Ana taşınmazın toplam metrekaresi arsa payına bölündüğünde, hak sahibinin arsa üzerindeki hakkı ortaya çıkar. Örneğin toplam 1000 metrekarelik bir ana taşınmaz için 10/140 arsa payı oranında hak sahibi olan kişi, arsa üzerinde 1000x10/140 oranında hakka sahiptir.
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Normal bir dairenin arsa payı en az 50 m2 olmalı.
Arsa payı, bir kişinin kat mülkiyetine sahip olduğu bir yapıda, toplam arazi üzerindeki sahip olduğu payı ifade eder. Örneğin, bir apartman dairesine sahip olan bir kişi, toplam araziye göre belirlenen arsa payına sahiptir ve bu pay, tapu kayıtlarında belirtilir.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
İlgili 40 soru bulundu
ARSA PAYI kat mülkiyeti ve kat irtifakının ayrılmaz bir unsurudur. ARSA PAYININ belirlenmesi ile ortak yerler üzerindeki mülkiyet hakkı da belirlenmiş olacak ve kat maliki mülkiyet hakkından doğan haklarını ARSA PAYI oranında kullanacaktır.
Bir gayrimenkulün birden fazla kişi adına kayıtlı olmasına ortak tapu denir. Örneğin bir daireyi 2 ortak satın almak isterlerse tapu hisseleri 1/2 + 1/2 olarak yarı yarıya ortak olarak tescil edilir.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı ya kat mülkiyeti kurulan binalarda her bir hak sahibine, bağımsız bölüm başına düşen paya arsa payı denir. Ana taşınmazın metrekaresi hesaplandıktan sonra bağımsız bölümlerin metrekaresi üzerinden hak sahiplerine dağıtılır.
Daha terimsel bir ifade ile hisse pay payda nedir tam olarak diye yaklaşacak olursak, bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilmektedir.
Arsa tapu harcı hesaplama işlemi için alıcı ve satıcının paylarının toplamı olan satış bedelinin %4'lük oranı baz alınıyor. Sonuç olarak arsa tapulu daire satın almak birçok bakımdan riskler barındırdığından uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.
Tapunun metrekaresini arsa sahibine düşen paya bölüp çıkan sonucu bölüm değeri ile çarpılır. Böylelikle arsa payının ev metrekaresine olan oranını hesaplamış olursunuz. Örneğin, bir dairenin metrekaresi 90 ise ve rayiç bedeli 150.000 Türk lirası ise arsa payı 15/156 olacaktır.
Tapuda binanın parseli 1.000 (bin) metrekare, 1.000 metrekare üzerinde 12 bağımsız birim olduğunu varsayalım. 12 no'lu gayrimenkulün tapu senedinde 20/169 arsa payı olduğu yazıyor. Bu örnekten hareketle arsa payı hesaplanırken şu formül ile ilerleniyor: 1000 metrekare / 169 x 20 = 118,343 metrekare.
Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitle yapılan anlaşmalarda kat irtifakının ve hisse haklarının gözetilmesi için metrekare hesabının yapılması gereklidir. Metrekare hesabı yapılırken taşınmazın rayiç bedelinden de yararlanılabilir.
Burada geçen “1.20” ifadesi parselin emsal (KAKS) oranını gösterir. “1.20” bir arsada emsal oranı (KAKS) %120, yani 1,20'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %120'si kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 1200 m2'yi geçmemelidir.
Şimdi formüle edelim:Arsa payının ev metrekaresine oranı hesaplamasında tapuda belirtilen alanın metrekare cinsinden değeri, X olsun. Bölümden arsa sahibine düşen pay, Y olsun ve bölüm değeri de Z.Arsa sahibi olan kimsenin, arsa genelindeki hisse payının metrekare cinsinden değeri; (X/Y)*Z formülü ile elde edilir.
Tapu bölünmesi işleminin gerçekleşebilmesi için bazı şartlara uyması gerekiyor. Bu şartlar arasında; * Tarımsal alanlarda her bir parselin en az 5000 metrekare olması gerekiyor. Dolayısıyla 10.000 metrekareden daha küçük bir parselin bölünmesi müracaatı onaylanmıyor.
Ölenin eşine miras 1/4 oranında geçmektedir. Eğer üvey nineniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey nineye geçer, üvey nine ölmüş ise (dedenizden sonra ölmüş ise), o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçer.
Kişilerin yanıt aradıkları soruların en başında ise “Tapuda hisse pay payda ne demek ?” sorusu bulunmaktadır. Yapının yer aldığı arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak adlandırılmaktadır. Payda ise pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade etmektedir.
Pay, yapının bulunduğu arsa üzerinde o bağımsız bölüme ait olan arsa oranıdır. Payda ise pay edilen ana gayrimenkulü ifade etmektedir. Tapu belgesi elde tutulduğunda, binaya ait arsa m² si ve sahip olunan bağımsız bölüme ait arsa payını gösteren bölüm görülecektir.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir.
Arsa payının tahsisi davalarında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Davada arsa payı, kat mülkiyeti kurulduğu tarihte bağımsız bölümlerin bulunduğu kat, cephe vs gibi tüm özellikleri dikkate alınarak hesaplanacak değere göre belirlenir. Bu değer, bilirkişi marifetiyle hesaplanır.
Arsa payının yanlış tespit edilmesi durumunda malikler birçok anlamda hak kaybına uğramaktadır. Bu itibarla 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na aykırı olarak tespit edilen arsa paylarının, arsa payının düzeltilmesi davası açılarak yeniden düzenlenmesi mümkün kılınmıştır.
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
Gayrimenkul bir tek kişiye ait değil de birden çok kişiye ait ise buna toplu mülkiyet denir. Toplu taşınmazlar da hisse oranları 1/3, 1/8 gibi kesirli şekilde tapuda yazılıysa buna paylı (müşterek) mülkiyet, hisseler tapuda yazılı değilse buna elbirliği (iştirak) halinde mülkiyet denir.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri