Hermafrodit, belirgin bir şekilde erkek veya kadın cinsiyete özgü cinsiyet özelliklerinin herhangi birine tam olarak uymayan bireyler olarak tanımlanabilir. Daha farklı bir anlatımla hermafrodit bireylerin cinsel organları, hormonal yapıları ve dış görünüşleri kadın ve erkek özelliklerini bir arada barındırır.
Hermafrodit, erdişi veya hünsâ; hem erkek hem de dişi üreme organı bulunduran canlılara verilen addır.
Gerçek bir hermafrodit hem yumurtalığa hem de testis dokusuna sahip birisidir. Genital bölge, tamamen erkek veya dişi olmaktan, belirsiz görünüşün bir kombinasyonuna kadar değişebilir.
Sözlükte "kırılmak, kırılıp bükülmek" mânasına gelen hanes kökünden "kadınsı davranışlar gösteren erkek" anlamında bir sıfat olup İslâm hukukunda, doğuştan hem erkeklik hem de dişilik organına sahip bulunan veya erkek mi kadın mı olduğu tesbit edilemeyen kişiyi ifade eder.
Çift cinsiyetli (hermafrodit) olarak bilinen canlılarda ikilik cinsel organlarla sınırlı iken bu hayvanlarda tüm vücut bir tarafı erkek, bir tarafı dişi olmak üzere ikiye bölünmüş gibidir.
İlgili 17 soru bulundu
Allah Teâlâ Kitabında insanoğlunu erkek veya dişi olarak yarattığını bildiriyor, bu iki özelliği birden taşıyan bir üçüncü insan nev'i yarattığını bildirmiyor. Şu halde fıtraten (yaratılıştan) insan ya erkektir yahut da dişidir.
Kendisini hem erkek hem de kadın gibi hisseden kişilere interseksüel denir. Hermafroditten farklı olarak, interseksüel, bedensel ve biyolojik bir olgu değildir. Bu nedenle çift üreme organı ile doğmayan kişiler de interseksüel olarak tanımlanabilir.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Karagüzel, çift cinsiyetliliğin erken tanı ve tedavisiyle çocukların ileride normal bir cinsel yaşam, doğurganlık ve dölleme yeteneğine sahip olabileceklerini bildirdi.
İnsan nesli erkek ve dişi olmak üzere iki ayrı cinsiyette yaratılmıştır. İnsan neslinin devamı da bu nizama bağlanmıştır (Nisâ, 4/1). İnsanın, yaratılıştan sahip olduğu bu cinsiyeti ve fıtratı değiştirmeye çalışması dinen yasaklanmıştır.
İkincisi, hangi cinsten olduğuna kolayca hükmedilemeyecek tarzda erkeklik ve dişilik organına birlikte sahip olan veya bu organlardan hiçbirini taşımayan kimse olup buna da “hünsâ-i müşkil” denilir. Hünsâ denilince genelde bu ikinci gruba giren kimseler kastedilir.
Hermafrodit olanlar çocuk sahibi olabilirler mi? 46,XX kromozomu olan hastaların genellikle büyük bir fallusa sahip belirsiz dış genital organları olduğu için genellikle erkek olarak yetiştirilirler. Ancak ergenlik döneminde adet görme olabilir (menstrüasyon) ya da göğüsler gelişebilir.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonu bu kavramı ''İnterseks bireyler, tüm cinsiyet özellikleriyle birlikte (cinsel organları, gonadlar ve kromozom modelleri de dahil olmak üzere) ne erkek ne de kadın vücudunun tipik görüntülerine uyan bireylerdir.'' şeklinde açıklıyor.
Cinsiyet belirleme süreci tamamlandıktan sonra, bebeğin cinsiyeti değiştirilemez. Bir bebeğin cinsiyeti hamileliğin yaklaşık 16-20. haftaları arasında belirlenir. Ancak bazı durumlarda cinsiyet 14. haftada da belli olabilir. Cinsiyet kaçıncı ayda belli olur sorusunun cevabı ise ilk 3 ay içinde şeklinde verilebilir.
Cinsiyet, bir canlının doğuştan, genetik olarak kazandığı, cinsel üremeye yönelik özelliklerin toplamıdır. Dolayısıyla bir bebek doğarken mutlaka bir cinsiyet ile doğar. 3 farklı biyolojik cinsiyet vardır: Erkek, dişi ve interseks (cinsiyetler arası).
Maskülen kadın toplumda iki şekilde tanımlanabilir. Öncelikle erkeksi davranışları olan, çok feminen hissetmeyen ve davranmayan kadınlar maskülen kadın şeklinde tanımlanabilir. Bir de maskülen moda dediğimiz kadının daha erkeksi kıyafetler giymesi vardır.
Adını Yunan mitolojisinde haberleşme tanrısı Hermes ile güzellik tanrıçası Afrodit'in yasak ilişkisinden dünyaya gelen oğulları Hermafrodit'ten alan Hermafrodit (cinsiyet gelişim bozukluğu) aynı vücutta hem erkek hem de kadın cinsiyetinin birleşmesi yani çift cinsiyet anlamına geliyor.
“İslam'a göre, eşcinsellik, lezbiyenlik ve benzeri her türlü cinsel ilişkiler haddi/sınırı aşmak olarak nitelendirilmiş ve her türlü gayr-i meşru ilişkilerin helak edici büyük günahlardan olduğu bildirilmiştir.”
Hünsâ müşkil, kadınların saffında durup namaz kılacak olursa ihtiyaten namazını iade eder. Çünkü erkek olma ihtimali vardır. Erkeklerin saffında dahil olup namaz kılarsa, namazı tamam sayılır. Ancak o safta onun sağında ve solunda bulunan ve tam arkasında bulunan kimseler namazı iade ederler.
Bitki türlerinin %90'ından fazlasında görülen çift cinsiyetlilik yani bilimsel adıyla hermafroditizm yaygındır ancak insanlarda cinsel gelişmeyi etkileyen bu durum ender olarak görülür.
İngiliz bilim insanları kadının kemik iliğinden sperm üretti. Artık kadınların erkek spermine ihtiyaç duymadan çocuk yapması mümkün. New Scientist bilim dergisinin haberine göre İngiliz bilim insanları, kadının kemik iliğinden sperm geliştirdi. Artık kadınlar erkek spermine ihtiyaç duymadan çocuk sahibi olabilecek.
Erkek genital organıyla doğan Mikey Chanel adlı gencin hayatı, rutin bir doktor kontrolünde yumurtalıkları, rahmi, rahim boyu ve döl yatağı tüplerinin olduğunu öğrenmesiyle değişti.
10 yıl önce erkek olan Kayden Coleman, bir kız çocuk dünyaya getirdi. Kayden Coleman, birkaç yıl önce sırt ağrıları çekmeye başladı. Çoğalan sırt ağrılarının sebebinin Coleman'ın hamile olması ortaya çıktı.
İnterseksüellik, hem erkeksi hem de kadınsı cinsiyet özelliklerine sahip olan insanların durumunu belirtir. İnterseksüel olmak bazı durumlarda fiziksel, bazı durumlarda da fiziksel olmasa da hormonal anlamda çift cinsiyetli olmak durumudur. Birey içinde hem erkek hem kadın özellikleri taşıyabilir.
İnterseks bir hastalık değildir ve normalde sağlığa olumsuz etki etmez. Ancak bazı varyasyonlar spesifik sağlık riskleri içerebilir.
Vajina ya da vajen, kadın cinsel organı. Vajina girişi ile başlayan ve uç kısmında rahim ağzının yer aldığı içi boş silindir şeklinde ve normal halde yaklaşık 7-10 santimetre uzunluğunda, 3 santimetre genişliğinde bir yapıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri