Çiğ köfte baharatının içinde bulunan C ve E vitaminleri kolesterolü düşürmede oldukça faydalıdır. Ceviz, ayrıca damar tıkanıklığının önüne geçiyor. Çiğ köfte içinde bulunan maddeler, lifli yapıları sayesinde uzun süre tokluk sağlıyor. Kilo verme sürecini kolaylaştırır.
Pişirilmediği için tüm besin değerleri oldukça etkilidir. Doyurucu özelliği bulunan bulgur tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi sağlar. Yüksek müiktarda lif içeren bulgur, kilo kontrolünü kolaylaştırır. Bağışıklığı güçlendirir: Çiğ köftede kullanılan baharatlar tam bir sağlık iksiri.
Çiğ köfte de oldukça yağ içeren bir besindir. Eğer azaltma imkanı varsa, yağı azaltılmış çiğ köfteler tüketilmelidir. Bir öğünde 1 porsiyondan fazla tüketilmesi zararlı hale gelir. 100 gram çiğ köfte porsiyonu ortalama 180 kalori içermektedir. Bu porsiyonda sebzeler mutlaka yerini almalıdır.
Sizin de bildiğiniz gibi çiğ köfteyi diyet uygulayanlar, spor yapanlar, çocuklar rahatça tüketebiliyor. Çünkü sağlıklı, çünkü faydalı ve hijyenik.
Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. İçeriğindeki bulgurla yüksek derecede B vitamini kaynağı. Aynı zamanda ekmek ve ekmek grubu besinler yerine tercih edilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Yapılan soruşturmada da çiğ köftenin içerisine at ve domuz eti karıştırıldığı tespit edildi. Bu olay sonrasında da etli çiğ köfte satışı Türkiye'de yasaklandı.
Ara öğünlerde tüketilen 2-3 adet çiğ köfte, iyi bir tercih olabilir. Yapımında kullanılan bulgurun lif içeriği yüksek olması sebebiyle kan şekerini dengeler ve sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlar. Limon, acı ve baharatların metabolizma üzerindeki olumlu etkilerinden de faydalanılabilir.
Çiğ köfte kalori bakımından makul değerler içerisinde kalır. Bir çiğ köfte kaç kalori diye düşünenler tanesinin ortalama 30 g ve 54 kcal olduğunu düşünebilirler. 100 gr çiğ köfte kaç kalori sorusunun cevabı 180 kcal olarak verilebilir.
100 gram çiğ köfte içerisinde 4,3 gram lif bulunmaktadır. Lif oranı günlük lif ihtiyacının yüzde 2'sini karşılamaya yetmektedir. Protein oranı aynı çiğ köfte porsiyonu için 6,11 olmaktadır. İçeriğinde bulunan yağ oranı ise 13,46 gramdır.
1 tane lahmacun kaç kalori? İnce hamurlu lahmacunlar yaklaşık olarak 180 ile 200 kalori arasındadır. Kalın hamurlu lahmacunlar ise en fazla 240 kaloridir.
Diyette etli çiğ köfte yenir mi? Diyet uygulayan kişilerin de çiğ köfte tüketmeleri mümkün. Ara öğünlerde tüketilen 2-3 adet çiğ köfte, iyi bir tercih olabilir. Yapımında kullanılan bulgurun lif içeriği yüksek olması sebebiyle kan şekerini dengeler ve sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlar.
100 gram dürüm çiğ köfte içerisinde 13.46 gram yağ mevcuttur. Bu oran günlük ihtiyaç duyulan yağ oranının, yaklaşık olarak yüzde 31.4'ünü karşılamaktadır. Dürüm çiğ köfte içerisinde kolesterol bulunmamaktadır. Çiğ köfte dürüm içerisindeki A vitamini oranı ise 46.0 IU olmaktadır.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Çiğ Köfte (250 gr.) (14 sıkım çiğ köfte, 3 adet lavaş, göbek marul, maydanoz, nane, roka, limon, acı sos, nar ekşisi ile) + İçecek (1 L.)
Etlisini tercih etmeyin: Etli çiğ köfte; bağırsak paraziti, tifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesine yol açan birçok bakteri ve virüs nedeniyle hastalıklara davetiye çıkarabiliyor.
Etli çiğ köftede bağırsak paraziti ile karşılaşma riski oldukça yüksek. Bununla birlikte tifo, paratifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesi yapan birçok bakteri virüs (hepatit A) ve paraziter hastalık etkeni insanlara bulaşabilir. Özellikle gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi tavsiye edilir.
Evlerimizde yaptığımız çiğ köfteler, yöresine göre değişkenlik arz etmiş olsalar dahi içeriklerindeki çiğ etin, yapım aşamasında bulgur ile ovularak pişmesi sağlanır. Geleneksel çiğ köftede et var iken dışarıda tükettiğimiz ve satın aldığımız çiğ köftelerde “çiğ et” bulunmamaktadır.
Ürün %10 oranında ketçap içerirken, ketçap içeriğinde suyun yanı sıra; domates salçası, sofra şekeri, tuz ve içeriği bilinmeyen aroma verici bulunuyor. Ürünü 2018 yılında incelediğimiz ketçap içeriğinde glikoz-fruktoz şurubu olduğunu tespit etmiştik. Üründe bu yönde bir değişim olduğu dikkat çekiyor.
Etsiz çiğ köfteyi ilk kim buldu? Hz. İbrahim'in annesinin, kıtlık ortamında çocuklarının ölmemesi için bulgur ve ceylan etini taşla döverek yaptığı ve bugüne kadar geldiğine inanılan çiğ köfte, bugünlerde etsiz olarak müşterilere sunuluyor.
Çiğ Köfte'nin Tarihi Kral Nemrut'a Dayanıyor
Çiğ köftenin vatanı olan Adıyaman'da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılıyor;''Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir.
1 Porsiyon (Orta) Çiğ Köfte (Etsiz) 226,07 kaloridir. Çiğ Köfte (Etsiz) içeriğinde 41,13 Karbonhidrat(g), 5,78 Protein(g), 5,03 yağ(g), 5,35 lif(g), 232,49 Sodyum(mg), 300,59 potasyum(mg), 43,26 Kalsiyum(mg), 136,69 A Vitamini(ui), 10,41 C Vitamini(mg), 2,77 ve Demir barındırır.
31 – 50 yaş arası kadınlar için 1800 kalori. 19 – 30 yaş arası erkekler için 2400 kalori. 19 – 30 yaş arası kadınlar için 2000 kalori. 14 – 18 yaş arası erkekler için 2200 kalori.
Çiğ köftenin içerisine ilave edilen katkı maddelerinden en çok bilineni; (hazır çorba, bulyon vb, gibi ürünlerde de yer alan, çin tuzu olarak da adlandırılan) MSG (mono sodyum glutamat) olup, bunun yanı sıra ketçap, et suyu gibi ürünler de kulllanılmaktadır.
Simit de kilo aldırır
Bir simit yaklaşık 40 gr olmasına rağmen, 250 ile 300 kalori arası değişen enerji miktarına sahiptir. Bu yüksek enerji üzerindeki susamdan gelir, yağlı bir besin olan susam, simidin kalorisi artırır. 1 tane simit, yaklaşık olarak dört dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu nedenle simit tüketirken dikkat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri