Kalp sağlığı açısından oldukça faydalı olan asma yaprağı, Akdeniz mutfağına ait vitamin ve mineral açısından zengin bir besin kaynağıdır. Genellikle konserve şeklinde bulunan bu besin, çiğ ya da taze olarak buharda pişirilerek tüketilmektedir.
10 adet asma yaprağı bir bardak su ile kaynatılır ve ılındıktan sonra her gün düzenli olarak tüketilir.
Ükemizde sıklıkla zeytinyağlı ve etli yaprak sarması olarak tükettiğimiz asma yaprağı, düşük kalorisinin yanı sıra yüksek besleyici değeri ve sağlığa olan olumlu etkileri ile de sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerinden biridir.
Asma yaprağının bilinen tehlikeli bir zararı yoktur fakat ülkemizde genelde bu yapraklar salamura şeklinde tuzda bekletilerek tüketildiği için yüksek tansiyon ve böbrek hastaları için zararlı olabilir. Bu etkisini azaltmak için kullanmadan önce muhakkak suda bekletilmeli ve fazla tuzu alınmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Asma yaprağı genellikle beyaz üzüm yapraklarından tercih edilir. Beyaz üzümün yaprağı hem daha incedir, hem de damarları daha azdır.
Asma yaprağı, Türk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan besleyici bir tarımsal üründür. İçeriğinde bol miktarda askorbik asit (C vitamini), A vitamini, D vitamini, B1 ve B2 vitamini, kalsiyum ve demir bulundurmaktadır (Eriş & Şeniz 1997).
Taze yaprak sarması yaparken kullandığınız yapraklar salamura yaprak sarmasında olduğu gibi direkt kullanılmaz. Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir.
narince cinsi üzümden elde edilen asma yaprakları, yaprak sarma yaparken kullanılan en ideal asma yaprağıdır. Altın sarısı yaprağımız narin, ince, sarımı kolay ve damarsız olmasının yanı sıra mükemmel bir aromaya sahiptir.
Özellikle uzun süre saklayabilmek için asma yaprakları adına salamura yöntemi yaygın kullanılır. Herhangi bir kimyasal yöntem kullanmadan güneş görmeyen ve rutubetsiz bir alanda 2 yıl boyunca saklamak mümkün.
Yaprakları da Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden olan yaprak sarması yapımında kullanılır. Asma ağaçlarının birçok çeşidi vardır.
Lahana, yaprak ve türevleri
Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor. Dolayısıyla lahana, yaprak gibi yiyecekleri tüketirken miktarına dikkat etmek gerekiyor.
En önemli püf noktası salamura yaparken yaprakların yıkanmayacak olması kullanacağınız zaman 3-4 saat öncesinden su da bekletip daha sonra yıkayarak tüketebilirsiniz.
29,90 TL Taze Asma Yaprağı (250 Gr) Anamur Bahçesi Organik Sebzeler Taze Asma Yaprağı
Yapraklar kaynar suya alınır ve ters yüz edilir. Rengi değişmeye başladığında çıkartılır. Yaprakları süzülüp soğutulduktan sonra bir pişirimlik olacak şekilde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine doldurulur. Poşetlerin ağzı bağlandıktan sonra derin dondurucuya konulur.
A vitamini, çinko, demir gibi pek çok vitamin ve minerale sahip olması nedeniyle aslında asma yaprağı mutfaklarımızdan eksik olmaması gereken bir besindir. Asma Yaprağının Faydaları: Hafızayı güçlendirir ve unutkanlığın azalmasını sağlar.
Bildiğiniz gibi asma yaprağı hassas bir malzeme. Dolayısıyla onu doğrudan tencereye dizerseniz tüm pişme süresi boyunca üstteki sarmalar pişene dek en alttaki yaprakların yanması, tencerenin dibine yapışması gibi durumlar söz konusu olabilir.
Asma yaprağı sapı cildin yaşlanmasını önlüyor. Bitkilerin bakteri ve mantarlara karşı savunma için ürettiği bir enzim olan Resveratrol, antioksidan özellikleri ile hücre yaşlanması ve bedenin genel bozulmasına karşı bir tedavi olarak görülüyor.
Erbaa yöresinin üzüm yaprağı, Türk mutfak kültüründe geniş yer kaplar. İnce ve lezzetli oluşu yaprağı meşhur kılmıştır. Çünkü Erbaa yaprağı incedir, tül gibidir ve damarları yoktur. Kendine has harika aroması vardır.
Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz.
7- Asma yapraklarını buzlukta 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Mevsiminde taze ve uygun fiyatlı olan asma yaprakları bol miktarda satın alınarak derin dondurucu içerisinde uzun süre boyunca saklanabilir.
Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olduğu bilinen asma yaprağı bağırsakları çalıştırır ve metabolizmanın hareketlenmesini sağlar.
Alkolü bırakmak için asma yaprağından nasıl faydalanılacağının formülünü de veren Dr. Ömer Coşkun '' Üzüm yaprağı yani asma yaprağı bir bardak suda 2 yaprak 5 dakika kaynatılıp sabah akşam aç karnına suyu içilirse yine alkolü bıraktırıcı etki gösteriyor.
Türk, Yunan, Bulgar, Arap, Rumen ve Vietnam mutfağında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri