Akciğer enfeksiyonu terleme, halsizlik, ateş ve kuru öksürük ile kendini belli eden bir durumdur. Bu belirtiler dışında göğüs ağrısı, burun tıkanıklığı, hırıltılı nefes, hızlı kalp atışı ve iştahsızlık belirtileri de akciğer enfeksiyonu belirtisi olabilir.
Genellikle belirgin semptomlarla kendisini gösteren akciğer enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gösterilir. Bu belirtiler dikkate alınmazsa akciğerde meydana gelen enfeksiyonların ilerleyip daha ciddi komplikasyonlara sebebiyet verme durumu söz konusudur.
Ciğerleri üşüten kişi hastaneye gitmek istiyorsa gidebilir ve doktorlara muayene olabilir. Koyulan tanı sonrası doktorların verdiği ilaçlar kullanılarak tedavi süreci başlatılır. Bunun yanında hastaların her zaman evde en iyi şekilde dinlenmesi tedavi sürecinin kısa sürmesini sağlayacaktır.
Akciğer enfeksiyonları özellikle kış aylarında virüs veya bakteriler sonucunda gelişir. Grip gibi solunum yolu hastalıklarından sonra akciğerlerde enfeksiyon oluşma ihtimali vardır. Kişinin bünyesine göre enfeksiyon riski artabilir. Hastalık, öksürük, hapşırık gibi eylemler ile başka insanlara bulaşabilir.
Zatürre (pnömoni), akciğer dokularının iltihaplanmasıyla karakterize olan bir enfeksiyon durumudur. Bakteriyel, viral veya mantar kaynaklı olabilir. Zatürre genellikle ateş, öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve balgam gibi semptomlarla kendini gösterir. Tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Nasıl Tedavi Edilir? Akciğer enfeksiyonunun türlerinde zatürre ve akut bronşit vardır. Akut bronşit genelde kendini 48 saat içerisinde şiddetli bir şekilde gösterir ve ilaçlı tedavi ile 10 gün içinde geçer. Bazı kişilerde ilaca gerek kalmadan da geçmesi mümkündür.
Bebeklerde “öksürüğün ciğere inmesi” olarak aileler tarafından kullanılan deyim , hekim için astım demek olabilir. Bebek ailelerinin öksürüğün ciğere inmesi nasıl anlaşılır sorusuna karşılık ; göğüsten ıslık sesi veya balgam fokurtusu çıkması olarak verilebilir.
Üşüme durumlarında insan vücudunda yer alan tüm eklemler ağrır. Bu ağrılar tüm vücudu kapsayarak, bireylerin zor bir süreç geçirmesine neden olur. Ciğerlerin üşütmesi de sırttaki kemiklere etki ederek, ağrımasına neden olur.
Zatürre ( tıbbi adıyla pnömoni ) virüs, bakteri gibi etkenlerin yol açtığı, akciğer dokusunun tek veya iki taraflı enfeksiyonudur. Enfeksiyon, genellikle basit bir soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar ve ilerler.
Göğüs Hastalıkları Birimi genel olarak aşağıdaki sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavisinde hizmet verir: Bronşit, bronşiolit, trakeit, pnömoni (zatürre) gibi alt solunum yolu ve akciğer enfeksiyonları
Zencefilin solunum yollarını açma gibi bir etkisi de vardır. Toz halindeki zencefil bal ile karıştırılarak alınabilir. Ayrıca çay, zencefil tozu ve bal karışımı da içilebilir. Öksürük otu, kızılderililer tarafından binlerce yıl kadar akciğerleri güçlendirmek için kullanılmış bir bitkidir.
Su, meyve suyu, ıhlamur, ekinezya ve nane çayı başta olmak üzere bol sıvı tüketilmeli: Soğuk algınlığının yol açtığı vücuttaki su kaybını telafi etmek için hastalık süresi boyunca bol su, taze meyve suları ya da ıhlamur, ekinezya ve nane gibi bitki çayları tüketilmelidir.
İyi akciğer fonksiyonunun yüksek C, E ve beta-karoten, turunçgiller, elma ve meyve suları vitaminleri ile ilişkili olduğunu buldular.
Üşütme olarak ifade edilen soğuk algınlığı, vücudun üst solunum yolunda yani burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu ve gırtlak bölgesinde iltihaplanmayla sonuçlanan bir virüs enfeksiyonunu ifade eder.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Üşüme- titreme ile yükselen ateş, öksürük, balgam çıkarma, iştahsızlık, halsizlik, nefes darlığı ve hızlı soluk alıp verme, göğüste ve sırtta batıcı tarzda ağrı zatürre belirtilerindendir.
Aynı zamanda bazı hastalarda ateşsiz zatürre belirtileri de gözlemlenebilir. Zatürrenin, genel soğuk algınlıklarıyla birbirine karıştırılması, tedavi sürecinin geç başlamasına neden olmaktadır. Bu da hayati tehlikeye kadar gidebilen sonuçlar doğurabilmektedir.
Covid zatürre hastalarında bunun yüzde 50'ye kadar düştüğü görülüyor. Birçok hastanın bir haftaya varan sürelerde ateş, öksürük, mide bulantısı ve yorgunluk hissetmesine karşın nefes darlığının hastaneye geldikleri gün başladığını söylemeleri doktorlar tarafından şaşırtıcı olarak değerlendiriliyordu.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
Sigara akciğerlerin ve vücudun düşmanı
Bunların başında sigara, tütün ve tütün ürünleri gibi madde kullanımı yer alır. Bu tür madde kullanımları ne kadar fazla olursa akciğer kanseri görülme riski o kadar artar. Akciğer kanserinde çevresel faktörlerin etkisi yüzde 65-70 oranındadır.
Akciğer embolisi, sıklıkla kan pıhtısı olan bir materyalin akciğerlerdeki bir atardamara ulaşarak tıkanıklığa neden olduğu durumda meydana gelir. Bu kan pıhtıları en sık olarak bacaklardaki derin damarlardan gelir. Bu durum derin ven trombozu (DVT) olarak bilinir.
Uzun süren bir öksürükte mutlaka doktora gidilmelidir. Kronik öksürüğün yani 1 aydan uzun süren öksürükte daha önemli sorunlara bağlı olabilir. Kronik öksürüğün en sık sebeplerinden birisi astımdır. Özellikle gece uykuda kaldıran öksürük, nefes sıkışmaları, sabaha doğru öksürük oluyorsa astım akla gelmelidir.
Akciğerleri her türlü etkilere karşı korur ve refleks olarak gerçekleşir. Öksürük ile dıştan gelen istenmeyen maddelerin insan vücudu solunum yoluna girmesi engellenir ve solunum yolunda bulunan her türlü salgı maddesi dışarı atılır. Aynı zamanda boğazda bulunan balgamın da temizlenmesini sağlar.
Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye bağlıdır. Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri