Hem alerjenik özellikleri diğerlerinden daha az hem de çocuklara faydası daha fazladır. Cevizi doğrudan vermek yerine ezerek bir gıda içinde verilebilir. Özellikle ailesinde alerjik hastalık olmayan çocuklara fıstık ezmesi, ezilmiş badem gibi ürünler ile de başlangıç yapılabilir.
Amerika Pediatri Akademisi kuruyemişlere geç başlanması görüşünü günümüzde değiştirdi ve kuruyemişlere 6 aylık bebeklerde katı gıdaların başlanmasıyla birlikte başlanabileceğini bildirdi. Çocuğun anne veya babasında alerjik bir hastalık varsa kuruyemişlere biraz daha geç başlanması faydalı olabilir.
3 yaşından önce aspirasyon riskini önlemek için tüm kuruyemişler küçük parçalar halinde ve ebeveyn kontrolünde verilmelidir. Beklemiş ve bayat kuruyemişlerin kanserojen bir madde AFLOTOKSİN içerdiği unutulmamalı ve taze kuruyemişler tüketilmelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Kuruyemişlerin bebeklerin beslenmesinde ne zaman yer alması gerektiği birçok tartışmanın konusu olmuştur. Çünkü kuruyemişlerin bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olma ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle kuruyemişlere bebeklerde 12 ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilmektedir.
Ceviz içerdiği yağ bakımından diyetteyken az miktarda tüketilmesi önerilen kuru yemişler arasında yer alır. Bir kase yoğurdun içine birkaç adet ceviz ekleyerek ara öğün yapabilirsiniz. Az miktarda cevizli yoğurt tüketildiği zaman kilo almanıza yol açmaz.
Bebeklerde (1 yaş üzeri) günlük yarım ceviz içi yeterlidir. Ayrıca evde ceviz sütü yaparak bunu kek, krep, kurabiye gibi gıdaların yapımında kullanabilirsiniz.
Bu nedenle, özellikle 1 yaş üzeri bebeklerde, günlük yarım ceviz içi kafidir.
Kuruyemiş alerjilerinin hafif belirtileri şunları içerir:
Boğazda ve ağızda karıncalanma. Kaşıntılı ve kızarık cilt. Burun akıntısı Sindirim belirtileri; kramplar, mide ağrısı, mide bulantısı veya kusma.
Turunçgiller bebeğinizin C vitamini ihtiyacını karşılar. Bu dönemde C vitaminine ve demire ihtiyaç duyan bebeğinizi turunçgillerle besleyebilirsiniz. 7 aylık bebeğinize Portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi meyveleri tattırmaya başlayabilirsiniz.
Uzmanlar bebeklere 6 aydan sonra kesinlikle günde bir kes sarımsak verilmesini önerir. Sarımsak bebeklerin bağışıklığını korur. Anacak sarımsak direk olarak bebeklere verilmemeli. Bunun yerine bebeklere sarımsak verilirken ezilip mamalarının içine koyulmasında fayda var.
Cevizin yanı sıra kaju da çocuklar için oldukça faydası bulunan kuruyemişlerden biridir. Yeterli miktarda kaju tüketimi de çocukların kemik ve kas gelişiminde olumlu sonuçlar doğurur. Bununla birlikte Antep fıstığı, fıstık içi ve fındık gibi kuruyemişleri de çocuğunuzun aperatif öğünleri arasında bulundurabilirsiniz.
Çocuklara Ne Zaman Kuruyemiş Verilmelidir? Bebeğinizin egzama veya gıda alerjisi geçmişi yoksa, katı gıdaya başladıktan kısa bir süre sonra yani 6 ay gibi erken bir zamanda kuruyemişleri deneyebilirsiniz.
Bazen yoğurt içerisine veya kahvaltısına karıştırılarak da kullanılabilir. İlk olarak verilebilecek meyveler mevsimine göre elma, armut, şeftali, kayısı ve muzudur. Allerjik olmaları nedeniyle portakal ve mandalina 7 aydan sonra çilek ve kivi 1 yaştan sonra başlanmalıdır.
- İçi eski ve kuru olan cevizlerden uzak durulmalıdır. - Bebeklerin cevizi sevmesi için ılık bir suda bekletilmesi önemlidir. - Cevizi ezmek suretiyle robottan geçirerek pekmez ile karıştırılabilir. - Mutlaka bir doktor kontrolü ve bilgisi dahilinde belirli aylar çerçevesinde bebekler için cevize başlanmalıdır.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Bir kase yoğurt içine zencefil, zerdeçal birer çay kaşığı, nane, biraz susam ve çörek otu, birkaç ceviz içi, bir tatlı kaşığı zeytinyağı bir küçük salatalık ekleyin. Seveceğiniz gibi miktarları değiştirin ya da canınız tatlı mı çekti meyveli yoğurt yapın. Meyveleri doğrayıp kuruyemişler ekleyin.
Yoğurt, yarım limon suyu, zerdeçalı bir kapta karıştırın. Gece uyumadan önce bu karışımı tüketin ve daha sonrasında hiçbir şey yemeyin.
Sindirim sistemi için büyük bir destekçidir. Kabızlığı giderir. Gaz problemleri ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler.Adet dönemi düzensiz olan ve sancılı geçen kadınların, bu dönemi daha rahat geçirmesini sağlar. Emziren kadınlar ya da hamileler için de ceviz suyu önerilir.
Adı üzerinde ek gıdaya geçerken uygulanan bir kuraldır. Yani bebek anne sütü ya da formül mama ile beslenirken uygulanan bir kuraldır. Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz. Bir de ilk verilen gıda 1-2 tatlı kaşığı kadar az olmalı, daha fazla verilmemelidir.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir. Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri