Kestaneler soğuduktan sonra tek tek soyun. Kullanacağınız kadarını buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucu da 8 ay kadar saklayabilirsiniz. Daha sonra kullanacağınız zaman derin dondurucudan çıkartın. Oda ısısında çözülmesini sağladıktan sonra istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Kestaneleri teker teker bıçak ile çizdikten sonra hiçbir işlem görmeden, porsiyonlar halinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kestaneyi kuru bir kabın içerisine yerleştirip derin dondurucuya atabilirsiniz. Kestaneler derin dondurucuda ve kapağı kapalı kaplarda 1 aya kadar muhafaza edilebilir. Kestaneleri buzdolabında saklamak için, nemli olmayan kuru buzdolabı poşetleri kullanın. Kestaneleri poşete yerleştirdikten sonra ağzını düğümleyin.
Bunun için öncelikle alüminyum folyoya kestaneleri sarmanız gerekiyor. Ardından buzdolabı poşetlerine yerleştirerek buzlukta tutabilirsiniz. Bu şekilde kestaneleri yaklaşık olarak 2 ay boyunca sağlıklı şekilde tutmanız mümkün. Böylece pişirilmiş veya soyulmuş olan kestaneleri rahat şekilde tüketebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
İşte, bilinmesi gereken tüm detayları derledik. Kestane ürünü her eve giren ve tüketimi yapılan bir üründür. Kestanelerin doğru şekilde saklanması çok önemlidir. Kestaneler buzdolabı poşetlerine yerleştirilerek buzdolaplarında 8 aya kadar saklanabilir.
Kestane dondurucudan çıkarıldıktan sonra hemen haşlanabilir. Çözünmesini beklemeye gerek yoktur. Fakat tavada patlatılacaksa çözülmemiş olması lâzımdır. Çözüldükten sonra patlatılırsa kuru kalacaktır.
Ancak at kestanesi eskulin adı verilen bir zehir içerdiğinden çiğ olarak tüketilmesi ölüme varan sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla at kestanesi çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir. Eskulin maddesi DNA hasarına yol açtığından tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüme neden olabilir.
Fırın torbasında kestane pişirmek için yıkanan kestaneler geniş yerinden enlemesine çizilir. 10 kadar suda bekletilmelerinin ardından fırın torbasına dizilir. Fırın torbası birkaç yerden delindikten sonra 200 derece fırında 30 ile 35 dakika kadar pişirilir.
Kestane kokusu gelmeden ve iyice közlenmeden çevirmeyin. Bir yüzü közlenince diğer yüzünü de hızlı ateşte közleyin. Közleme işi bittikten sonra kestaneleri soğutmadan elinizin değeceği sıcaklıkta soyun.
Suda bekletme işlemi 2 saat kadar sürmeli. Eğer suda bekletecek kadar vaktiniz yoksa kilo başına bir çay bardağı kadar su koyarak hemen tavaya da alabilirsiniz. Suda bekletme işlemi sayesinde içi daha yumuşak oluyor.
Kestane magnezyum, fosfor ve kalsiyum içeriği bakımından zengin bir mineral kaynağı olarak bilinir. İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik ve dişlerin gelişimini destekler. Kestane aynı zamanda zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu sayede normal kan basıncının korunmasına katkıda bulunur.
Uzun süren hasat sonunda toplanan kestaneler bahçelerde çuval kaplı zeminler üzerinde toplanır ve üzerleri çeşitli otlar, gazeller ve eğrelti otları ile örtülür. Kış boyu bu şekilde kar altında bekleyen kestaneler böylece dikenli kabuklarından daha kolay ayrılır.
Toprağın uygun nem ortamı sağlaması ve serin olması kestanenin bozulmasını önler. Çok eski bir yöntem olan toprağa gömme işlemi, meyve ve sebzelerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Kestaneler hava geçirmeyen bir kaba koyulduktan sonra dikkatlice ağzı kapatılır ve toprağa gömülür.
Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir. Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir. Kestanenin pişirilerek yenmesi gerekmektedir.
İçerdiği antioksidanlar ile vücudun arındırılmasına yardım ederek mideye ve karaciğere iyi gelir. Zengin bir lif kaynağı olduğundan tokluk hissi ve organizmanın su dengesini sağlamada etkin rol oynar. Kasları kuvvetlendiren ve enerji veren içeriğiyle yorgunluk ve halsizliği engeller.
Yüksek tansiyon ve diyabet hastaları, kestaneyi fazla tüketmekten kaçınmalıdır. Kestane damar sertliğine yol açtığı için, damar hastalığı olan kişilerin kesinlikle kullanmaması önerilir.
Bunlar; dolma yapılan biber, havuç, yeşil fasulye, ıspanak, üzüm yaprağı, bezelye, yeşil kabak, süt mısır, brokolidir.
Başka Hangi Meyveler Dondurularak Saklanabilir? Başta vişne, ahududu, yaban mersini, çilek, böğürtlen, erik, şeftali, portakal, kiraz, kayısı, armut, muz, elma, kavun ve kivi olmak üzere fazla sulu ve olgun olmayan bir çok taze meyveyi buzlukta saklayabilirsiniz.
İpucu: Kullanmadığınız donmuş muz dilimlerini Koroplast Kilitli Poşet'e veya Koroplast Buzdolabı Poşeti'ne koyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Poşetlerin üzerine derin dondurucuya giriş tarihlerini yazmayı unutmayın. Muz, derin dondurucuda 6-8 ay saklanabilir.
Kestaneler piştikten sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Kestaneler soğuduktan sonra tek tek soyun. Kullanacağınız kadarını buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucu da 8 ay kadar saklayabilirsiniz. Daha sonra kullanacağınız zaman derin dondurucudan çıkartın.
Kestaneleri iyice yıkayıp, tencereye alın. Üzerine tuz ve şeker ilave edip, kaynar su dökerek, 20-25 dakika haşlamaya bırakın. Kestanelerin kabukları kenarlardan ayrılmaya başladığı zaman haşlanmış demektir. Kestane haşlamaya tuz ve şeker katmamızın sebebi daha lezzetli olmasıdır.
Kestane zaten hafif tatlı bir yapıda olsa da yine de biraz tuza ihtiyaç duyuyor ve bu tadını daha da ön plana çıkarıyor. Bu yüzden pişirmeden önce tuzlu su dolu kasede bekletmek gerekiyor. Hem de fırında içleri daha kolay pişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri