İletişim, kaynaktan hedefe bilgi transferidir. Buna göre iletişim kurmanın dört temel fonksiyonu vardır. Bilgi, motivasyon, kontrol ve heyecanlandırma fonksiyonudur. İletişimin her hangi bir sosyal sistem içindeki temel fonksiyonları da şu şekilde sıralanabilir.
Bireysel ve toplumsal ihtiyaçları karşılar. Yani iletişim kavramını bir elmanın iki yarısı gibi hem bireysel (psikolojik işlevler) hem de toplumsal (toplumsal işlevler) açıdan ele alacağız. İletişimin bireysel işlevlerini ele almak, kişiler arası iletişimin tek bir birey için taşıdığı anlamı irdelemektir.
Bunlar; kontrol,güdüleme, duyguların ifade edilmesi ve bilgi iletme fonksiyonlarıdır.
Konuşma dilinin duyguları aktarmadaki sınırlılığı sözsüz iletişimle aşılabilir. -- Mimik, jest, bakış, dokunuş, uzak duruş, el, kol, baş sallamak. İlişkileri tanımlama ve belirlemede rol oynar. Kişinin ses tonu, uzak duruşu, giyimi onunla ilişkilerimizi belirlememize yardımcı olur.
Örgütsel iletişimin işlevleri, bilgi, motivasyon, kontrol ve örgütsel heyecan olmak üzere dört temel amacı çerçevesinde, bilgi sağlama, ikna etme, etkileme, birleştirme, emir verme, eğitim-öğretimdir (Eroğlu ve İspir, 2006:64; Demirtaş, 2010:414-415).
İlgili 45 soru bulundu
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
1.3.
İletişimin her hangi bir sosyal sistem içindeki temel fonksiyonları da şu şekilde sıralanabilir. tepki göstermek ve doğru sonuçlara ulaşmak için gerekli olan haber, veri, bilgi, mesaj, fikir ve yorumların toplanması, depolanması, işlenmesi ve yayılmasıdır.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Olarak dörde ayrılırken iletişim şekline göre ise kişi içi iletişim, kişilerarası iletişim, örgüt içi iletişim ve kitle iletişimi olarak sınıflandırılmaktadır.
İletişim öğeleri, iletişim sürecinde kullanılan kaynaklar ve araçlardır. İletişim öğeleri arasında mesaj, alıcı, kod, kod çözme, kanal, etkileşim, geri bildirim, çevre ve kültür yer alır. Mesaj, iletişim sürecinde iletilen bilgidir. Alıcı, mesajın alıcısıdır ve iletilen mesajı anlamlandırır.
Kurumsal iletişimin faaliyet alanlarına örnek olarak; firmanın bağlılığını sürdürdüğü gruplarla ilişkileri düzenlemek, firmanın medya ilişkilerini yürütmek ve firma içi ve dışındaki bilgi akışını koordine etmek, yönetici kadronun haber konferanslarındaki konuşmalarını hazırlamak gibi çeşitli sorumluluklar ...
İLETİŞİM İLKELERİ
İletiler gerçek davranışın ne olması gerektiğini belirtir ve iletişim kuranlar arasında bir ilişki durumunu ortaya koyar. Bunlar her iletinin içinde yer alan iki önemli öğedir. İletinin içeriği beklenen davranışı tasvir ederken, ilişkili boyut ise nasıl yorumlanması gerektiğini anlatır.
Yüz yüze gerçekleştirilen iletişim sürecinde kendinizi doğru ifade etme, sesinizi iyi kullanma, dinleyerek anlama, karşı tarafı alaya almadan konuşma ve beden dilini doğru yönetmek gibi birçok etmeni kapsayan beceriler dizisidir.
İletişim sürecinin beş öğesi vardır. Beş öğenin dördü vazgeçilmez temel öğedir ve son öğe ise tamamlayıcı diğer adıyla sürecin kontrol mekanizmasıdır. Temel öğeler: Kaynak, Mesaj, Kanal ve Hedef • Tamamlayıcı Öğe: Dönüt(geribildirim)(Güven, 2018, s.5). İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Farklı fonksiyonel birimlerde çalışan ast ve üstlerin arasında kurulan iletişimdir. arasında, ya da bir bölümdeki yöneticinin, kendi bölümü dışındaki, iş görenlerle doğrudan ilişki kurması söz konusudur (Tutar vd., 2003, s.75).
İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir.
Fonksiyon, matematikte değişken sayıları girdi olarak kabul edip bunlardan bir çıktı sayısı oluşmasını sağlayan kurallardır. Fonksiyon, 17. yüzyılda matematiğin kavramlarından biri olmuştur. Fizik, mühendislik, mimarlık ve birçok alanda kullanılmaktadır.
İletişim türlerini; sözlü iletişim, sözsüz iletişim ve yazılı iletişim olmak üzere üç gruba ayırabiliriz.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
İletişim, farklı kategorilerde değerlendirilir. En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri