Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Çiğ köftenin vatanı olan Güneydoğu Anadolu'da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılır: 'Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir.
Etsiz çiğ köfteyi ilk kim buldu? Hz. İbrahim'in annesinin, kıtlık ortamında çocuklarının ölmemesi için bulgur ve ceylan etini taşla döverek yaptığı ve bugüne kadar geldiğine inanılan çiğ köfte, bugünlerde etsiz olarak müşterilere sunuluyor.
Türkiye'de zevkle tüketilen ve büyük bir şöhrete kavuşan çiğ köftenin asıl hangi kente ait olduğuna dair rekabet, Şanlıurfalılar ve Adıyamanlılar arasında yıllardır sürüyor. Şanlıurfalıların etle, Adıyamanlıların ise etsiz yoğurması, iki kentin çiğ köftesini ayıran temel özellik olarak öne çıkıyor.
Avcı da çaresiz emre itaat eder. Avcı geyiğin sağ arka butunu ayırır, ince ince taşla döverek ezer. Bulgur, biber ve tuz katarak, ezdiği et ile bunları iyice yoğurur. Çiğ köftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı rivayet edilir.''
İlgili 28 soru bulundu
Şanlıurfa yöresine ait çiğ köfte et ile yoğurulurken, Adıyaman yöresine ait çiğ köfte etsiz bir şekilde yoğurulmaktadır. Şanlıurfa Çiğ Köftesi 2008 yılında tescil edilirken, Adıyaman Çiğ Köftesi 2018 yılında tescil edilmiştir.
Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır.
Ş. veya marka adı ile Komagene, Türkiye merkezli bir etsiz çiğ köfte zinciridir. Şirket, 2005 yılında kurulmuş olup adını Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde MÖ 2. yüzyıl ile MS 1. yüzyılda varlığını sürdürmüş olan Kommagene Krallığı'ndan almaktadır. Şirketin merkezi İstanbul'un Maltepe ilçesinde yer almaktadır.
Türk Patent ve Marka Kurumu, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının 2006 yılında başvurduğu ve 2008 yılında da tescilinin yaptığı çiğ köftenin 'etli çiğ köfte', Adıyaman'ın başvurusunun ise 'etsiz çiğ köfte' olması nedeniyle itirazı reddetti. Adıyaman etsiz çiğ köftenin tescilini almayı başardı.
çiğ köfte orta asya türk yemeğidir. lahmacun arap kökenli; kebap gene orta asya türk geleneğidir. kürtlerin hayvancılık, çiftçilik vs. gibi bir kültürleri de olmadığı için; icad olunan ünlü yemekleri de yoktur. hatta bir milleti millet yapan en önemli unsur olan mutfakları yoktur.
Yerleşik hayata geçen bu insanımız Meşhur Balkan Köftesi ile savaşın getirisi olan ıslak kemik sulu ekmeği bir araya getirerek, Meşhur Islama Köfte'yi ortaya çıkarmışlardır. 1958 yılında adını koyan Köfteci Hacı Bekir de bu isimlerden biridir.
Meşhur Adıyaman Çiğ Köftecisi'nin kurucusu Ömer Aybak, Türkiye geneline yayılmış bin 400'e yakın şubeleri ile ülkenin en çok sevilen çiğköfte markaları arasına girmeyi başardıklarını söylüyor.
En iyi çiğköfteci hangi marka? En güzel çiğköfte konusunda mutlak Oses markasından bahsetmeliyim. Türkiye'nin ilk çiğköfte fabrikasını kuran marka, yurtiçi ve yurtdışında oldukça popüler. Yüksek kaliteli doğal malzemelerle hazırlanan çiğköfteler düzenli olarak denetleniyor ve izleniyor.
Çiğ köftenin Tarihçesi; Çiğ köftenin ortaya çıkşı ise Hz.İbrahim peygamber dönemine dayanmaktadır. Rivayete göre Nemrut, Hz İbrahim'i yakmak için çok büyük bir ateş yaktırır.
Çiğ köfte tepsisine kıymayı, baharatları, ince kıyılmış soğanı, buz parçaları ve ezilmiş sarımsakları koyarak kıvam alana kadar yoğurun. Daha sonra ortasında bir havuz açılarak bulguru ekleyin ve içe doğru yoğurmaya devam edin. Yarım saat kadar yoğurma işlemine devam edin. Ara ara küçük buz parçaları ilave edilir.
Çiğ köftenin ortaya çıkması ile alakalı pek çok söylence ve hikaye olsa da 2008 yılında Şanlıurfa'nın tescillediği bir lezzet oldu çiğ köfte. Daha sonra 2018 yılında ise Adıyaman etsiz çiğ köfteyi tescilledi.
Patentler de diğer sınai mülkiyet korumalarında olduğu gibi ülke bazında koruma altına alındığı için ilgili ülke sınırları içersinde geçerlidir. Haliyle bir ülkede tescil olup farklı ülkede tescilli olmayan bir patent, tescilli olmayan ülkede başvurulabilir.
Çiğ köftenin içindeki tuz, yağ, salça ve baharatlar ölçülü miktarda kullanılmışsa kilo alımına bir etkisi olmaz. Ancak kalorisi yüksek malzemelerle hazırlanan çiğ köfte porsiyon fazla olacak şekilde veya düzenli olarak tüketilirse kilo almaya yol açabilir.
Bir buluş patent ile genellikle ne kadar süre ile korunur? Patent süresi kaç yıldır diye sıkça soruluyor. Tescil edilmiş bir patent başvuru tarihinden itibaren hesaplanarak 20 yıl süre ile koruma sağlar. Fakat korumanın devam edebilmesi için patent tescil sahibinin her yıl yapması gereken yenileme işlemi vardır.
Ayrıca küresel bir marka olmak hedefiyle 2011 yılında Almanya'da ilk yurtdışı şubesini açan Komagene, bugün 7 farklı ülkede 36 şube ile büyümeye devam ediyor.
Güzelaydın'ın sahibi olduğu şirket şimdilerde Türkiye genelinde 310 bayiye ulaşan bir zincir konumunda. Aynı zamanda Kahta Çiğköfte'nin Yönetim Kurulu Başkanı da olan Orhan Güzelaydın'ın verdiği bilgilere göre zincir halinde sektörde faaliyet gösteren firma sayısı 50'nin üzerinde.
Ömer Aybak (38) ülke geneline yayılan şubelerinin tümünde bir logo gibi kendi fotoğrafını kullanıyor. Adıyaman'ın Simcik köyünde dünyaya gelen Ömer Aybak İstanbul'a adım attığında 11 yaşındaydı. Farklı işler denedikten sonra 1992'de, seyyar arabasıyla kendi ürettiği çiğ köfteleri satmaya başladı.
İsveç Devletinin resmi Twitter hesabından, ülkenin dünyaca ünlü köftesinin tarifinin Türklere ait olduğu itiraf edildi. Twitter hesabı "Sweden.se"den yapılan paylaşımda, köfte fotoğrafı kullanılarak, ''İsveç köfteleri, aslında Kral 12. Karl'ın Türkiye'den eve getirdiği tarife dayanıyor.
Sadece Türkiye'de değil dünyada da ilgi gören çiğ köfte, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyada da kendinden söz ettiriyor.
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri