Mantarları isterseniz bütün bir halde, isterseniz parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerine koyun. Poşetin ağzını kapattıktan sonra üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırın. Buzdolabı poşetini derin dondurucuya aktarın. Bu şekilde mantarları 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Eğer yıkarsan çözdürdükten sonra içindeki tüm suyu bir anda salacağı için diriliğini kaybeder. Mantarları tazeliğini en iyi şekilde korumaları için mümkün olan en kuru ve en temiz şekilde dondurmalısın. Mantarlarını bütün olarak ya da dilimlenmiş olarak buzdolabı poşetlerine pay ederek dondurabilirsin.
Çiğ mantarın çabuk bozulmaması için en iyi seçenek buzluk ve buzdolabıdır. Mantarları bir fırça yardımıyla iyice temizledikten sonra dilimleyerek buzdolabı poşetine ya da saklama kabına doldurabilirsiniz.
Mantarlar eğer dondurucuya koyulacaksa mutlaka öncesinde yıkanması gerekiyor. Mantarlar bir kereliğine dondurucuya giriyorsa, tekrar çıkarıldığında tüketilmesi gerekiyor. Çözülen mantarların tekrar derin dondurucuya atılması, gıdanın bozulmasına neden olacak ve lezzetini kaybedecektir.
Bunun için mantarları temizleyip, dilimledikten sonra çok az yağ içinde soteleyin ve kenarda soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabı poşeti ya da kapaklı kaplara koyup, buzlukta 2 buçuk ay saklayabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Pişirme Önerileri: Mevsiminde toplanan mantarlar tazesine en yakın halinde kullanabilmeniz için temizlenir ve dondurulur. Donmuş kanlıca mantarını kullanmadan önce sadece bir taşım kaynatıp, suyunu attıktan sonra kullanabilirsiniz. Böylece daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.
Bir haftadan sonra rengi yavaş yavaş kararmaya başlar. Poşete koyularak saklandığı takdirde çabuk bozulur. Kültür mantarları buzluk poşetlerine tanzim edilerek derin dondurucuda rahatlıkla saklanabilir.
Besin değeri yüksek olan mantar, farklı türlere sahiptir. Bu türlerden bazıları yemek için uygun olsa da, bazıları zehirli olduğu için kesinlikle tüketilmemelidir. Buzdolabında muhafaza edilen mantar, birkaç gün içerisinde tüketilmezse büzüşmeye başlar. Böylece bozulmaya başladığının ilk belirtilerini verir.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Gıda güvenliği söz konusu olduğunda, renk değişikliği asla iyiye işaret değildir. Renginin kararması ve siyah noktaların gelişmesi mantarlarının bozulduğunun işaretlerindendir ve bu durumda mantarlar yenmemelidir.
Temizlenmiş trüflerin kağıt havlu ile nemi alınır. Temiz pamuklu bez torbaya konularak buzdolabında +4 derece de muhafaza edilir. Buzdolabında nemlendirmeden saklandığı takdirde 3 hafta raf ömrü vardır. Ama beklediği süreç boyunca kokusunu salacağı için, bekletilmeden tüketilmesi önerilir.
Mantar Yıkanmalı mı? Mutfakta neredeyse her malzemeyi önce yıkıyor olsan da şefim, mantarı suyla yıkayarak temizlememelisin. Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
Tavada ya da tencerede pişirilen mantar suyunu salana kadar pişirilir. Çok hızlı ateş olmadan mantar kısık ateşte kaç dakikada pişer, bakacak olduğumuzda yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Uzun süreli saklamadan önce mantarları ayrı ayrı dondurun. Mantarları fırın tepsisine yayın ve 2 saat boyunca dondurun. Ardından, donmuş mantarları bir kapta birleştirerek dondurucuya atın. Dondurucuya koyarken tarih etiketlemeyi unutmayın.
Eğer mantarın rengi değişmeye başlamışsa, üzerinde çürük, kahverengi, siyah noktalar mevcutsa bozulmaya işarettir. Özellikle şapkasında kararmalar olmuşsa mantar bozulmaya başlamıştır.
Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz.
Mantar; mineraller açısından da zengin bir besindir. Potasyum, fosfor, selenyum, magnezyum, demir ve çinko içerir. Potasyum vücudun su ve elektrolit dengesi için önemli bir mineraldir. Bu mineral aynı zamanda kas ve sinirlerin düzgün çalışması için de gereklidir.
Mantarın raf ömrünü uzatmak için, buzdolabında veya buzlukta saklama yöntemlerini kullanabilirsiniz. Mantarlarını daha da uzun süre saklamak için onları derin dondurucuya atmak iyi bir fikirdir çünkü mantar hızlıca donar ve daha sonra kolayca kullanılabilir.
Mantarların kuru olduğundan emin olun. Eğer dilimli bir şekilde koymak isterseniz temizlediğiniz mantarları doğrayabilirsiniz. Son olarak doğradığınız ya da bütün bıraktığınız mantarları eşit miktarlarda buzdolabı poşetlerine ya da kaplara pay ederek ağzını sıkıca hava almayacak şekilde kapatın.
Ciddi sonuçlar doğurabildiğinden belirtilerden herhangi bir belirti varsa en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmektir. Mantar zehirlenmelerinden sonra 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma merkezine ulaşılabilir. Tedaviler daha çok zehirlenme bulgularına yönelik yapılır.
Eğer hava almazsa çabuk nemlenir ve bozulabilir. Mantarları ağzı açık bir şekilde yaklaşık 5 gün kadar dolapta bekletebilirsiniz.
Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''
Mantarlar temizlenir, bol suda iyice yıkanır küçük doğranır. Soğanlar küçük doğranarak yağda kavrulur. biberler ve domates de küçük küçük doğranarak soğana ilave edilir. Bir süre kavurulduktan sonra temizlenen mantarlarda ilave edilerek yaklaşık 10-15 dk. daha kavrulur. Sıcak olarak servis yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri