Arnavut ciğeri gibi ciğer sote tariflerinde pişirilme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurmada ise pişirme süresi daha da azdır, 12-15 dakika arası yeterli olacaktır. Her iki teknikte de daha yumuşak olması için ciğeri tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika kapağını hiç açmadan pişirmelisiniz.
Ciğeri gereğinden uzun süre pişirdiğinizde de sertleşecektir özellikle kızartma yapacaksanız 2 dk dan uzun pişirmemek önerilir. Ben ciğeri pişirmeden önce yıkamıyorum yalnızca süzgeçte bekletip kanının süzülmesini sağlıyorum bu şekilde de ciğerin yumuşak olmasını sağlıyorum.
Orta ateşte, yapışmaz tavaya ciğerleri koyuyoruz varsa kuyruk yağı + iki yemek kaşığı kadar) küçük küçük doğrayıp, suyunu salıp, çekene kadar güzelce pişiriyoruz,. Sıvı yağını koyup 2-3 dakika soteliyoruz tuz, pulbiber ve kimyon koyup karıştırıyoruz ocağı kapatıyoruz.
Karbonat ve un önemli püf noktası
Doğrudan kızartmak yerine ciğeri önce unlu bir karışımla kaplamak en nefisi. Bu sayede dışı çıtır çıtır olurken içi yumuşacık kalır. Bunun için bir diğer püf noktası ise karbonat kullanmak. Un, karbonat ve tuzdan oluşan bir karışıma dinlenen ciğerlerinizi bulayın.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Ciğerin yumuşacık pişmesi için zarının temizlenmiş olması gerekir. Kasaptan alırken zarının sıyrılıp, küp küp kesilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ciğer fazla pişerse sertleşir, bu sebeple çok uzun pişirmemek gerekir.
Ciğerler yıkanır kağıt havlu ile kurulanır. Derin bir kaba ciğer alınır üzerine çeyrek zeytinyağ dökülür . Pulbiber, tuz ,kimyon ilave edilir iyice harmanlanır bi gece önceden yapılır terbiye edilir.
*Ciğerinizi asla yıkamayın, zira sertleşir. Küçük doğranması, kızartma esnasında sertleşmesine başka bir etken. *2 kez kısa süreli kızartma yöntemi kurumasını önler, ancak yağın ısısını da yakmadan doğru ayarlamak önemli… *Üzerini kapatarak, dinlendirdiğiniz Arnavut ciğeriniz yumuşacık olacaktır.
Zarı temizlenmiş ciğerleri kasapta iri küpler halinde doğratmalısınız. Doğranmış ciğerleri unlamak için bir kaba boşaltın. Un, tuz ve karbonatı karıştırın ve ciğerin üzerine serpin. Karbonat ciğer yapımının püf noktalarındandır ve lezzetini arttırır.
Ciğeri küçük küçük doğruyoruz ve soğuk suyla yıkıyoruz. Geniş bi tavada sıvı yağıyla iyice suyunu çekene kadar karıştırarak kavuruyoruz. Biraz kavrulunca tuz ilave ediyoruz 10 dakika daha kavuruyoruz. Bu arada soğanları halka şeklinde rendeleyip yıkıyoruz, sumak ve tuz ile karıştırıyoruz.
Kekik, Kimyon, Nane, Beyaz Karabiber, Tatlı Toz Biber, Tuz.
Marine için geniş bir kabın içine süt, yağ, tuz, baharatlar, doğranmış kuyruk yağı ve ciğerleri alalım ve iyice karıştıralım. Çöp şişlere çok sıkıştırmadan aralarına kuyruk yağı da ekleyerek dizelim ve yağsız yapışmaz uygun bir tavada çevire çevire pişirelim.
Pişirme süresi demişken, ciğeri çok uzun süre pişirmek sertleşmesine neden olur? Kavuracaksanız 10-15 dakika, soteleyecekseniz 20-25 dakika ciğeri pişirmek için yeterlidir. Hangi şekilde pişirirseniz pişirin, ciğeri tavaya koyduktan sonra kapağını kapatıp 10 dakika boyunca kesinlikle açmayın.
Temizlenmiş tavuk ciğerlerini tavaya alıp aralarda karıştırarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Az miktarda domates salçası, tuz, kimyon, taze çekilmiş tane karabiber ve arzuya göre pul biber kattığınız tavuk ciğerini kısık ateşte 4-5 dakika daha pişirdikten sonra servis tabaklarına alın.
Tereyağı ve zeytinyağını derin ve genişçe bir tavaya alın. Tereyağı eriyince içine ince ince doğranmış kuru soğanı ve ince ince doğranmış sarımsakları atın. Soğanlar pembeleşene dek kavurun.
Dana ciğerini iyi pişirmek için pişme öncesinde ciğerin biraz sirke ve tuzla bekletilmesi tavsiye edilir. Bu iki malzeme ciğerin daha yumuşak pişmesini sağlar.
Bu arada karbonat, dışını kıtır ciğeri de daha lezzetli yapar. Karıştırılacak unun içine hafiften kimyon, karabiber, pul biber katılırsa size yılların ciğercisi gözüyle bakarlar.
Arnavut Ciğeri Tarifi Nasıl Yapılır? Ciğerimizi yıkıyoruz ve süzülmesi için bekletiyoruz. Suyu ve kanı süzülen ciğerlerimizi kağıt havlu veye temiz bir mutfak beziyle iyice kuruluyoruz. Un, tuz, kabartma tozu, kimyon ve kırmızı toz biberi karıştırıyoruz ve ciğerlerle harmanlıyoruz.
Derin bir kapa alıp, soda ve sütü dökelim. 30 dakika kadar, ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim. Dolaptan çıkardıktan sonra, suyunu iyice süzelim. Baharatlarını ekleyip, iyice karıştıralım. Una batırıp, bol yağda kızartalım.
Ciğer çoğu zaman una bulanarak pişirilir. Un kullanımı kokuyu bir miktar giderir ancak Ciğeri bulamak için kullandığınız unun içine ekleyeceğiniz bir tutam kişniş kokuyu engelleyecektir.
Derin ve geniş bir kaba doğradığımız ciğerleri koyduktan sonra üzerine 1 çay bardağı süt ekleyelim. Dilerseniz süt koymaya bilirsiniz ancak ciğerin kokusunu söndüreceğinden ve ciğeri yumuşatacağından süt ile yapmayı tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
Arnavut Ciğeri Püf Noktaları
Arnavut ciğerinin en önemli püf noktası; mutlaka kızgın yağda pişirin, ve mutlaka ama mutlaka 1,5 - 2 dakikadan fazla pişirmeyin.
Doğranmış 2 ciğer - 1 yağ sırayla şişe dizilir. Kırmızı toz biber, kekik, kimyon ve tuzla elde edilen baharat karışımı şişlerin üzerine serpilir ve mangalda pişirilir. Şişler pişirilirken ters yüz edilerek sürekli çevrilir. Yaklaşık 7 dk içinde pişen ciğer, lavaşla dürüm yapılır, üzerine soğan serpilerek servis edilir.
DİYARBAKIR CİĞERİ NASIL TERBİYE EDİLİR? Doğranmış ciğerleri geniş bir kaba alın. Ardından zeytinyağı katıp, iyice el yardımıyla karıştırın. Ardından kaba ezilmiş sarımsak, kimyon, karabiber ve tuz ilave edin.
Ciğeri yıkayıp çok küçük olmayacak şekilde doğrayalım ve suyunu süzmeye bırakalım. Bu arada sos için sarımsağı iyice ezip derin bir kaba sıvı yağ sarımsağı tuz ve baharatları alalım. Ciğer süzüldükten sonra Hazırladığımız sözün içine koyup iyice karıştıralım ve yarım saat bu dosta bekletelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri