Kakao tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Minimum sıcaklık 12 - 15 derece aralığında olmalıdır. Son derece hassas bir bitki türü olduğu için sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde yetiştirilmesi de zordur. Kakao üretiminde sıcaklığın 35 derece olduğu yerler uygundur.
Kakao ağacını doğal yetişme alanları And Dağları'nın etekleri ile Amazon ve Orinoco ırmaklarının havzalarının 200–400 m yakınlarındaki yükseltilerdir. Orta Amerika'ya Mayalar tarafından getirildiği sanılmaktadır. Ilık iklimlerde düzenli yağmur alan, verimli topraklarda yetişir.
Kakao ağacının yetişmesi için uygun iklim koşulları olmadığı için, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de kakao ağacı yetişmez.
Şarap yapımında olduğu gibi kakao tarımında da toprak çeşidi kakao çekirdeklerinin tadını etkiler. Kakao ağacının meyve vermesi 3-5 yılı bulur ve her ağaç yılda ortalama 1000 çekirdek verir. 1000 çekirdek ile üretilebilen çikolata miktarı ise sadece 1 kilogram civarındadır.
Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor. Çikolatanın temel bileşeni olan kakao ise "Theobroma Cacao" Latince ada sahip. Bu ağacın boyları genellikle 4 metre ile 15 metre arasında değişiyor.
İlgili 24 soru bulundu
Kakao ağacı (The Theobroma) tropik iklimi ekvatorun 20 derece kuzeyinde veya güneyinde yetişemeyecek kadar çok sever. Yani dünya yüzeyinin yalnızca %8'i kakao ağacının yetişmesi için elverişlidir.
Çikolata ağacının yetişmesi için gerekli sıcaklık ise 18 derece ile 32 derece arasında olmaktadır.
Çikolata tadındaki tropik meyve; "siyah sapote" artık Türkiye'de de yetişiyor. Anavatanı Meksika olan bu meyvenin tadı da, görünümü de çikolataya benziyor. Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde emekli çiftin 5 yılda büyüttüğü ağaç, ilk meyvelerini verdi.
Ağaçlar iki ila üç yaşlarına geldiklerinde meyve vermeye başlarlar; altı - yedi yıl sonra tam verim elde edilir. Kakao ağaçlarının 25-30 yıllık veya biraz daha uzun bir ekonomik ömürleri vardır. Meyve verecek kakao ağacının çiçekleri hem gövdesinde hem de dallarında açar.
Kakao ağaçları genel olarak ekvator bölgelerinde ve Afrika'da yetişmektedir. Kakao ağacının yetişmesi için 18 ve 32 derece minimum sıcaklık değer bulunmalıdır.
Kakao ağacı kaç kilo meyve verir? Ağaçların her biri 1-5 kg ağırlığında meyve verir. Kavunu andıran, 25 cm uzunluğunda, 10-15 cm çapındaki meyvelerden 30-50 adet çekirdek çıkar. Yetişkin bir ağaçtan yılda 0.5-2 kg kurutulmuş çekirdek elde edilebilir (Anon, 2003a).
Kakao ağacı mükemmel iklim şartlarında yetişmektedir. Güney Amerika ve Afrika kıtaları bu ağacın yetişmesi için en doğru yerdir.
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
Çikolatanın anavatanı Orta ve Güney Amerika. Avrupalılar 15. yüzyılda istilaya başladıklarında Aztekler'de görüyorlar kakaoyu.. Aztekler kakao içinden çıkan çekirdekleri kurutuyor, mayalanmaya bırakıyor, öğütüp bir hamur haline getiriyor.
Çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi 2050 yılında tükenebilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Çikolata Meyvesi genellikle çekirdeklerden çoğaltılır. Çekirdekler birkaç ay kuru saklanır ve canlı kalanlar ekildikten 30 gün sonra çimlenirler. Ama çekirdekten çoğaltma pek tavsiye edilmemektedir. Çikolata Meyvesi ağacı kolaylıkla Air-Layering ve göz aşısı ile çoğaltılabilmektedir.
Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır.
Birçok ülke kakao çekirdeği üretirken, en çok üretim yapan ülke Fildişi Sahili dir. Dünyanın kakao arzının% 30'unu oluşturan Fildişi Sahili, 1995'te 900.000 ton üretime sahipken, kakao üretimindeki artış güneydoğudan güneybatıya doğru kaymıştır.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· Antioksidan görevi görerek kalbi zararlı etkenlerden korur ve kalp krizi riskini azaltır. · İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır. · Enerji verir.
Mikrodalgada kullanıma uygun bir kabın içine küçük parçalara ayırdığınız ya da rendelediğiniz çikolatalarınızı koyun ve mikrodalgaya koyun. Mikrodalgada ortalama 50 derece yeterli olacaktır ama bu mikrodalga fırınınızın performansına göre değişiklik gösterebileceğinden mutlaka kontrollü bir şekilde eritin.
Farklı ek malzemelerle üretildiği için çikolata bozulabilir. İçindeki malzemelere göre her çikolatanın raf ömrü de farklılık gösterir. Genellikle sütlü çikolatalar için raf ömrü 1 yıl, bitter çikolata için 2 yıl olurken kakao içeriği çok yüksek olan dark çikolatalar için bu süre 5 yıla kadar ulaşır.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Tropikal iklimde yetişen ve bol güneş alması gereken bir ağaçtır. Saksıda veya belli dar bir alanda kakao ağacının yetiştirilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri