Eritilmiş çikolatanız yaklaşık 40°C olduğunda, yaklaşık olarak %5 Callets™ ortam sıcaklığında eklenmelidir (yani 15 ve 20°C arasında). Çikolatanızı, çikolata eritici içerisinde eritin (termostatı 45°C'ye kadar çevirin).
Çikolata nasıl saklanmalıdır? Çikolatanın saklanmasında 4 koşula dikkat edilmelidir. Uygun hava sıcaklığında saklanmalıdır. İdeal sıcaklık 18-22°C civarlarında olmalıdır.
D) 45 °C'de ısıtılan çikolata temperlenerek 28 °C'ye düşürülüp tekrar ısı 31-32 °C çıkarılarak kullanıma hazır hâle getirilir.
Çikolata öncelikle benmari usulü ile 45-50 dereceye dek eritilir. Eriyen çikolatanın ısısı 27-28 derecelere düşürülür. Bu işlemler boyunca temperleme spatulası kullanılarak sürekli temperlenir. Çikolata tekrar 31-32 derecelere dek getirilip temperleme işlemi tamamlanır.
Çikolatanın erime sıcaklığı 32°C civarındadır. Bu sıcaklığın üstündeki derecelerde erir. Örneğin, vücut sıcaklığı 36.5°C'dir ve elle tutulduğu zaman, bir süre sonra çikolata erir. Kakao yağının erime sıcaklığı 27°C, bitkisel yağların ise 40°C civarındadır.
İlgili 32 soru bulundu
Fırını çikolatanın türüne göre farklı ısılarda çalıştırmanız önemli bir noktadır. Bitter için 80, sütlü için 50 ve beyaz için 30 derece iyi bir tercih olur. Dikkat etmeniz gereken önemli bir konu ise eriyen çikolatayı 30 saniyelik aralıklarla fırından çıkarıp karıştırmaktır.
Katı maddenin ısı alarak sıvı hâle gelmesine erime denir. Erime ve donma birbirinin tersidir. Katı hâldeki çikolatayı ısı etkisi ile eritip kalıplara döktüğümüzde çikolata ısı kaybeder, donar ve tekrar katı hâle gelir.
2) Serin ve Kuru Bir Yerde Muhafaza Et
Bunun nedeni çikolatanın en küçük bir sıcakta bile çabucak erimesi, azıcık nemde bile yapısının bozulmasıdır. Bu nedenle çikolatayı muhafaza ettiğiniz yerin 17-20 derece arasında olması ve kuru, nemsiz bir ortam olması gerekmekte.
Temperlemek çikolatanın tam istediğiniz kalıba, istediğiniz şekle girmesini sağlar. Doğru şekilde temperleme yapılmamış çikolatanın kullanımı zordur ve pütürlü bir görüntüye sebep olur.
Çikolatanın temperlenmesindeki amaç, içindeki kakao yağını ön kristalleştirmektir. Bu işlem çikolatanızın işlenmeye hazır hale getirilmesi için önemlidir. Temperleme sırasında çikolatanın içindeki kakao yağı, kararlı kristal bir form alır. Bu, satensi parlaklıkta ve sert çıtırlıkta mükemmel bir son ürünü garanti eder.
Çikolatalar yapısı gereği çok çabuk eridiğinden ani ısı değişimlerini pek sevmezler. Ortamın sıcaklığı 20 derecenin üstünde ise çikolatalar fiziki yapısını korumayıp eriyecektir.
Alüminyum folyo, tablet çikolata ve pralin ürün grupları için en iyi ambalaj çözümüdür. Yüksek bariyer özelliğiyle tat ve nem kaybına karşı korur.
Temperleme ya da menevişleme, su verilmiş çeliklerin gevrekliğini gidermek ve tokluk kazandırmak için, dönüşül sıcaklıklar altında yapılan ısıl işlem. Metal yüksek sıcaklıkta tutularak içindeki karbon atomları kararlı hale getirilir. Yeterli süre yüksek sıcaklıkta tutulan metal aniden soğutulur.
Sıcak ve Nemin Çikolataya Etkisi Nedir? Çikolataların raf ömrü dışında bozulmalarına sebep olan en temel faktörler sıcaklık ve nemdir. Tüm çikolatalar, uygun ısı ve nemde muhafaza edilmelidir. Bu yiyecek için uygun olan saklanma koşulları, fazla nemli olmayan ve ısısı 22-24 derece olan bir ortamdır.
Bolçi ile Çikolata Saklama Koşulları
Ürünlerinizi güneş ışığından, nemden ve yüksek sıcaklıktan uzak tutmalısınız. Serin ve kuru bir yerde, 18 - 22°C aralığında saklamalısınız.
Çikolataları Buzdolabında Saklama
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır.
Temperleme sıcaklığının artması ile ısıl gerilmeler, sertlik azalmayacak şekilde, birbirlerini dengeler ve bu arada kırılganlık da düşük seviyeye indirilir. Bu gerilme giderme işlemi için 180 dereceye kadar olan sıcaklıklar gereklidir.
Yine aşırı sıcak havalarda alabileceğimiz önlemlerden biri, çikolatayı koyduğumuz koliyi metalize folyo ile sararak, sevkiyat sürecinde güneşli bir ortamda kalsa bile ısıdan direkt etkilenmesini önleyebiliriz.
Resim: Çikolata pürüzsüz, parlak ve saf maun siyahı olmalıdır. Aroma: Çikolata çok tatlı olmamalıdır. Ses: Çikolata çıtır çıtır ve ortası gözyaşları olduğundan net bir "çatlak" olmalıdır. Parçalandığında çok fazla kurur ve kırılması zor olduğunda yapışkan hale gelir.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Eğer kıyafet üzerinde çikolata lekesi kalmışsa, bir kap içerisine ılık su ve karbonat ekleyin ve kıyafeti bu suyun içerisine bırakın. Yaklaşık 15 dakika kadar suda bekleyen kıyafetin üzerindeki lekeler iyice yumuşar ve musluktan akan ılık su ile durulandığında temizlenmiş olur.
Klasik bir sıcak çikolata tarifi için yapmanız gerekenler çok basit. Tencereye sütü koyuyoruz ve kakao ile pişiriyoruz. Daha sonra ocaktan alıp en sevdiğimiz çikolatalarla buluşturuyoruz. İster bitter çikolata isterseniz de sütlü çikolata kullanarak bu tarifi gönül rahatlığıyla hazırlayabilirsiniz.
Çikolatanın bozulmasını sağlayan en temel etmenler arasında, ısı ve nem bulunmaktadır. Çikolatanın ısı ve nem oranının değişmesi, ham madde kakao çekirdeğinde bulunan yağın ve şekerin üzerinde bozulmalara neden olur.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
"Çikolata temperleme nedir?" diye soranlar için çikolatanın içinde düzensiz kakao kristalleri ve hava kabarcıkları vardır. Bu kristallerin düzenli bir şekilde kristalize olmasını, çikolatanın parlak, elde kolay erimeyen ve pürüzsüz yapıda olmasını sağlayan işleme temperleme denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri