Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz.
Su yerine süt ekleyin! Patates içeriğindeki lifler sayesinde pişerken tuzlu suyu çeker. Damak zevkinize göre patatesi çorba içinde ezebilir veya 10-15 dk sonra bütün halinde çıkarabilirsiniz. Tencere yemekleri tuzlu olduğunda soyulmuş patates eklemek en sık kullanılan yöntemdir.
En bilineni: Patates
Hafif tuzlu yemekler için en çok kullanılan yöntem olarak bilinen patates ekleme kesin çözüm oluyor bu aşamada. Patatesi ekledikten 10-15 dakika sonra, tuzunu kontrol ettikten sonra kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Patates çok tuz çeken bir sebze. Kendisi piştiği zaman bile içerisine bolca tuz atılıyor ki lezzeti yerine gelsin. İçerisindeki lifli yapı yardımıyla fazla tuzu ve suyu içine çeker.
Çiğ köfte çok acı oldu ne yapmalıyım? Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Soğanı suyunu sıkmadan harca ekliyorsunuz
Rendelemeniz lazım ki pişmiş köfteyi yerken ağzınıza bütün bütün soğan parçaları gelmesin. Diğer önemli bir nokta ise soğanın suyunu sıkmak, süzüp kullanmak. Yoksa köfteniz sulu olacaktır.
PÜF NOKTASI:
Çiğ köfteyi yoğururken bulgurunuz elinize kuru geliyorsa azar azar su ekleyebilirsiniz. Soğanları ve sarımsakları içerisine rendeleyerek eklemeyin, çiğ köfte acımsı bir tat alabilir.
Sofra tuzu çok fazla tüketildiğinde, böbrekler bu tuzun hepsini dışarı atamaz. Bu durumda kalsiyum eksikliği ortaya çıkar. Kalsiyum eksikliğinde ise güçsüz kemikler, kemik ağrıları, diş hastalıkları ve ileride kemik erimesine yol açabilir. Fazla tuz tüketimi yüksek tansiyona sebebiyet verir.
hafif tuzlu ise içine 1-2 adet kesme şeker atın. orta derecede tuzlu ise patatesi dörde bölüp yemekle birlikte kaynatın ve sonra çıkarıp atın. fazla tuzlu ise hem patates kullanın hem de suyun bir kısmını kızarmış ekmekle dışarı alın.
Tadına bakmadan yemeklere tuz eklemeyin ve sofradan tuzluğu kaldırın. Yemeği hazırlarken veya pişirme sırasında ilave edilen tuzu azaltın. Tuz yerine baharatlar, soğan, sarımsak, biber gibi doğal lezzetler kullanın.
Ama yol tuzu nedir? Yol tuzu veya buz çözme tuzu sodyum klorittir. Bir çeşit sofra tuzu veya sodyum klorür (NaCl) ve buzu eritmek için kullanılan doğal olarak çıkarılmış bir mineraldir. İnsanların günlük olarak tükettiği sofra tuzu saflaştırılır.
B vitamini deposu: Çiğ köfte
Bunun sebebi; tüketimi artan 'çiğ köfte'. Geçmişte çiğ et ezilerek bulgur, biber ve tuz ilave edilmesiyle hazırlanan çiğ köfte, günümüzde büyükten küçüğe pek çok kişi tarafından tüketiliyor.
Çiğ köfte üreticileri ekstra tuz eklememeliler. Salçadan gelecek tuz ve diğer baharatların kattığı lezzet yeterlidir. Bu durum da düzeltilirse eğer, iyi kalite belgelerine sahip, sağlıklı olarak hazırlanmış, paketlenmiş ve saklama koşullarına dikkat edilmiş çiğ köfteye diyetinizde rahatlıkla yer verebilirsiniz." dedi.
Ev yapımı etsiz çiğ köfte yapmak için tatlı toz kırmızı biber, karabiber, tuz ve isot baharatları mutlaka eklenmeli. Arzuya göre çiğ köfte için kimyon ve yenibahar da eklenebilir.
Deniz ve göl tuzu üretim yöntemi rüzgar ve güneş ışınlarının etkisi ile tabii buharlaşmadır. Kaya Tuzu üretim sistemi oda-topuk yöntemidir. Kaynak tuzu ise tuzlu su kaynaklardaki suyun buharlaşma ve kristalleşme havuzlarında bome dereceleri yükseltilmesi yöntemiyle elde edilmektedir.
Sirke Yöntemi
Pantolonun tuz lekesi olan bölgesini soğuk suyla yıkayın. Suyun çözemediği tuz kalıntıları için fırçayı kullanın. Pantolonunuzu normal deterjan ile normal programda makinede yıkayın. Pantolon yıkandıktan sonra 1 litre suya 1 çorba kaşığı sirke karıştırın ve lekeli bölgeye nemli bez ile uygulayın.
Fazla sodyum hastalık riskini arttırıyor
Fazla tuzlu bir beslenme kemiklerde kırılma riskini ciddi oranda artırır ve diğer iskeletsel deformasyonlara neden olur. Tuz tüketiminin sebep olduğu diğer hastalıkların başında böbrek bozuklukları geliyor.
Çiğ köftenin içerisine ilave edilen katkı maddelerinden en çok bilineni; (hazır çorba, bulyon vb, gibi ürünlerde de yer alan, çin tuzu olarak da adlandırılan) MSG (mono sodyum glutamat) olup, bunun yanı sıra ketçap, et suyu gibi ürünler de kulllanılmaktadır.
Haşlama yaptığınız içli köftenin üzerine salçalı sos, zeytinyağı ve pul biber yanında limon da sıkabilirsiniz. Haşlama suyuna biraz limon tuzu atmak, içli köftenin dağılmamasına yardımcı olur. • Pişirirken çok sıcak su ya da çok kızgın yağa atmamalısınız.
Temeli bulgur olan çiğ köftenin sırrı içine çok fazla su eklememek. Zira çiğ köfteye çok fazla su eklediğinizde bulgurlar şişer ve dilediğiniz kıvamı ve lezzeti elde edemeyebilirsiniz. Yaz aylarında su yerine buz koyarak da çiğ köftenizi yapabilirsiniz.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri