Kimi zamanda gebe kalmaya çalışan fakat başarılı olamayan kadınların kontrolünde ultrason ve jinekoloji muayene ile rahatlıkla tespit edilebilir. Tespiti ile boyutu ve şekli belirlenen çikolata kistleri eğer 4 cm'den küçük ise gözlem yolu izlemeye alınır ve büyümesi devam ederse ameliyat yöntemine başvurulur.
Çikolata kisti hastalığında 4 cm boyutundan büyük olan kistlerin ameliyat ile alınması gerekmektedir. Kist oluşan bölgenin tamamen temizlenmesi ve tekrar oluşmaması için önlem alınması gerekmektedir. Kistlerden arındırıldıktan sonra üremeyi sağlayan yumurtalıkların zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
Çikolata kisti 5- 6 cm sonrasında tehlike arz etmektedir. 5 cm'den küçük kistler genelde sorun yaratmazken, kistin büyümesi patlama ihtimalini arttırır.
Eğer çikolata kisti belirtileri hastanın hayat kalitesini bozuyorsa, ilaç tedavisine rağmen hastanın şikayetleri geçmediyse, hastanın çocuk istemi varsa veya çikolata kistinde patlama (kist rüptürü) veya kistin kendi etrafında dönmesi (torsiyon) gibi acil ameliyat endikasyonu varsa çikolata kistinin ameliyat edilmesi ...
Ancak hastanın ağrı şikayeti fazla ile ameliyat gerekir. Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu kistler 5 cm civarından daha büyük olmadığı veya bir komplikasyona sebep olup ağrı yapmadığı taktirde bir tedavi gerektirmez. Kendiliğinden yok olurlar ve adet dönemindeki kanamayla atılabilirler.
Çikolata Kisti (Endometrioma) Tanısı
Muayene sırasında saptanan yumurtalık kistlerinin ayırıcı tanısında transvajinal ultrasonografi çok önemli rol oynar. Çikolata kistlerinin tanısı ultrasonografi ile konulabilmektedir. Ultrason ile tümoral kist olma olasılığı varsa ameliyat yapılması gerekir.
Çikolata kisti adet gecikmesi, kısırlık gibi durumlara neden olmaktadır. Küçük kistlerde cerrahi tedavi yapmadan tüp bebek uygulanabilir. Ancak büyük kistlerde tüp bebek tedavisi öncesi kistlerin tedavi edilmesi gebe kalma şansını arttıracaktır. Çok büyük kistler hamileliğe engeldir.
Kapalı çikolata kisti ameliyatı endometriozisin neden olduğu şikayetlerin giderilmesi amacıyla yapılır ve zararlı değildir.
Tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olan çikolata kistleri, açık cerrahiye gerek kalmaksızın girişimsel radyolojiyle uygulanan "Skleroterapi" diye isimlendirilen tedaviyle yok ediliyor.
Sonuç olarak endometriozis gebeliğe engel olur. Fakat gebelik açısından bu hastalığı olmayan kadınların gebe kalma olasılığı ne kadar ise, çikolata kisti olan kadının gebe kalma olasılığı onun yarısıdır. Bu nedenle, çikolata kisti olan kadınlar gebe kalamazlar diye bir genelleme yapılamaz.
Çikolata kisti olan kadınların hamile kalmaları imkansız değil ve gebe kalmadan önce çikolata kistinin farkında olmayan birçok hasta var. Gebelik çikolata kistini tam olarak tedavi etmese de, gebelik sırasında çikolata kistleri baskılanabilir ve şikayetler genellikle azaltılır.
ÇİKOLATA KİSTİ KÜÇÜLTÜLEBİLİR Mİ? Kistlerin küçülmesi ile hamileliğin görülme şansı da yükselmektedir. Çikolata kistleri genel olarak kendiliğinden küçülmeleri sık görülmemektedir. Ancak çeşitli ilaç kullanımı veya beslenmede değişiklik sonucunda kistlerde küçülme görülebilir.
Boyutları 1 cm ila 15 cm aralığında olan çikolata kistleri, şiddetli sancılara, yumurtalıklarda, tüplerde veya rahimde yapışıklığa neden olabilir. Bu kistlerin varlığı, hamile kalmayı zorlaştırabilir ya da tersi senaryoda var olan kistlerin alınmasının ardından hastalar, hamile kalabilir.
Bazı çikolata kistleri kendi kendine yok olur, bazıları ise doğum kontrol hapı ile küçülebilir. İlaca cevap vermeyen çikolata kistlerinin ameliyatla çıkarılması gerekebilir.
Çikolata kisti patlayan kadınlarda ani başlayan şiddetli karın, bel ve kası ağrısı oluşur. Bununla birlikte bulantı ve kusma görülebilir. Ultrasonda ise karın içerisinde sıvı ve büzüşmüş bir kist yapısı görülür. Kan testinde akut batın belirteçleri yükselir.
Yapılan araştırmalara göre başta çikolata olmak üzere şekerli gıdaların, et, buğday ve süt ürünlerinin azaltılmasının olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Çikolata kistinin neden olduğu ağrıları azaltmak için karbonhidrattan uzak durmak etkili olabilir.
Çikolata Kisti Ağrı Yapar mı? Çikolata kisti olan kadınların büyük bir kısmında adet öncesi dönemde başlayan ve adet döneminde de devam eden şiddetli kasık ağrısı, cinsel ilişki esnasında ve sonrasında devam eden pelvik ağrı şikayetleri olabilmektedir.
Her çikolata kisti kansere dönüşüyor demek yanlış bir teşhis olur. Endometriozis ve yumurtalık kanseri ilişkisi, biyolojik ve katılımsal mutasyon açısından değerlendirilmiş ancak iki sağlık sorunu arasında sebep-sonuç bağlantısı oluşturacak kuvvetli bir delile rastlanmamıştır.
Çikolata Kisti Tedavisi (İlaçla)
Ancak ilaçlarla endometriosis odaklarının tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmadığı gibi hastaların ilaç tedavisinden sağladığı yarar kişiye göre değişebilmektedir. Doğum kontrol hapları veya progestinler en sık tercih edilen ve uzun sürelerle kullanılabilen tedavilerdir.
Çikolata kistleri adet öncesinde ya da sonrasında görülen kahverengi akıntıya neden olabilmektedir.
Kan testleri
CA 125 ve CA 19.9 gibi bazı tümör belirteçleri çikolata kisti varlığında yükselebilir. Bu çikolata kistinizin kansere dönüştüğü anlamına gelmez. Bu kan tahlillerinin yüksekliğinde düzenli kontrol ile kan seviyeleri takip edilir.
Çikolata kisti, çocuk sahibi olamayan kadınlarda %17 oranında görülmektedir. Hastalık, karın boşluğunda inflamasyon oluşturması, tüp ve yumurtalıklarda yapışıklıklara yol açması nedeniyle rahim iç duvarının gebeliğe uygunluğunu bozmakta ve yumurtalık rezervinin azalmasına, dolayısıyla da kısırlığa yol açmaktadır.
Kişinin ailesinde endometriozis hastalığı olan birisi varsa, bu kişide hastalığın görülme riski normal popülasyona göre daha yüksektir. Ters yöne menstrüasyon olması: Adet kanamasıyla birlikte rahmi döşeyen endometrium dokusu vajina yoluyla vücuttan atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri