Türkiye'nin domates ihtiyacını karşılayan yörelerin başında gelen Tokat'ta, deneme amacıyla “çikolata domates” çeşidi yetiştirildi. Yurdun dört bir yanına domates gönderilen Tokat'ta serada yetiştirilen çikolata domatesler olgunlaşarak toplandı.
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Özellikle de Rus halkın çok severek tükettiği mor domates, Türkiye'de Akdeniz ikliminde kolayca yetişmektedir.
Ana vatanı Güney ve Orta Amerikadır. Akdeniz iklim kuşağında rahatça yetişme imkanı bulan kiraz domatesler, Akdeniz ülkelerinin mutfağında da önemli bir konuma sahiptir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde serada çeri domates yetiştiriciliği sıklıkla yapıldığından, ülke genelinde de yaygın tüketime sahiptir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
İlgili 20 soru bulundu
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
Siyah domates nerede yetişir? Domatesin siyah olduğunu görenler şaşırdı. Yeşil, kahverengi ve olgunlaşmasıyla birlikte siyah rengini alan bu domateslerin kökeni Galapagos adaları yani Güney Amerika'dır. Ülkemizde ise Akdeniz'de yetişmektedir.
Siyah domates tohumu, Perlit toprağa yanmış hayvan gübresi karıştırılarak ekilir. Oda sıcaklığı isteyen tohum nem ve rutubet istemez. Işık almayan gölge serini yerde kolayca çiçeklenir. Kokusu ve lezzeti oldukça güzeldir.
Yeşil olum döneminde tekli, tam olgunluk döneminde tekli veya salkım hasat edilebilen raf ömrü uzun domates çeşidimizdir.
Bayındır merkeze 25 km uzaklıkta bulunan Dernekli mahallesi yerli tohumla domates üretimi gerçekleştiriyor. Etrafı ormanlarla çevrili 700 metre rakımda bulunan mahallede halk arasında 'pembe domates' isimli yerli domates bahçelerde yetiştiriliyor.
Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir.
temel özellikleri. Pembe domates bir meyve olarak kabul edilir. İspanya'nın farklı bölgelerinde yetişen ve çeşitli nedenlerle oldukça kendine özgü bir domates çeşididir. Genellikle Sierra de Aragon'da bir kasaba olan Barbastro'da yetiştirilir.
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
genel olarak söylendiğinde ithal olmayan domates anlamı taşıyan, bölgesel/yöresel olarak söylendiğinde o yörede yetişen domates anlamına gelen sıfat tamlaması.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Sarı domates, patlıcangiller familyasından gelen otsu domates bitkisinin, farklı bir türü olan küçük bir domatestir. Boyutları yaklaşık olarak 3 ila 10 cm olup sivri bir şekli vardır. Yaygın olarak tüketilen bir sebze olmamakla birlikte seralarda yetiştirilen domates türüdür.
Siyah domates kalın dokuya sahiptir ve tadı muhteşemdir. Etli bir yapısı vardır. Kumato, normal domateslerden daha fazla vitamin ve antioksidan madde içerir.
Siyah domates, mide duvarını mide asidinden korur. Ülser ve reflü gibi sağlık sorunlarının oluşmasının önüne geçer. İçerdiği lif, bağırsaklardaki flora oranını koruyarak, fonksiyonlu çalışmasını sağlar. İçinde bulunan likopen, vücuttaki hücrelerin yapısını koruyarak, yenilenmesini destekler.
Yaban mersini ve normal domates tohumlarının genetik olarak aşılanması sonucu oluşan bu ürün, son 2 - 3 yıllık dönemde tarlada yerini almıştır. Tat olarak normal tarla domatesine benzemekle birlikte, en belirgin özelliği patlıcan moruna yakın iç rengi olduğu için bu ismi almıştır.
Güney ve Orta Amerika'nın yaygın bir yiyeceği olan sarı domates, ılıman iklimlerde kolayca yetişmektedir. Türkiye'de ise sera üretimi yaygındır. Saro boğa domatesi adıyla yetiştirilen sarı domates türü, genellikle Rusya topraklarında verimli şekilde yetişmektedir.
Kırmızı Frenk üzümü domatesleri yenilebilir en küçük domates olup, her bir meyve ortalama üç gram ağırlığında ve çapı bir santimetrenin biraz üzerindedir. Yuvarlak, sarı meyveler, yoğun tatlı-ekşi aroması ve sıkı, sulu dokusu ile dikkat çekicidir.
2021'de ise bir önceki yılın rakamları aşılarak 54 ülkeye yapılan ihracatta 363 milyon 290 bin dolarlık gelir elde edildi. Geçen yıl en çok domates ihracatı yapılan ülke 68 milyon 14 bin dolarla Rusya oldu, bu ülkeyi 58 milyon 337 bin dolarla Romanya izledi.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
Türkiye'nin 2021 yılında 226 bin tonluk ihracatının 48 bin tonu Rusya'ya, %19'u Ukrayna'ya, %13 Romanya'ya, %6,6'sı Suriye'ye gerçekleştirilmiştir. İthalat ise 2021 yılında 1.042 ton olup ithalatın 766 tonu Rusya'dan, 174 tonu ise Belarus'tan gerçekleştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri