Püf noktası: Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine buz konmalıdır. Çiğ köfte nasıl yapılır? İsot ve zeytinyağı karıştırılıp kenara alınır. Bulgur, soğan, salça ve et yoğurma kabına alınıp eşit miktarda dağılacak şekilde yoğurulur.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Eğer bulgurlarımız toparlanıp dağılmadan duruyorsa yeterli şekilde ıslanmış demektir. Ancak elinizle sıktığınızda dağılıyorsa biraz daha sıcak su ilavesi yaparak ayarlayabilirsiniz. Bulgurlarımızı çiğ köfte yoğurma tepsimize alalım.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz.
İlgili 33 soru bulundu
Et değirmeninde 5-6 kez çekelim en son sıvı yağı ekleyelim ve 2 tur daha çekelim kıvamı sakız kıvamında özlü olacak. Hazırlanan köftemizi buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca kapatıp buzluğa atalım.
Bulgur, soğan, salça ve et yoğurma kabına alınıp eşit miktarda dağılacak şekilde yoğurulur. Domateslerin kabukları soyulup minik minik doğrandıktan sonra karışıma eklenir ve iyice yoğurulur. Yoğurt eklenip tekrar yoğurulur. Köfte kıvama gelince isot-zeytinyağı karışımı ve köfte baharatı eklenip yoğurulur.
Bulgur ve domates salçasını tepsiye alıp iyice yoğurun. Yumuşadıktan sonra damla damla su ilave ederek yoğurmaya devam edin. Bulgurların rengi salça gibi kırmızıya döndüğü noktada karışıma tuz, pul biber, sıvı yağ, isot ve biber salçasını ekleyip karıştırarak yeniden yoğurmaya başlayın.
Bugün hep birlikte çok lezzetli köfteler hazırlıyoruz. Köftelerimizin yapımında, diğer köfte tariflerinden biraz farklı olarak maden suyu kullanıyoruz. Maden suyu köftelerimizin yumuşak ve çok lezzetli olmasını sağlıyor.
Yapılan soruşturmada da çiğ köftenin içerisine at ve domuz eti karıştırıldığı tespit edildi. Bu olay sonrasında da etli çiğ köfte satışı Türkiye'de yasaklandı.
1 su bardağı bulgur koyuyorsak yarım su bardağı isot koymalıyız. 4-Şeker ve tuz kullanmamıza hiç gerek yoktur.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
El yapımı çiğköfte yaparken ustalar çiğköfte bulgurunu çok uzun süre ıslatıp bırakmamalıdır. Yaklaşık 15 dakika kadar bekleyen bulgur çiğköfte yapmak için uygun hale gelmiş olacaktır. Bu sayede bulgur çok yumuşamaz ve çok sert kalıp malzemelerin birleşmesine de engel olmaz.
Evlerimizde yaptığımız çiğ köfteler, yöresine göre değişkenlik arz etmiş olsalar dahi içeriklerindeki çiğ etin, yapım aşamasında bulgur ile ovularak pişmesi sağlanır. Geleneksel çiğ köftede et var iken dışarıda tükettiğimiz ve satın aldığımız çiğ köftelerde “çiğ et” bulunmamaktadır.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun. Yoğurduktan sonra köfte harcını 15 dakika buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Özellikle kızartma yemeklerinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız mutlaka batırdığınız harca soda ilave etmenizi öneririz. Bu şekilde dışları nar gibi kızarıyor ve yağ çekmiyorlar. Mücverden köfteye, kabak kızartmasından tavuğa kadar birçok tarifte kullanabilirsiniz sodayı.
Urfa başta olmak üzere Güney Doğu'nun en sevilen tariflerinden biri olan çiğ köfteyi uzun uzun yoğrulan, maharet isteyen, herkesin kolaylıkla yapamayacağı bir tarif olarak biliyoruz ama evde sadece bir şişe madem suyu ile çok kolay ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz. İşte .
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Yoğrulma işlemi esnasında çok (3 yemek kaşığı dolusu) az su (yazın buz) ile yavaş yavaş bastırarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur.Bu esnada bir adet çay kaşığı saf zeytin yağı dökülmesi tavsiye edilir, Kıvama gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye artık su yerine sıkılan taze limon suyu ilave edilir.
Kıvamı yumuşayan harca ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, kimyon, karabiber ve kalan domates rendesi eklenir ve fazla sert yoğurmadan karıştırılır. Kıvamını ayarlamak için arada buz ya da buzlu su kullanılabilir.
Yağda biraz kavrulduktan sonra salçalar ilave edilir. İyice soğanlara yedirilir. Çok az daha kavrulur ve altı kapatılır.
Çiğ köftede isot yerine ne kullanılır? İsotsuz Çiğ Köfte Tarifinde yerini tam olarak tutamasa da kırmızı acı pul biber kullanılabilir.
Bulgur iyice yumuşayınca tuz, kimyon, pul biber, salça ve tahini katıp yine yoğurun. En son ince kıyılmış yeşillikleri katıp yoğurun ve ince uzun köfte şeklinde sıkarak bir tabağa yerleştirin. Yanında sumaklı soğan salatasıyla servise sunun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri