Ürün fındık büyüklüğünde kesilen kuzu karaciğeri ve aynı kuzuların kuyruk yağı kullanılarak odun kömüründe pişirilen bir kebap türüdür. Kebap pişerken Şanlıurfa Biberi ve tuz karışımı eklenir.
İnce ve orta büyüklükte doğranır, ciğerin büyüklüğünde ve ince olacak şekilde kuyruk yağı doğranır. Ciğerler yıkanır kağıt havlu ile kurulanır. Derin bir kaba ciğer alınır üzerine çeyrek zeytinyağ dökülür . Pulbiber, tuz ,kimyon ilave edilir iyice harmanlanır bi gece önceden yapılır terbiye edilir.
Genellikle ciğer çöp şişler, yaklaşık olarak ortalama 20-25 gram ağırlığındadır. Bu ağırlık, ciğerin doğranma ve şişlere dizilme şekline bağlı olarak değişebilir. Ancak bu tahmini kullanarak, 1 kg ciğerin yaklaşık 40-50 adet ciğer şişe denk geldiğini söyleyebiliriz.
İlgili 29 soru bulundu
Ciğeri pişirmeden önce yapılan en büyük hataların başında ciğeri yıkamak geliyor. Kullanacağınız ciğer türü (kuzu, dana vb) hangi tür olursa olsun yıkmamanızı öneririz. Ciğerleri pişirmek istediğiniz boyutlarda kestikten sonra bir süzgecin üzerine alın. Altına bir kap koyun ve yıkamadan bu şekilde bekletin.
Ciğeri marine edebilirsiniz!
Ağızda dağılan harika bir kıvam için ciğer marine ederken özellikle süt kullanmanızı tavsiye ederiz. Sütlü bir marine sosunda 1 ya da 2 saat bekletmeniz bu kıvam için yeterli olacaktır.
Süzülen ciğerleri orta boy yayvan bir kaba koyun. Ciğerlerin üzerine 6 yemek kaşığı zeytinyağ, damak tadınıza göre tuz ve kimyon koyun. Ardından damak tadınıza göre kekik, kırmızı pul biber ve isteğe bağlı olarak yarım su bardağı kadar süt ekleyin. Tüm malzemeyi eliniz ile güzelce harmanlayın.
Ciğer, besin değeri yüksek olduğu için sıkça tercih edilen bir yemektir. Farklı şekillerde yapılabilen ciğerin yanına uygun olan yemekler de merak edilen bir konudur. Ciğer ile beraber tarhana çorbası, pirinç pilavı, patates cips, sumaklı soğan salatası ve patates püresi güzel gider.
2 kg dana ciğeri (3-4 kişi için yarım kilo yeterli olabilmektedir. )
Kırmızı toz biber, kekik, kimyon ve tuzla elde edilen baharat karışımı şişlerin üzerine serpilir ve mangalda pişirilir. Şişler pişirilirken ters yüz edilerek sürekli çevrilir. Yaklaşık 7 dk içinde pişen ciğer, lavaşla dürüm yapılır, üzerine soğan serpilerek servis edilir.
Ciğerimizi yıkayıp, kare kare kesip, üzerindeki zarı temizleyelim. Ben bu şekilde temizliyorum daha rahat oluyor. Daha sonra üzerini geçecek kadar süt ekleyip, ağzını kapatıp, buzdolabında bir gece bekletelim. Bir de bu şekilde deneyin, inanın pişman olmayacaksınız.
Püf noktaları Ciğer şiş yaparken dana ciğeri yerine kuzu ciğer kullanırsanız kebabınız daha yumuşak olur. Kuyruk yağı bu tarifin olmazsa olmazıdır.
Mangalda önceden hazırlanan odun kömürü ateşi kor haline gelince şişler kor ateş üzerine konulur. Pişme esnasında ciğerlerin üzerine (önceden bir kapta hazırlanarak karıştırılan) Şanlıurfa Biberi ve tuz karışımından serpilerek mangalın üzerine tekrar konur, şişleri çevrile çevrile pişirilir.
1) Ciğerleri iyice yıkayıp, kuşbaşı şeklinde doğrayın. 2) İyice süzdüğünüz ciğeri, marine tarifiyle terbiye edin.
İnce kıyılmış soğan tavaya atılarak pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanların üzerine ciğerler ilave edilir. Ciğer kendi suyunu verip çekinceye kadar pişirilir tuz ve karabiber eklenip ateşten indirilir. Üzerine bir fincan nar ekşisi ilave edilip servis tabağına alınır.
Ciğer protein ve demir açısından oldukça zengin içeriğe sahip olan yiyeceklerden biridir. Ancak sürekli olarak ciğer yemek, sağlık açısından çok faydalı değildir. Ciğer vitamin, mineral ve protein açısından son derece zengin bir gıdadır. Bununla beraber ciğer içerisinde yüksek miktarda A vitamini ve retinol vardır.
- Ciğer demir kaynağıdır. - B12 bakımdan zengin olması nedeniyle kırmızı kan hücresi oluşumunu desteklemektedir. - Ciğer tüketmek karaciğer işlevinin daha iyi olmasına yardımcı olmaktadır. - B vitamini bakımından zengin olan ciğer özellikle folat, metilasyon ve hücresel işlevlerden dolayı vücuda yardım eder.
Hangi şekilde pişirirseniz pişirin, ciğeri tavaya koyduktan sonra kapağını kapatıp 10 dakika boyunca kesinlikle açmayın. Aksi takdirde ciğeriniz sertleşir. Ciğer pişirirken kötü kokmasını önlemek için una bulayabilirsiniz. Unun içine kişniş de ilave ederseniz koku sorununu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
Yapışmaz bir tavaya alınan yarım çay bardağı sıvı yağa doğranmış iki adet kuru soğan ve ciğerler ilave edilip devamlı karıştırarak kavrulur. Bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı kekik, bir çay kaşığı kimyon ve yarım çay kaşığı karabiber ve ezilmiş sarımsak ilave edilip karıştırılır ve altı kapatılır.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Bir su bardağı kadar da sıcak su ekleyelim kısık ateşte 8-10 dk daha pişirelim. Yumuşacık ciğer sotemiz hazır, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri