Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Bu yüzden çiğköfte için kaliteli baharatlar seçmeliyiz. Aksi taktirde çiğköfteniz lezzetli olmaz. Bu baharatlar: isot, kimyon, tarçın, tuz, karabiber, toz biber ( acı ya da tatlı damak tadınıza bağlı),yenibahar, kişniş, reyhan.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Arifoğlu Köfte Baharatı 60 gr. kimyon, kişniş, acı toz kırmızıbiber, tatlı toz kırmızıbiber, yenibahar, kekik, karabiber, tarçın, soğan, sarımsak, zencefil, havlıcan, kuru maydanozdan oluşan bir baharat karışımıdır.
Çiğ Köftenin temel olarak Bulgur ve Su bileşenlerinden oluştuğunu biliyoruz. Bu üründe de oranlar belirtilmemiş olsa da; İnce Köftelik Bulgur ve Su ilk iki sırada yer alıyor. Üründe üçüncü sırada ise, %10 oranla Ketçap bulunuyor. Ketçap'ın içeriğinde Glikoz-fruktoz şurubu dikkatimizi çekiyor.
İlgili 29 soru bulundu
Üstün kaliteli bulgur; isot ve salça, değişik yörelerden özenle seçilmiş onlarca çeşit baharatla harmanlanıyor. Ardından ceviz, badem ve fındık eklenerek geleneksel kıvamına ve lezzetine ulaşana kadar teknolojik makinalarda yoğruluyor. Ve adıyla da tadıyla da efsane olan Komagene'nin o muhteşem lezzeti ortaya çıkıyor.
Gerçek çiğ köfte rengini isottan almalı, isottan dolayı hafif siyahımsı olmalıdır. çiğ köfte yapımında hakiki çiğ köfte isotu kullananlar ve gerçek isotlu çiğ köfte sevenler iyi bilirler.
1 yemek kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı toz biber. 2 yemek kaşığı sumak. 3 yemek kaşığı isot.
Maharetini Göster: Çiğ köfte yoğurma tepsisi içine köftelik bulgur, soğan, sarımsak konulacak ve soğanın diriliği gidinceye kadar yoğurulacak. Üzerine rendelenmiş domates, domates salçası, tatlı biber salçası, isot veya pul biber, karabiber, kimyon ve tuz konulacak.
Köfte baharatının içerisine isteğe göre yenibahar da eklenebilir. Her baharatta ve aromatik bitkide olduğu gibi yenibaharın da kullanımında miktar önemlidir. Fazla miktarda kullanımı hem yemeğin tadını baskılar hem de bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
*İçindekiler: Kişniş, Kimyon, Tarçın, Karabiber, Karanfil.
Çeşninin asıl aromasını tuz, tatlı kırmızı biber granül, sarımsak granül, havuç parçacıkları, soğan granül, beyaz karabiber, maydanoz, pırasa granül ve kereviz yaprağı verir. Mutfakta bütün baharatların bulunması zor ve masraflı olur. Çeşniler ise bu baharatları ekonomik fiyatlar ile mutfaklarınıza taşır.
Güzel bir sonuç almak için kullandığınız bulgurun çiğ köftelik esmer bulgur olmasına da dikkat etmelisiniz.
NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
Çiğ köftenin bir diğer sırrı da içine eklenen soğanların çok ince doğranmış olmasıdır. Bununla birlikte soğanlar ince olsun diye rendelemek ya da robottan çekmek yanlış bir harekettir. Bu durumda soğanın suyu çıkar ve çiğ köftenizin tadı bozulabilir.
Mutfak robotunda küçültülmüş soğanı, sarımsakları, kabukları soyulmuş domatesleri, cevizi, maydanozu ve sıvıyağını püre şekline gelene kadar robotta çekin ve bulgurun üzerine dökerek 1 dakika kadar karıştırın. Salçaları, nar ekşisini ve baharatları ekleyip iyice yoğurun. Tuzunu en son köftenin tadına bakarak ekleyin.
Ev yapımı etsiz çiğ köfte yapmak için tatlı toz kırmızı biber, karabiber, tuz ve isot baharatları mutlaka eklenmeli. Arzuya göre çiğ köfte için kimyon ve yenibahar da eklenebilir.
Kıvamını ayarlamak için arada buz ya da buzlu su kullanılabilir. Harçtan köfte büyüklüğünde parçalara koparılıp parmaklarla sıkılarak şekil verilir. Marul yaprakları, taze nane ve limon dilimleri ile servis edilir. Afiyet olsun.
Ketçap mideyi bozar, ekşime yapar, karın ağrısı yapar. Gerçek çiğ köftenin en az 30 dakika, susuz bir şekilde yoğurulması lazım. Susuz yoğrulduktan sonra suyunu katarsın bu çiğ köfte ne mide ağrısı ne karın ağrısı yapar. Maliyeti en aza indirebilmek için ucuz salça ve biber kullanmayı tercih ediyorlar.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
İçerisindeki pekmez sayesinde tüm baharatların tadını daha net hissedeceksiniz. Baharatlar, sarımsak ve soğan suyu etin tadını daha güzel kılacak, daha yumuşacık bir et yemenizi sağlayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri