Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
Soğuk algınlığı durumlarında inek sütü yerine belki keçi sütü tercih edilebilir. Bunun yanında yoğurt ve kefir de mayalı ve histamin içeriği fazla olan gıdalardandır. Dolayısıyla hasta iken süt değil yoğurt ve kefiri tercih edip bunu da günde 400 ml ile sınırlandırmak gerekmektedir.
Kışı gribe yakalanmadan atlatmak mümkün. İşin sırrı bağışıklık sistemini güçlendiren yumurta, peynir ve mercimek gibi besinleri hastalığa yakalanmadan tüketmek ve gerekli vitamin desteği almaktan geçiyor.
İlgili 33 soru bulundu
"Eğer üşüyorsanız ve vücut ısınızı yükseltmeniz gerekiyorsa, banyo yapmak veya duş almak bunu yapmanın etkili bir yoludur" dedi. Duştaki buhar sadece sizi ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda mukusu incelterek tıkalı sinüslerinizi de temizler. Bu da, tıkalı burnunuzun daha kolay akmasını sağlar.
Önemli olan hiç hasta olmamak değil, enfeksiyon dönemlerini en hasarsız şekilde atlatmaktır. Çocuğunuz hasta dahi olsa banyo rutinini aksatmayın, hatta daha sık suyla temas ettirin. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.
Gripte terlemek ateş düşmesine yardımcı olur. Ancak terledikten sonra ılık duş almakta ve pamuklu ince kıyafetler tercih etmekte fayda var. Terli terli oturmak ya da terin üzerinizde kuruması vücut ısımızı negatif etkiliyor, hastalığın şiddetlenmesine neden oluyor.
Gribe İyi Gelen Çorba ; Et / Tavuk Suyu Çorbası
Özellikle et ve tavuk suyuyla yapılmış olan çorbalar gripken tüketmeniz gereken olmazsa olmazlardan. Et ve tavuk suyunu sebze çorbasına karıştırabilir ya da direkt içebilirsiniz.
EN DOĞAL ÇÖZÜMLERDEN BİRİ SU İÇMEK
Griple savaşmada bol bol su tüketmek de şarttır. Grip hastalığı oluşum açısından incelendiğinde, mikropların vücuttan atılması ve vücutta çoğalmaması için en doğal ve en pratik çözümün su içmek olduğu görülür.
Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.
Ayrıca gribe yakalananlar alkol ve kahve tüketiminden uzak durmalı. Alkol ve kahve sıvı kaybına neden olur ve en önemlisi sigara hastalığın belirtilerini arttırabilir.
Soğuk algınlığı durumlarında inek sütü yerine belki keçi sütü tercih edilebilir. Bunun yanında yoğurt ve kefir de mayalı ve histamin içeriği fazla olan gıdalardandır. Dolayısıyla hastayken süt değil yoğurt ve kefiri tercih edip bunu da günde 400 ml ile sınırlandırmak gerekmektedir.
Çikolata histamin salgılatılmasına yol açtığı için soğuk algınlığı durumlarında tüketilmemelidir. Öte yandan, bağışıklık sisteminin güçlenmesini engelleyici özelliği nedeniyle rafine şeker içeren tüm gıdalardan uzak durulması önemlidir.
Tıpkı kahve gibi soda ve asitli içecekler de vücudunuzdan su kaybına neden olabilir. Bu nedenle soda gibi asitli içeceklerden kaçınmakta fayda olabilir. Eğer boğazını yaraysa ya tahriş olmuşsa cips ya da granola gibi atıştırmalıklar boğazınızda adeta 'zımpara kağıdı' etkisi yaratacaktır.
Et suyu ya da tavuk suyuna çorba: Grip olduğumuzda ilk yapılan tavuk ya da et suyuna çorbadır... Araştırmalara göre her ikisi de, enfeksiyon giderme özelliği sayesinde soğuk algınlığı ve gribe karşı en etkili yiyeceklerden biri olabiliyor.
Yapılan bilimsel çalışmalara göre kolonyanın antibakteriyel özellik taşıdığı kanıtlamıştır. Kolonya, mikrop öldürücü özelliğe sahip olmasının yanı sıra, grip bakterisinin yayılmasının da önüne geçer. Uzmanlar grip gibi mikropların yayılmaması için günde birkaç defa kolonya kullanılmasını tavsiye ediyor.
Ayrıca, C vitamini içeren besinler tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Yapılan araştırmalar ayran, peynir, yoğurt, kefir, zeytin, turşu gibi probiyotikleri tüketenlerin soğuk algınlığını daha kolay atlattığını göstermektedir.
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. (Düz mantıkla düşündüğümüzde soğuk suyun soğuk algınlığına neden olduğu sonucuna varırız. Ancak soğuk duş bağışıklık sistemini güçlendirdiği için aslında soğuk algınlığının da önüne geçer.) Sabah alınan ılık duş ile gününüz daha enerjik geçer.
GRİP HASTALIĞININ BELİRTİ VE BULGULARI
Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
Günde en az üç litreye yakın miktarda sıvı tüketilmelidir. Öğle ve akşam yemeklerinde et suyu ve tavuk suyuna çorbaların yanında bol yeşillikli, bol limonlu salata ve sebze yemekleri tercih edilmelidir. C vitamininden zengin kivi-mandalina-portakal gibi meyvelerden günde iki porsiyon tüketmeye özen gösterilmelidir.
“Boş kalori, boş karbonhidrat” diyebileceğimiz pirinç, şehriye beyaz unu hiçbir şekilde içermeyen çorbalar kalitelidir ve idealdir. Birer büyük kase hafif yoğun kıvamda çorba içmek içine biraz zeytinyağı koymak yeterli olacaktır. Hastayken içilen çorbaların yanına, yoğurt servis ederek protein değerini arttırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri