Kıvamını ayarlamak için arada buz ya da buzlu su kullanılabilir. Harçtan köfte büyüklüğünde parçalara koparılıp parmaklarla sıkılarak şekil verilir. Marul yaprakları, taze nane ve limon dilimleri ile servis edilir. Afiyet olsun.
Bir yoğurma kabına ince bulgur konur sıcak su ile ıslatılır ve 10 dakika beklenir. Sonra rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, salça, zeytinyağı, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ince kıyılmış nane, isot, nar ekşisi eklenerek yoğurulur.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
Çiğ köfte nasıl yapılır sorusuna gelecek olursak; Genel olarak malzemeleri bulgur, isot, salça, soğan ve tuzdur. Tabi bu malzemelere farklı baharatlar ve taze soğan, maydanoz gibi çeşitlilikler eklenebilir. Çiğ köfte, etli çiğ köfte ve etsiz çiğ köfte olmak üzere ikiye ayrılır.
Genellikle yassı yuvarlak şekli verilen köfteler, kimyon, karabiber, nane gibi baharatlarla zenginleştirilir. Özellikle çocukların çok sevdiği köfteyi basit adımları izleyerek hazırlamak mümkün.
İlgili 39 soru bulundu
Bu baharatlar: isot, kimyon, tarçın, tuz, karabiber, toz biber ( acı ya da tatlı damak tadınıza bağlı),yenibahar, kişniş, reyhan.
– Taze nane yaprağını yemeklerden önce çiğnediğimizde, iştahı azalttığından kilo vermemize yardımcı olur. – Nane sitresi azaltır, bağışıklığı güçlendirir bu nedenden dolayı yemeklere çorbalara ve salatalara bolca kullanmalıyız. – Reflü hastalarına ağır gelebilir doktorlarına sorarak kullanmaların da fayda var.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde, isot, kimyon, kişniş, köri, tuz, karabiber, yenibahar, soğan, sarımsak, tarçın, reyhan bulunmaktadır.
Gaziantep yöresinin eşsiz baharatları ile 7 (Kekik, Kimyon, Pul Biber, Toz Biber, Nane, Çemen ve Sumak )farklı baharatın ideal ölçülerde harmanlanarak hazırlandığı özel bir karışımdır. -Özellikle köftelerde, sucuk hazırlamakta ve et yemeklerinde kullanılmaktadır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Çiğköfteye rengini veren asıl detay içine konulan isotun miktarıdır. İsotun oranı ne kadar fazla ise çiğköftenin rengi de o kadar koyu olacaktır. Kullanılan kaliteli bir isot çiğköfteye çok güzel bir koyuluk verecektir.
Bunun yanında acı ya da tatlı pul biber ile kırmızı toz biber de kullanabilirsiniz. Bunların haricinde kekik ve kimyon da köfteye yakışan baharatlardandır. Bu baharatlara tercihen karabiber de eklenebilir.
Hamileler kesinlikle etli çiğ köfte tüketmemeli
Özellikle gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi tavsiye edilir. Çiğ et ile birlikte anneye geçebilen toksoplazma; doğuştan göz kusurları, zeka geriliği, işitme kaybı, sarılık, erken doğum, düşük, bebeğin anne karnında ölmesi gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Çiğköftenin özü; orijinal “Urfa ev isotu” ile Urfa sıcağında Urfa'nın ekşimsi domateslerinden yapılan “Urfa ev salçası”dır. Bu 2 malzeme olmadan yapılan “çiğköfte” çiğköfte değildir. Çiğköftede kullanılacak etin mutlaka kuzu budundan elde edilecek yağsız-saf- sinirsiz %100 kırmızı et olmalıdır.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Çiğ köfteleri 12 eşit parçaya bölüyoruz. Diğer yandan marul, domates ve salatalık turşusunu ince ince doğruyoruz. Şimdi ekmekleri açıp üzerine çiğ köfteyi ekleyip elimizle sürüyoruz. Üzerine marul, nar ekşisi, domates ve turşuları ekleyip dürümü sarıyoruz.
Çiğ köfte, içindeki baharat ve yağ oranı makul seviyede tutulduğu müddetçe kilo alınımına yol açmaz. Normal standartlarda hazırlanıp tüketilen bir porsiyon çiğ köfte yaklaşık olarak 400 kalori içerir. Bu oldukça yüksek bir değerdir, bu nedenle sınırlı sayıda çiğ köfte tüketmeye çalışılmalıdır.
- Ülseri ve gastriti olanlar fazla kullanmamalıdır. - Reflü sorunu olanların nane çayı içmesi önerilmemektedir. - Karaciğer yetmezliği ya da siroz olanlar fazla oranda tüketmemelidir. - İnterferon tedavisi olanlar da tüketmemelidir.
Doğal bir uyarıcıdır zihinsel sağlığı destekler, yorgunluk, anksiyete ve depresyonu rahatlatır. Sindirim sistemini (mide ekşimesi, ishal, hazımsızlık, aşırı gaz) düzenler. Sinir ve kas ağrılarını azaltmaya yardımcıdır. Baş ağrısı ve migreni azaltabilir.
Nane çayı, zencefil çayı ve papatya çayı gibi bitki çayları gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlar. Ayrıca ısırgan otu, maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler de mide şişkinliğine iyi gelen doğal alternatiflerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri