Çiğ taze ve kavrulmuş fıstık bazı kişilerde gaz problemlerine neden olmaktadır. Bu nedenle bu problemleri yaşayan ve emziren annelerin yer fıstığı tüketmesi bebeklerde gaz yapabilmektedir. Bunlarla birlikte yer fıstığının bazı araştırmalarda bebeklerde alerji yaptığı da gözlemlenmiştir.
Yer fıstığı alerjisinden başka bu gıdaya ilişkin sorulardan birisi de yer fıstığı gaz yapar mı konusudur. Bu soruya verilebilecek cevap bu ürünün bağırsak faaliyetlerini düzene sokucu etkisi bakımından gaz yapmayacağı yönünde olacaktır. Özellikle gaz sorunu olan kişiler gönül rahatlığıyla yer fıstığı tüketebilirler.
Kuruyemişte bulunan bol miktarda lif, bağırsaklar için oldukça sağlıklı bir besin türüdür. Buna rağmen, özellikle lif tüketimi kısıtlı olan bireylerde sindirimi yavaşlatarak şişkinlik ve gaz şikayetlerine yol açabilir.
Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir. Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Bilimsel olarak “Arachis Hypogea” olarak bilinen yer fıstığı; nugat ve gofret gibi çeşitli ürünlerde sıkça kullanılır. Dünya genelinde yer fıstığı nadiren çiğ yenir. Bunun yerine, çoğunlukla kavrulmuş ve tuzlanmış olarak veya fıstık ezmesi olarak tüketilir.
İlgili 24 soru bulundu
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylelikle şeker alımının önüne geçebilirsiniz ve kilo problemlerini önlemiş olursunuz.
Yer fıstığı, sağlıklı yağlar ve yüksek kaliteli protein ile doludur. Güçlü bileşenleri kalp sağlığını destekler ve diyabet tedavisine yardımcı olur. Yer fıstığı faydaları, kemik ve kasları güçlendirmesi, mideyi koruması, kalp sağlığına destek olması ve kansere karşı koruyucu görev üstlenmesi olarak sıralanabilir.
Özellikle kuru fasulye ve soya fasulyesi gibi yer fıstığı da gaz yapan besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca yer fıstığının çok fazla tüketilmesi fazla kilo alımına sebep olabilmekte ve cilt sorunlarına neden olabilmektedir.
En çok gaz yapan kuruyemişler badem, kaju ve antep fıstığıdır.
Yutulan hava, sindirim sistemindeki gazın en önemli sebeplerinden birisi. Hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara, puro ya da pipo kullanmak, içecekleri pipetle içmek, derin iç çekmek daha fazla hava yutulmasına neden olurken gaz ve şişkinliğe yol açıyor.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Bağırsak Gazının Nedenleri
Mide bağırsak kanalındaki gaz iki kaynak ile oluşur. Biri yutulan hava diğeri ise bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmaların gıda artıklarından oluşturduğu gazdır. Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar.
Besin değeri yüksek olan yer fıstığı, bağışıklık sisteminizi korumanız için önerilmektedir. Hastalıklardan uzak, daha enerji dolu, daha sağlıklı bir cilt ve mutlu bağırsaklar için yer fıstığını tercih edebilirsiniz.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Yer fıstığı, besin alerjilerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Yer fıstığı alerjisinin belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Hafif bir reaksiyonunuz varsa, karın ağrısı, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, kurdeşen veya dudaklarınızda, dilinizde karıncalanma olabilir.
Özellikle yemeklerden sonra meydana gelen gaz problemi sindirim sisteminin her gıdayı sindirememesi nedeniyle meydana gelir. Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Kuru baklagiller ve bulgur, turunçgiller (portakal – mandalina – greyfurt – limon) ve karpuz – kavun gaz yapıcı özelliği baskın olan besinlerdir.
Söz konusu reflü olduğunda, yiyeceklerin içeriğindeki yağlar ister doymuş ister doymamış olsun mideye her şekilde zarar verir. Fındık, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişler, sağlıklı da olsa yağ içerirler ve gece yatmadan önce uzak durulması gereken yiyeceklerdendir.
Yer fıstığının sindirim sürecinde sindirim sisteminden su çekmediğini ve bağırsak aktivitesini artırarak tahliyeyi desteklediğini bilinmektedir.
Yer fıstığının 100 gramında ortalama olarak 560 kalori vardır. Her gün 5 yer fıstığı yenmesinde herhangi bir sorun olmaz ve bu kimseye kilo aldırmaz. Yer fıstığının kalorisi yüksektir ve çok fazla tüketilmemesi gerekir.
Kavrulmuş Kuruyemiş Daha Fazla Kalori
Kuruyemişin yağ ile kavrulması, yemişten alınan kalori miktarını artırır. Her ne kadar karbonhidrat bakımından eşit olsalar da, kavrulmuş yemişten alınan kalori çiğ yemişe göre çok daha fazladır. Bu nedenle özellikle çocuklar için kesinlikle çiğ kuruyemişler tercih edilmelidir.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri