Biz yetişkinlerin bile bayıla bayıla yediği çikolataları bebeğinizle tanıştırmak için en az 24 aylık olmasını beklemelisiniz. İçerisinde bulunan 'teobramin', bebekler için uygun bir madde olmadığından dolayı yan etki gösterebilir.
Günde 20-30 gram çikolata tüketmek, bebekte gaz problemine neden olmayacağı gibi anne sütünün tadını da bozmaz. Bebeklerin sindirim sistemi ilk 6 ay boyunca birçok besini sindirecek kadar gelişim gösteremez. Çikolatanın içerdiği kafein, bebeğin sindirim sistemini zorlayabilir.
Uzmanların yaptığı araştırmalar neticesinde 24 ay öncesindeki bebeklere çikolata zararlı olabileceği yönünde kesişmiştir. Çikolataların içinde bulunan “teobramin” isimli madde bebeklere zarar verebileceğinden 2 yaş altı bebeklere çikolata yedirilmemesi en doğru karardır.
Kakao, çikolata gibi besinler
Kafein bebekler için uygun değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Bitter çikolata hem erkek hem de kadınlarda cinsel heyecan duygularına yol açan feniletilamin bulunmaktadır. Sadece bitter ve şekersiz çikolatadan her gün bir parça yemeniz mükemmel bir cinsel yaşam elde etmenize yardımcı olabilir! 20 g çikolata yeterli olcaktır.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Uzmanlar, 6. ayda bebeklerin yoğurt yemeye başlayabileceğini belirtiyor. Çünkü yoğurt besin değeri yüksek olmakla birlikte, henüz çiğneme refleksi gelişmemiş olan bebekler için yemesi oldukça kolay bir besindir. Bu sayede anne sütünden katı gıdaya geçiş, yoğurt ile daha yumuşak bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Eğer bebeğinizin süte alerjisi yoksa; manda sütünden hazırlanan yoğurdu verebilirsiniz. Bu tadım için mutlaka doktorunuzla ortak bir karar almalısınız. Manda sütünü, bebeklere doğrudan vermek bebeklerin sağlığı için uygun değildir. Yüksek oranda protein içerdiği için 1 yaşından sonrasını beklemeniz önerilir.
Uzman önerilerine göre 2 yaşından önce bebeklere çikolata vermek sağlıkları açısından pek uygun değildir.
Uzmanlar tarafından bebeklere ilk 24 ay çikolata verilmesi tavsiye edilmiyor. Çikolatanın içerisinde bulunan teobramin maddesi, 24 aydan küçük bebekler için faydalı bulunmuyor. 24 aylık süreçten sonra ise aşırıya kaçmayacak şekilde bebeklere gönül rahatlığıyla çikolata verilebilir.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Bebeklerin ortalama 1 yaşında fast food ile tanıştığını ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre 10 bebekten iki tanesi bir yaşından önce hamburger, patates kızartması ve kola tüketmeye başlıyor.
Ay Bebek Beslenmesi. Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir.
* 6-12 aylık, yani tamamlayıcı beslenme dönemi olarak adlandırdığımız dönemde anne sütünün tamamlayıcısı gıdalar verilebilir. Bu besinlerde ilk tercihimiz muhallebi. Çünkü muhallebi türü gıdaların kıvamı kolayca yedirilebilir, sindirilebilir, tadı güzeldir, alerji ve gaz yapmaz.
Sebzeli kavanoz ek gıdası da bu dönemde de bebeğinizin beslenmesine yardımcı olur. Sebze çorbalarına haftada 3 gün 1 ceviz büyüklüğünde kırmızı et ya da kıyma, haftada 2 gün tavuk ve 2 gün de balık ilave edebilirsiniz. Yayla, tarhana, şehriye ve mercimek bu dönemde tüketilebilir çorbalar.
Sütlaç, mantık olarak pirinç unlu muhallebinin, pirinç taneleri kullanıldığı için pütürlü olan şeklidir, içerik aynıdır. Kaşık mamalarına alternatif olarak 7-8.aylardan sonra gece yatmadan yarım -bir saat önce verilebilir.
Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Bebeklerin 1 yaşından önce doğal yolla besinlerin içerdiği tuzdan aldığını, ilave tuza ihtiyaç kalmadığını dile getiren Diyetisyen Şengel, “1 yaşından itibaren bebeklere en az miktarda tuz verilmelidir.
Çikolatanın en masum hali, bitter çikolata. %60 oranında yoğun kakao içeren 1 adet ülker bitter çikolata (40 gr) 226 kcal içerir. Gün içinde küçük kare parçalar halinde tüketildiğinde iştah kesen bir yiyecek olduğu bilinir.
Bitter Çikolata Zararları
Bitter çikolata sağlık için faydalı olsa da her besinde olduğu gibi bitter çikolatanın da fazla tüketimi yan etkilerin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilen bitter çikolata miktarı 2 ya da 3 parça olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri