Oldukça doyurucu ve besleyici olan domates suyu aç karnına içilebildiği gibi günün her saatinde tüketilebilir. Günde 2 bardağa kadar içilebilen domates suyu zengin besin değerleri sayesinde vücudun alması gereken vitamin ve mineralleri büyük oranda karşılar.
Günde bir bardak domates suyu vücuttaki iltihapların giderilmesi açısından oldukça önemlidir. Domates suyu içerisinde yüksek oranda K vitamini bulunur. Bu da kemik sağlığını olumlu yönde etkiler ve kemiklerin güçlenmesini sağlar.
orta hararetli ateşte en az 45-60 dk kaynatılır. Kaynatma süresi çok önemli. 45 dk pişirdim altını kapatayım demeyin, bu noktada domatesin su miktarı size yol gösterici olacaktır. Eğer çok suluysa biraz daha kaynatın. Fotoğraflarda gördüğünüz gibi benim domatesim çok sulu olduğu için 1,5 saat kadar kaynattım.
İlgili 26 soru bulundu
Domates suyu içinde çok yüksek miktarda K vitamini yer alır. Bu da kemik sağlığını büyük ölçüde olumlu yönde etkiler ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Domates suyu, cilt hücrelerinin kendini yenilemesini hızlandırır. Düzenli olarak domates suyu içmek, ciltte bulunan sivilcelerin çoğalmasını engeller.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Araştırma sonucuna göre; Domates suyu, havadayken, yerdekine göre daha farklı bir lezzet veriyor. Alçak kabin basıncı koku alma ve tad alma gibi lezzet duyularını değiştiriyor. Ekşi, tuzlu gibi aromalı içecekleri vücut daha az tercih ediyor, domates suyu ise tatlı ve daha meyvemsi geliyor.
Anti-enflamatuar yiyecekler arasında günlük beslenme programına en kolay dahil edilebilen yiyeceklerin başında domates gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek serbest radikallerin etkilerinden ve enflamasyon sürecinden minimum etkilenmeyi sağlayan bu besin, hücreler arası rahatça geçiş yaparak etkinliğini artırır.
Göbek ve basen bölgesindeki yağların eritilmesi için uzmanların önerdiği domates suyu kürü ile dilediğiniz görünüme kavuşmayı hızlandırabilirsiniz.
Çiğ Domates Suyu Yapımı
Geniş bir kabın içine kaynar su doldurun ve domatesleri 1 dakika kaynar suda bekletin. Sudan aldığınız domatesleri çizik attığınız yerden kolayca soyarak kabuklarından ayırın. Domatesleri dilimleyerek robottan geçirin. Bu işlemden sonra domates suyunuz hazırlanmış olacaktır.
Domates suyunu hazırlamak oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken domatesin kabuklarını soyduktan sonra bir katı meyve sıkacağı yardımı ile domateslerin suyunu sıkmaktır. Katı meyve sıkacağı olmayan kişiler ise domates suyunu yapmak için mutfak robotunu kullanmayı tercih edebilirler.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir.
Domates sularını koyacağınız kavanozları güzelce temizlemelisiniz. Çünkü kavanoz içerisinde kalan artıklar ve organizmalar temizlenmezse, domates suyunun bozulmasına ve küflenmesine sebep olur. Bu aşamada hem kavanozları hem de kapakları kaynatarak steril hale getirebilirsiniz.
İşte domates suyunun faydaları;
- Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. - Domatesin C ve E vitaminleri içerir, zengin bir potasyum kaynağı olduğunu ve çok az miktarda tuz bulunduğu için, yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Enfeksiyon ve iltihabın vücuttan atılması için bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tüketilmesi, bol bol su ve bitki çayı içilmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve iltihaba karşı vücut direncini arttırılması, enfeksiyona bağlı hastalıkların daha çabuk iyileşmesi sağlanır.
Kızarıklık, şişlik, ağrı, ısı artışı ve etkilenen yerde fonksiyon kaybı olması iltihabın temel belirtileridir. İltihabın sebebi enfeksiyon ise antibiyotik ve antifungal gibi ilaçlar ve kremler kullanılır. Uzun süreli kronik iltihaplar gerekli durumlarda ise kortizon gibi iltihap baskılayıcı ilaçlar kullanılır.
Domatesin genel olarak birçok şeyle bir araya getirilmesi zararlı. Örneğin domatesle peynir ya da ekmek ya da simit gibi hamur işleri de yememek gerekiyor. Çünkü domatesin içinde bulunan asitler nişastanın enzimlerini zayıflatırken peynirin içindeki sütün de kesilmesine neden oluyor.
Geniş bir kabın içine kaynar su doldurun ve domatesleri 1 dakika kaynar suda bekletin. Sudan aldığınız domatesleri çizik attığınız yerden kolayca soyarak kabuklarından ayırın. Domatesleri dilimleyerek robottan geçirin. Bu işlemden sonra domates suyunuz hazırlanmış olacaktır.
DOMATES KAN YAPAR MI? Domates tüketimi anemiyi yani kansızlığı önler. Domateste bulunan yüksek miktardaki C vitamini demirin emilmesi için gereklidir. Bu da domatesin anemiye karşı koruma sağladığının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.
1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır. Dilerseniz aynı şekilde elma veya üzüm sirkesi de ilave edebilirsiniz. Onlar da domates sosa pek yakışıyor.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri