak değişebilir. Bal elde edilen bitki ve çiçek yoğunluğuna bağlı olarak beyazdan siyaha kadar çok değişik renklerde olabilir. Petek dokusu içinde farklı tonlar oluşabilir.
Balın bozulmamasında, çok asidik olması, içindeki su miktarının çok düşük olması ve su emici olması gibi üç özelliği rol oynar. Yani balda mikroorganizmaların tüketerek yaşayıp gelişebilecekleri hiç bir şey yoktur.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Balparmak BallıMix'te şeker yok, bal var! İsteyen sürsün, isteyen kaşıklasın.
Uzun yıllar hakiki balın donmadığı düşünülmekteydi. Ancak gerçek bal yemek isteyenlerin bal donar mı sorusunun cevabı: hakiki bal donar. Ancak daha önce de belirtildiği gibi sadece donması onun gerçek bal olduğunu göstermez. Bunun için mutlaka güvenilir firmalardan alınması tavsiye edilmektedir.
Kestane balı özellik bakımından daha koyu kıvamda, koyu kahve renginde, biraz acı, keskin bir tadı olan aynı zamanda kestanenin tadını ve kokusunu da içeren lezzete sahiptir. Çiçek balından daha koyu renktedir ve çiçek balına oranla 2 kat daha fazla demir ve 4 kat fazla kalsiyum içerir.
Tic. A.Ş. tarafından üretilen Balkaşık Süzme Çiçek Balı (850 gr.) ürününde “C4 Şeker Oranı, Protein ve Hambal Delta C13 değerleri arası fark” sebepli uygunsuzluk tespiti yapıldı. Söz konusu ürün, BİM'in özel ürünleri arasında yer alıyor ve sadece BİM için üretilip bu mağazalarda satılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri