Karışım tatlılar: Bir çikolatayı tek başına yemektense çikolata sosuna batırılan bir muz veya bir çilek tatlı isteğini azaltır. Ya da fındıklı, bademli drajelerden az miktarda tüketmek tatlı isteğini keser. Kurtarıcı meyve: Taze ve kuru meyveler tatlı ihtiyacını karşılayabilir.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Bitter Çikolata
Hatta bitter çikolatayı koklamanın bile iştahı kapattığı ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Diyetteyseniz ve tatlı krizinizi bastırmak istiyorsanız bitter çikolata tüketmeniz önerilir. Çünkü bitter çikolata hem sağlıklı bir kaçamaktır hem de yüksek kalorili tatlıları yeme isteğini bastırır.
Anlamsız yere tatlı krizleri yaşıyorsanız ya insülin direnciniz vardır ya da gizli şeker hastası olma riskiniz yüksektir. Ana yemekten bir saat sonrasında canınız ciddi seviyede tatlı istiyorsa, gün içerisinde anormal tatlı krizleri yaşıyorsanız en kısa zamanda insülin ve kan şekeri seviyenize baktırmanız gereklidir.
Neden Olur? Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 – 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler, insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür.
Magnezyumun yanı sıra krom, B3 vitamini, Omega-3 takviyeleri de kan şekeri kontrolünü artırmada yardımcı olur. Baharat ekleyin: Kişniş, tarçın, Hindistan cevizi, karanfil ve kakule gibi doğal gıdalar yiyeceklerinizi tatlandırırken, tatlı yeme isteğinizi de azaltacaktır.
Kan şekerinin gün içerisinde dengeli olması çok önemlidir. Eğer kan şekeri gün içerisinde dengeli değil de dalgalı olarak seyrediyorsa ani kan şekeri düşmesi sonucu vücut tatlı tüketmek ister. Hareketsiz yaşam tarzına vücut adapte olmuşsa ekstra enerji sarfiyatı olduğu günlerde vücut geçici olarak tatlı ister.
Düzensiz beslenme, dengesiz egzersiz yapımı, kadınlarda regl dönemi gibi birçok durumun sonucunda kan şekeri düşebilir. Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Aşırı tatlı yeme isteği, magnezyum, çinko ve krom eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Kadınların menstural döngülerinde canları çikolata gibi tatlı şeyler çekebilir. Ancak bunun yanı sıra aşırı çikolata yeme isteği, magnezyum eksikliğinin de bir göstergesi olabilir.
Aşırı yeme isteği nasıl engellenir?” sorusuna yanıt bulmanızı sağlayacak birkaç temel strateji: Bekleyin. Açık havada yürüyüş veya bir arkadaşınızla telefon görüşmesi gibi yemek yemediğiniz bir etkinlikle kendinizi isteklerinizden uzaklaştırın. Bir yemek günlüğü tutun.
Az ama sık yemek: Ana öğünlerdeki yemek miktarını kısıp, ara öğünler oluşturularak tatlı isteği azaltılabilir. Böylece kan şekeri dengede olur, hipoglisemi atakları yaşanmaz. 150 kalori limiti: Günlük 150 kaloriyi aşmayacak bir tatlı tüketiminin vücuda zararlı olmayacağı bilinmektedir.
Çoğumuz yaşamışızdır bu hissi. Arzu duyulan yiyecek genellikle yüksek kalori içerir. Bu hissin kilo alma veya yüksek vücut kitle indeksi ile ilişkilendirilmesi bundandır. İnsanın canı bir şey çekiyorsa vücudun ihtiyaç duyduğu bir besine dair sinyal verdiği düşüncesi oldukça yaygın.
Yediğiniz öğünlerin arasına birkaç saat aralık oluşturmanız tatlı isteğinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Yumurta, peynir, baklagiller, et, tavuk, balık tüketerek her öğününüze mutlaka protein eklemeye çalışın. Domates, patates, kabak, patlıcan gibi doğru karbonhidratları tükettiğinizden emin olun.
İşte bu şeker tüketimi bir de aşırıya kaçtığında, dehidrasyondan kaçınmak için sık sık su içme isteğiyle doluyor, sürekli ağız kuruluğu çekiyorsunuz. Bu sorunla baş etmek için her susadığınızda çay-kahve ya da asitli içeceklerden uzak durmalı ve doğrudan su içmelisiniz.
Regl döneminde tatlı, özellikle de çikolata krizlerinin sebebi östrojen hormonudur. Hormonlar, iştah dahil, vücudumuzun her şeyini, hatta duygularımızı da kontrol etmektedir. Bu bakımdan, adet öncesi sendrom denen durumlar ortaya çıkmaktadır.
Bu nedenle, şekerden vazgeçmenin en iyi yollarından biri, yemeklerinizi evde pişirmek ve herhangi bir biçimde şeker içermeyen malzemeler kullanmaktır. Sebzeler vitamin, mineral ve lif bakımından zengindir. Sebze ağırlıklı beslenmek sizi daha uzun süre tok tutacak ve şeker ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Kaynağı ne olursa olsun, yiyeceklerle kazandığımız şekerin (her bir glikoz molekülünün) önünde gidebileceği üç farklı yol var: O şeker molekülü ya enerji olarak yakılıp kullanılacak, ya yedek enerji kaynağı olarak yağa çevrilip depolanacak ya da idrar yoluyla böbreklerden süzülüp atılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri