Bademin Faydaları
Tekil doymamış yağ asitleri, kötü kolesterolü düşürme etkisi, tok tutması gibi pek çok yararını görebileceğiniz bademi günde 25 adet, çiğ olarak tüketmeniz gerekir. Bademin faydaları…
Her şeyin olduğu gibi çiğ bademin de fazlası tabii ki zarar. Eğer aşırı miktarda çiğ badem tüketirseniz kabızlık, şişkinlik gibi durumlar oluşabiliyor, aşırıya kaçarak yemeyi sık sık tekrarlarsanız bu sorunlar hızlı kilo alımı, sivilce oluşumu gibi istemeyeceğiniz etkilere de yol açabiliyor.
–Badem kavrulduğu zaman içerisindeki nemi kaybeder. Oluşan nem farkından dolayı gram başına düşen yağ miktarı çiğ bademe kıyasla kavrulmuş bademde daha fazladır. –Tansiyon sorunu olanlar içerdiği tuz miktarından ötürü kavrulmuş bademi değil, çiğ bademi tercih etmelidirler.
Çiğ badem, sahip olduğu faydaları ve lezzetiyle diyet yapanların ara öğünlerinden eksik etmedikleri en sevilen atıştırmalıklardandır. Sabahları kahvaltıdan önce ya da ara öğünlerde tüketildiğinde uzun süre tok tuttuğunda kilo verme sürecini hızlandırmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Badem: Çinko kaynağı badem, cinsel isteğin yükselmesinde yardımcı bir rol oynuyor. Ayrıca cinsel performansa iyi gelen pek çok mineral içeriyor.
Yüksek magnezyum içeriğine sahip olan badem sporcularda, iskelet ve kas sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu sırada antrenmanlar esnasında ihtiyaç duyulacak olan enerjinin de karşılanmasını sağlar. Bu nedenle sporcu beslenmesinde mutlaka yer almalıdır.
E ve B vitamini bakımından zengin olan badem kuru yemişi aynı zamanda protein ve lif kaynağıdır. Yağ içeriği fazla olan bademin hangi türünün daha sağlıklı ve zayıflatmaya yardımcı olduğunu bilmek gerekir. Kavrulmamış tuzsuz bademin lif oranı, kavrulmuş tuzlu bademe göre daha çoktur.
Yüksek oranda lif içeren badem, zayıflama diyetlerine destek olarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle ara öğünlerde ve salatalarda tüketilmesi önerilen badem, uzun süre tokluk hissi yaratarak iştahın kontrol altına alınmasını destekler.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
Eğer vücudunuz çok miktarda life alışkın değilse mideniz de rahatsızlanabilir. Kuruyemişlerin sindirimi zordur ve bu nedenle mideye fazla baskı yapabilirler. Eğer zayıf bir sindirim sisteminiz varsa veya sindirim sistemi hastalıklarına yatkınsanız, badem tüketiminizi sınırlandırmalısınız.
Suda bekletilmiş badem, besinlerin daha iyi emilmesine yardımcı olan sindirim enzimlerinin salgılanmasını artırır. Bademi en az 8 saat suda bekletmek aynı zamanda lipaz enziminin salgılanmasına yardımcı olur. Bu enzim yağı sindirmenize yardımcı olan oldukça güçlü bir içeriktir.
Çiğ bademin içerdiği doymamış yağlar, Omega 3 yağ asitleri,lif, arginin ve E vitamini de kalp sağlığını destekler.
Kabızlığa iyi geliyor
Posadan zengin yiyecekler ise bağırsağa su çekerek bağırsak hareketlerini artırıyor. Badem, içeriğinde bulunan yağlar ve posa sayesinde kabızlığa iyi geliyor.
Fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir ve kuru erik kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır.
Kuruyemiş olarak görülen badem, çoğunlukla çiğ olarak tüketilmektedir. Hiçbir işlemden geçmemiş olan çiğ badem, afiyetle yenilebilmektedir. Yemeklerin içine konulabileceği gibi tatlıları süslemek için bademden faydalanmak mümkündür. Kötü huylu kolesterolü olanlar, badem tüketimine önem göstermelidir.
Badem, sağlığımızla ilgilenen yemişlerdendir. Aslında, popülaritesi ve faydaları o kadar iyi bilinmektedir ki, birçoğumuzun günlük olarak çiğ badem tüketmesi çok yaygındır. Şimdi bilmemiz gereken ilginç bir gerçek var: tüm faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için, gece boyunca ıslanmalarına izin vermeliyiz.
Dünyanın en iyi besini olarak seçilen bademin, kilo vermeye de yardımcı olduğu gösterilmiştir. Her ne kadar yüksek kalorili ve yüksek yağlı bir besin olarak gözükse de oldukça doyurucudur. Özellikle işlenmiş karbonhidratların yerine badem tüketmeniz, size düşük kalori olarak dönecektir.
Bir ceviz, üç badem, beş fındık.
10 çiğ badem kaç kalori? 10 adet çiğ badem yaklaşık olarak 60 kalori (kcal) değerinde enerji içermektedir. 10 adet tuzlu kavrulmuş badem ise yaklaşık olarak 130 kalori (kcal) değerinde enerji içerir.
Böbrek sağlığı için çok faydalı olan çiğ badem, böbrekte kum ve taş oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor. Böbrek sağlığının yanı sıra safra kesesinin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunuyor. Çiğ badem kalp-damar hastalıklarına karşı da önemli ölçüde önleyici özelliği taşıyor.
Kuruyemiş olarak görülen badem, çoğunlukla çiğ olarak tüketilmektedir. Hiçbir işlemden geçmemiş olan çiğ badem, afiyetle yenilebilmektedir. Yemeklerin içine konulabileceği gibi tatlıları süslemek için bademden faydalanmak mümkündür. Kötü huylu kolesterolü olanlar, badem tüketimine önem göstermelidir.
Çok fazla badem tüketmek lif yüksekliğinden dolayı kabızlığa ve şişkinliğe yol açabilir. Bademin sindirilmesi zor olduğundan, karın üzerinde aşırı strese yol açar. Zayıf sindirim sisteminiz varsa ve sindirim bozukluklarına eğilimliyseniz, badem alımınızı kontrol etmelisiniz. Bu sorunu çözmenin bir yolu çok su içmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri