Bu çok şeylerin başında da Neşet Ertaş üstad ve onun gibi nice büyük ozanların beslendiği bir kaynak vardı, onları sanata, edebiyata, saza, söze yönelten Aleviliğin ta kendisiydi. Neşet Ertaş da babası Muharrem Ertaş gibi Alevi'ydi. Aleviliğe mensup “Abdallar” diye tanımlanan bir topluluğa aitti.
1- Neşet Ertaş Alevi'dir ve yaşamı boyunca camide ibadet etmemiştir. Şimdi onu camiden yolcu ederek sevap mı işlediniz, kendi imanınızı mı kurtardınız yoksa Neşet Baba'yı imana(!) mı getirdiniz?
Kırşehir'de Abdallar olarak geçen grup Çepni Türkleridir. Abdallar eskiden Alevi inancına sahipken bugün çoğu Alevi inancını terketmiştir. Pir Sultan Abdal Alevi inancında önemli bir yer tutar.
1938 yılında Kırşehir'e bağlı Çiçekdağı'nın (günümüzde Akpınar'ın) Kırtıllar köyünde doğdu. Babası, Türkmen/Abdal müzik ve özellikle bozlak geleneğinin en güçlü temsilcisi olan Muharrem Ertaş, annesi Kırıkkale'nin Keskin ilçesinin Hacıaliobası köyünden Döne Ertaş'tır.
Ünlü ozan Neşet Ertaş'ın 10 yıllık evliliğinin ardından ayrıldığı ve ayrılık döneminde dillere pelesenk olan türkülerini yazdığı eski eşi Leyla bugün ustanın mezarını ziyaret etti.
İlgili 15 soru bulundu
Annesinin adı Döne, babasının adı ise -ustası kabul ettiği- Muharrem Ertaş'tır. Horasan menşeili Anadolu Abdal aşiretlerinin Orta Anadolu koluna mensup olup yaşamın müzisyenlikle sürdürüldüğü, özü aşka ve hizmet esasına dayalı bir kültürün bilinen en önemli temsilcisidir.
Orta Anadolu müzik zenginliğine katkıları küçümsenmeyecek olan Abdallar; Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Hacı Taşan gibi birçok sanatçıyı aralarından yetiştirmişler.
Kırşehir, Yozgat, Kaman, Keskin, Hacıbektaş, Avanos ve Ortaköy yörelerinde yaşayan Abdallar, 19. ve 20. yüzyıllarda yoğunlaşan eşkıyalardan dolayı yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle Yusuf Çavuş önderliğinde Yağmurlu Büyük Oba köyünün kuzeyindeki Abdal Deresi denilen yere yerleşmişlerdir.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Alevilik, İslam inanç ve kültürünün temel değerlerinden birisi olan Hz. Muhammed'in kızı Hz. Fatıma ve damadı Hz. Ali ve onların soyundan gelenlere duyulan sevgi ve muhabbet merkezli bir inanış hali olarak ifade edilmektedir.
Örneğin Türkiye'de en çok alevi köyü bulunan Sivas'ta 489′u Alevi, 45′i karışık olmak üzere 534 adet alevi yerleşim yeri bulunduğu belirtilmektedir.[3] Ayrıca alevi forum sitesinde bilgi bulunmayan bazı iller için ise diğer (http://www.piryolu.com/, www.zohreanaforum.com gibi) internet siteleri taranmıştır.
Ülkütaşır'a göre (Ülkütaşır, 1940) Abdallar, mezhep olarak Alevî-Caferî olup cem ayinleri Bektaşilerin, Çepnilerin ve Tahtacıların cem ayinleriyle aynıdır.
2. Çalıştığı pavyonda Leyla ile tanışır ve aşık olurlar.
Neşet Ertaş, 1976 yılında sigara ve alkol kullanımına bağlı olarak bir gün sahnede iken parmaklarından felç geçirdi. İki yıl süren fizik tedaviden sonuç alamadı ve işsiz kaldı. Almanya'da işçi olan kardeşinin yanına gidip tedavi olunca ailesini yanına getirdi. 1979-2003 yıllarında Almanya'da kaldı.
Abdallık kavramı Alevi-Bektaşiler dışında kalan sufi çevreler ve tasavvuf ehli kişilerce genel anlamda “Allah'tan başka dünyadaki her şeyden vazgeçmiş kişidir.” diye tanımlanmıştır.
Çingene Olduğu Düşünülen Gruplarda Kimlik: Teber (Abdal) Kimliği. çevresinde Abdallara Carcar adı verilmektedir. Halk dilinde Carcar; ilahi söyleyerek dilenen kimse için kullanılmakta ve dilenci derviş anlamına gelmektedir ).
Abdallar, tarihî ve sosyal kimlikleri
Arapça, Farsça ve Türkçede dinî bir zümreyi ifade eden bu kelime, Türkiye, İran, Afganistan ve Doğu Türkistan'da göçebe olarak yaşayan ve asılları Türk olan etnik zümreleri de ifade eder.
GARİP MAHLASI
Neşet Ertaş Türkülerinden eksik etmeği “ GARİP “ mahlasını şöyle açıklar; "Soyadı yokken bize Garipler derlermiş. Gerçekten de biz garip, yani ezilmiş, hor görülmüş, Abdal diye nitelendirilmiş, aşağılanmışızdır. O gariplik bende kaldığı için garibim diyorum" der.
Neşet Usta hiçbir zaman ona referans vermemiş, hiçbir eserinde söz yazarı ya da besteci olarak adını belirtmemiş. Efsane 'Gönül Dağı' parçası da bir Kürt bestesinden çalıntıymış. Başka bir Kürt ozanından yalnız, Risteme İsko adında bir Kafkas Kürt'ünden.
Neşet Ertaş: Yazımı Kışa Çevirdin. Leyla Ertaş, yıllara meydan okuyan ve asla eskimeyen “yazımı kışa çevirdin” türküsünde adı geçen Leyla'dır. Neşet Ertaş'ın eski eşi olarak bilinen Leyla Ertaş aslen kendisi de bir ses sanatçısıdır.
Ertaş'ın torunu Kerem Neşet Ertaş ise org çalarak babasına eşlik etti. Abdallık geleneğinin son temsilcisi halk ozanı Neşet Ertaş'ın vefatının 10.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri