Çiçekler, ağır metaller, kimyasallar, klor, pas içeren musluk suyu yerine mineral bakımından zengin ve temiz olan arıtılmış su ile sulanmalıdır. Saksı çiçeklerine musluk suyu yerine su arıtma cihazı tarafından arıtılmış su verilmeye başlandığından fark açıkça ortadadır.
Çiçeği mevsimlere göre, yazın daha fazla, kışın daha seyrek sulamanız çiçeğinizin ömrünüuzatacaktır. Musluk suyu içerisindeki klor ve kireç çiçeğinize zarar verebilir. Bu yüzden dinlenmiş iyi su veya yağmur suyu ile çiçeğinizi sulayabilirsiniz.
Haşlanmış sebze suyunu çiçeklere dökmeden önce mutlaka oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bu değerli su içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler ile çiçeklerinizin daha hızlı büyümesine yardımcı olur.
Çiçekseverlerin bu konuda yaptığı en büyük yanlış çiçeklerine çeşme suyu yani şebeke suyu vermeleridir. Şebeke suyu haddinden fazla kireç ihtiva eder. Bu kireç de hemen olmasa bile zaman içerisinde çiçeğinize mutlaka zarar verecektir. Bu yüzden çiçeğinize çeşme suyu yerine içme suyu vermeniz önemlidir.
Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır. Çok uzun kaynatmak suyun yararlı minerallerinin yok olmasına sebebiyet verebilir. Su nasıl temizlenir dediğimizde en bilinen ve yaygın yol klorlama yöntemidir. Musluklardan akan sular ya da depodan gelen sular düzenli olarak klorlanarak zararlı maddeler yok edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Arsenik, bakır, nitrat, radon ve kurşun da musluk suyunda bulunduğu takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olacak maddeler arasında yer almaktadır. Suda bulunan kirleticilere her insan vücudunun aynı şekilde tepki vermesi beklenmez. Bazı gruplar suda bulunan kirleticilere karşı çok daha hassas olabilir.
– Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. – Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır. – Yeterli derecede yumuşak olmalıdır. – Ne aşındırıcı olmalı, ne de taş yapmalıdır.
Fermente olan şeker çiçeklerin dallarını coşturarak toprağı da besliyor. Sadece 1 yemek kaşığı toz şeker serpmek yetiyor. Önemli bir not: Çiçeklerin karınca ve böcekler tarafından yenmesini kimse istemez. Bu sebeple şekeri eklerken çok dikkat edin.
Çiçeklerinizi vazoya koymadan önce vazodaki suya ezilmiş bir aspirin ekleyin. Çiçeklerinizin ömrünü uzatmak için suya ekleyebileceğiniz diğer maddeler ise, bir çay kaşığı şeker, bir tutam tuz ve karbonat ve hatta bakır paradır.
Çay keyfi yapıldıktan sonra mutlaka çaydanlıklarımızda posası kalır . Bu posayı çöpe dökmek yerine herhangi bir kapta biriktirin. Bitkinizi toprağına karıştırın. Bitkinizin toprağını havalandıran çay posası ayrıca bitkinize doğal bir gübre sağlayacaktır.
Aspirinlerin toz haline gelmiş hali ve bir tatlı kaşığı ölçü maya su ile iyice birbirine karışına denk karıştırılır. Karışım sonunda bitkilere yapılan karışım verilir. Tüm bu karışımlar bitkilerde hızlı sonuçlar almak ve gür, dolu dolu çiçeklere sahip olmak adına yapımı basit çiçek coşturan karışımlardır.
İki ayda bir sularken çiçeklerine maden suyu koymak, çiçek köklerinize faydalı mineraller ile beslemek konusunda fayda sağlayacaktır. Sulama yapmadan önce maden suyunu ağzı açık bir kabın içine koyun ve iki gün boyunca asidinin kaçmasını bekleyin. Dinlendirilmiş maden suyu çiçeklerinize verebilirsiniz.
Aspirin bitki ve çiçeklerin dayanıklılığını artırır
Vazo suyuna aspirin ekleyerek bunu yapabilirsiniz. Bir aspirin tabletini ezin, su içinde eritin ve karışımı vazo suyuna ekleyin. Dalından kesilmiş çiçeklerin solmasına neden olan kendi ürettikleri etilen maddesidir. Salisilik asit etilen üretimini azaltmaktadır.
Musluk Suyunu Kaynatmak
Suyu 15-20 dakika kaynatarak içerisinde bulunan kloru arındırabilirsiniz ancak bu yalnızca klorlu su için geçerlidir.
⏩ Sulama toprak tam kurumadan yapılmalı ancak çok sık yapılmamalıdır, haftada 1 sulanması yeterlidir. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su değdirilmemelidir. Fısfıs ile sulama yapılmamalıdır.
Yağmurlu havalarda yağmur suyu ile bitkilerinizi ve çiçeklerinizi sulayabilirsiniz. Saksı çiçeklerinin bazı türleri yapraklarının ıslanmasından hoşlanmaz. Nemi seven tropikal çiçeklerin haricinde salon çiçeklerinizi sularken yapraklarını ıslatmamaya özen göstermeniz gerekmektedir.
Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Küp şekerleri ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz. Fakat şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Şayet bitkinin yeni sürgünlerinin yaprak kısımları solmaya başlıyor, gelişimi yavaşlıyor, yaprak renginde farklılaşmalar ve dökülmeler meydana geliyor ise çiçeğin susuz kaldığına işaret etmektedir. Çiçeğin kurumaya yüz tuttuğunu toprak yüzeyindeki çatlamalardan ve dal kurumalarından da anlayabilirsiniz.
Güz ve kış aylarında bahçede kül dağıtmak için en uygun zaman. bu şekilde o toprağa yerleşir ve bir sonraki bahar onun içindeki besini serbest bırakabilirsiniz. Küller sağlıklı bahçe toprağı korunmasında önemli olan, her bir fosfor, magnezyum, potasyum ve kalsiyum karbonat içerir.
Yabani otlardan kurtulmak için kimyasallara para harcamaktan vazgeçin. Bunun yerine bitkilerinizin üzerine sirke dökmeyi deneyin. Sirkenin yapısında bulunan asetik asit, fazla otların büyümelerini durdurur ve toprağa zarar vermez.
Aspirin, çiçeklerin canlı kalmasında kesin ve etkili bir çözümdür. Çiçeklerinizi sulamadan önce suyun içine bir parça toz haline getirilmiş aspirin ilave edin. Üç günde bir vazodaki suyu değiştirerek çiçeklerinizin ilk günki tazeliğini koruyabilirsiniz. Bu yöntem ile salon çiçeklerinize iyi bakın.
Bölgede yaşanan susuzluktan dolayı depremzedelerin çevredeki su kaynaklarına muhtaç hale geldiğine işaret eden uzmanlar, bu suların kesinlikle kullanılmaması konusunda uyarıyor.
Hem suyun çıkarıldığı kaynaktan hem de taşınma esnasında geçirdiği yollardan dolayı musluk sularının içerisinde sağlığa zararlı olan metal, toksik, kimyasal maddeler mevcuttur. Bu maddeler suyun renginde veya tadında belirgin oranda değişime neden olmadığından musluk suyu temiz su sanılıp içilebilir.
Aktif karbon filtresi, suyu bir dizi filtre tabakası üzerinden geçirerek kireç ve diğer kirleticileri filtreler. Bu filtreler, yüksek miktarda kireç içeren suların arıtılması için özellikle kullanışlıdır. Aktif karbon filtresi, suyu birkaç aşamada arıtır ve sonuçta daha temiz ve daha az kireçli su elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri