01.10.2008 tarihi sonrasında bulunan döneme ait bağ-kur hizmetleri tekrar ödemeye başlanabilir. Bu tarihten öncesi sayılan bağ-kura bağlı vatandaşlar geriye dönük olarak prim ödemesi yapamayacaklar. Vergi ya da oda kayıtları ve benzeri belgeler bulunsa da geriye dönük ödeme hizmeti bulunmamaktadır.
Bu tebliğle birlikte, tarım Bağ-Kur sigortalıları, 1 Ekim 2008'den sonraki tarımsal tevkifat kesintilerine göre geçmişe yönelik olarak kayıt ve tescil edilemeyecekler ve prim tevkifatına göre geçmişe yönelik hizmet kazanamayacaklardır. Tarımsal Ürün Tevkifatı, Geçmişe Dönük Kayıt ve Tescil, Tarım Bağ-Kur Sigortalıları.
Geriye dönük bağkur tescili son dakika 2024 TBMM'de görüşülen torba yasalarda bağkurlulara geriye dönük tescil hakkının verilmesi ile ilgili bir düzenleme maalesef yer almıyor. 2024 yılı içerisinde çıkacak torba yasalarda bu düzenlemenin yer alıp almayacağı ise şu an için belirsizliğini koruyor. 2000 öncesi vergi kaydı ...
BAĞ KUR SİGORTALILIĞININ GEÇMİŞE DÖNÜK OLARAK TESPİTİNİN OLANAKLI OLMADIĞI. Esas No. Karar No. 1479 S.
4B Bağ-Kur'lular açısından tarihi ayrımı yapmadan tüm primler geri verilmektedir. Bağkurlular Ödemiş oldukları yaşlılık, ölüm ve malullük primlerini iade alabilirler.
İlgili 36 soru bulundu
Telefon İle Bağ-kur Geriye Dönük Prim Borcu Öğrenme
ALO 170 hattı üzerinden Bağkur Geriye Dönük Prim Ödeme işlemi yapacak kişilerin sorgulama yapması mümkündür. 170 hattı arandıktan sonra yapılmak istenen işlem sesli bir şekilde söylenir. Sonrasında borçlanma ile ilgili detaylı bilgi alınır.
Diğer sigortalılar 7 bin 200 gün prim ödemesi ile emekli olurken çiftçilerimiz 9 bin gün prim ödemesi ile emekli olmaktadır. Diğer sigortalılar 20 yıl, çiftçilerimiz 25 yıl prim ödemesi yapmak zorundadır.
1999 öncesi vergi kaydı olup Bağkur kaydı olmayanlar 01.10.2008 ve öncesi oda ya da vergi kaydı olan ancak bu tescil kayıtlarına göre Bağ-Kur açtırmayanlar Kanunen bu kayıtlarına göre geriye dönük tescil açtıramıyorlar. Torba yasada bununla alakalı bir düzenleme yer almıyor.
Geçmişte prim borcunu ödemeyen Bağ-Kur'lulara 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkarılan borç yapılandırma kanunları kapsamında borçlarını yapılandırma hakkı tanındı. Borçlarını ödemeyenlerin de sigortalılık süreleri donduruldu. Aynı kanunlarla borcu olanlara ihya imkânı da tanındı.
Vergi kaydı olup bağkur kaydı olmayanlar 2017 yılı yılı içerisinde torba yasa ile düzenleme getirilmesini beklemiş ancak geriye dönük bağkur tescili konusunda 2017 yılında çıkan torba kanun ve KHK'lar ile herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.
Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
2. torba yasada EYT'liye staj çıraklık, 5000 prim, 3600'den kısmi emeklilik verilecek mi? Yeni torba yasada Bağ-Kur tescil affı, staj ve çıraklık sigortası, 5000 primle emeklilik maddeleri yer almıyor.
Ancak Bağ-kur affı veya diğer bir adıyla Bağkur tescil affına ilişkin bir konu veya madde torba yasada yer almıyor. Son olarak 2008, 2015 ve 2018 yıllarında Bağkur prim borçlarıyla ilgili düzenleme geldi. Daha önce Meclis Komisyonu'nda kabul edilen vergi borcu yapılandırma düzenlemesine eklemeler yapıldı.
Daha önce silinen ve dondurulan hizmet günlerini yeniden canlandırarak (ihya) emeklilik hesabına katabiliyorlar. Böylece ödedikleri süre kadar beklemeden emekli olabiliyorlar. Bu işlem için hak sahiplerinin dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekiyor.
Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.
3- Çiftçi Bağkuru Primleri
Bağkur ne kadar sorusunu tarım sigortası kapsamındaki çiftçiler için de yanıtlayalım. Çiftçiler için belirlenen prim oranı, esnaflarla aynıdır. Bu nedenle çiftçi Bağkuru primleri için de 6.900,84 TL – 51.756,45 TL aralığı geçerli olacaktır.
2024 yılı için Bağkur ihya borçlanma tutarları; 📌 1 günlük 230,03 TL 📌 1 aylık 6.900,81 TL 📌 1 yıllık 82.809,73 TL | Instagram.
Yaşlılık toptan ödemesinin ihyası, emeklilik hakkı kazanamamış kişilerin 5510 sayılı Kanuna göre toptan ödeme yapılarak hizmetleri tasfiye edilmiş bulunanlardan, tekrar adlarına aylık prim ödemelerine dönmelerini ifade etmektedir.
4B (Bağ-Kur) kapsamında 01/06/2018 öncesi durdurulan hizmetlerin ihya başvuruları e-Devlet Kapısı'nda açıldı. Prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulan vatandaşlar, 01.02.2021 tarihine kadar ihya işlemlerini e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirebilirler.
Öncelikle E Devlet Kapısı'na giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra arama kısmına '4B borç durumu' yazmalısınız. Açılan seçeneklerden ilgili olanı bulup tıklamalısınız. Açılan 4B borç durumu sayfasında prim borçları hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
Sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı ihya (borçlanma) edilebilir.
SGK' da SSK – Bağ-Kur prim eşitleme gerçekleşirse, Bağ-Kur'da 9000 olan prim gün sayısı 7200'e düşecek. Düzenleme tamamlandığında Bağ-Kur'lular, 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı elde edecek.
1. 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 2. 4/a (SSK) sigortalıları için; kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresini ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT' den faydalanabilecektir.
Kısmi emeklilik olarak nitelendirilen 3600 günde emekli olabilmek için; çalışanın SSK (4A), Bağkur (4B), Emekli Sandığı (4C) bünyesinde sigortalı olması gerekir. 15 yıllık hizmet süresine ek olarak SGK' ya o çalışan adına 3600 günlük prim ödemesi yapılmış olmalıdır 5) Yaş şartı da yerine getirilmiş olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri