Kişinin ailesinde endometriozis hastalığı olan birisi varsa, bu kişide hastalığın görülme riski normal popülasyona göre daha yüksektir. Ters yöne menstrüasyon olması: Adet kanamasıyla birlikte rahmi döşeyen endometrium dokusu vajina yoluyla vücuttan atılır.
Çikolata kisti patlayan kadınlarda ani başlayan şiddetli karın, bel ve kası ağrısı oluşur. Bununla birlikte bulantı ve kusma görülebilir. Ultrasonda ise karın içerisinde sıvı ve büzüşmüş bir kist yapısı görülür. Kan testinde akut batın belirteçleri yükselir.
Bu hastalık ile ilgili en sık sorulan sorulardan birisi de hastalık kendiliğinden geçer mi? sorusudur. Çikolata kisti hastalığı kronik bir hastalıktır. Yani şeker hastalığı gibi bir kere oluştuktan sonra sürekli vücutta devam eder ve tedavi ile kontrol altında tutulması gerekir.
Yumurtalık kisti patlaması hastada karnına bıçak saplanmış gibi ani ve şiddetli bir ağrı yapar. Bu ağrının 12-24 saat içinde azalarak kesilmesi beklenir. Kist içeriği ne kadar yoğunsa ağrı o kadar şiddetli olur.
İlgili 41 soru bulundu
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Yumurtalıklarda oluşan kistler; Endometriozis durumunda hali hazırda kan birikmesi olduğu için kanamalı akıntı görülebilir. Çikolata kistleri adet öncesinde ya da sonrasında görülen kahverengi akıntıya neden olabilmektedir.
4 cm çikolata kisti ve daha büyük olanların ameliyatla alınması tavsiye edilir. 5-6 cm aralığındaki kistler çok tehlikeli olarak kabul edilir. Çünkü bu durumda çikolata kisti patlaması ihtimali vardır. Eğer kistler patlar ise acil ameliyat gerekebilir.
Çikolata Kisti Adetle Atılır mı? Hayır, çikolata kisti adetle atılmaz.
Ca125 değerinin yüksek olması veya kist büyüklüğünün 5 cm'nin üzerinde olması durumlarında ameliyat düşünülebilir. Ameliyat öncesinde yumurtalık kapasitesi ultrason ve AMH ölçümü ile değerlendirilmeli ve yumurtalık kapasitesi düşük ve çocuksuz kadınlarda mümkün olduğunca ameliyattan kaçınılmalıdır.
İşte rahim içi dokuların yumurtalıklar (over) üzerinde bulunması ile “çikolata kitleri” oluşur. Bu dokular bir süre sonra kistleşerek, kist içine kanamaya sebep olurlar. Yani her adet döneminde kist içine doğru kanama olmaya başlar.
Belirtiler karın, kasık ve bel ağrıları şeklinde hissedilebilir.
Endometriozis hastalığı olan birçok kadında çikolata kistine de rastlanmaktadır. Kistler tipik olarak koyu kahverengi katran benzeri sıvı içerir ve "çikolata kisti" adını alır. Periton, fallop tüpleri ve bağırsak gibi çevreleyen yapılara sıkıca yapışırlar.
Yumurtalık kisti adetle nasıl atılır için yumurtlama döneminde bu kistlerin içerisine kan dolat ve eğer gebelik varsa progestreron hormonu salgılamaya başlar, eğer gebelik yoksa âdet kanaması ile kist dışarıya atılır.
Tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olan çikolata kistleri, açık cerrahiye gerek kalmaksızın girişimsel radyolojiyle uygulanan "Skleroterapi" diye isimlendirilen tedaviyle yok ediliyor.
Tüketilmesi Tavsiye Edilen Besinler
Yapılan araştırmalara göre başta çikolata olmak üzere şekerli gıdaların, et, buğday ve süt ürünlerinin azaltılmasının olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Çikolata kistinin neden olduğu ağrıları azaltmak için karbonhidrattan uzak durmak etkili olabilir.
Çikolata kisti olan kadınların hamile kalmaları imkansız değil ve gebe kalmadan önce çikolata kistinin farkında olmayan birçok hasta var. Gebelik çikolata kistini tam olarak tedavi etmese de, gebelik sırasında çikolata kistleri baskılanabilir ve şikayetler genellikle azaltılır.
Kist içinde biriken kan, aylar, yıllar sonra koyu kıvamlı, kahverengi bir sıvı haline gelir. Bu benzerliğinden dolayı “çikolata kisti” adı verilmiştir. Endometriozis ve çikolata kistleri çoğunlukla doğurganlık çağındaki kadınlarda ve yaklaşık % 6-10 sıklıkta görülmektedir.
Çikolata Kisti Olanlar Ne Yememeli? Kızarmış yemekler, kuzu ve dana gibi kırmızı etler, doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler (süt ürünleri ve hazır paketli atıştırmalıklar), beyaz şeker içeren tüm besinler, nişastalı besinler (makarna, ekmek, patates, mısır) fazla tüketimi çikolata kisti oluşumunu hızlandırabilir.
Sonuç olarak endometriozis gebeliğe engel olur. Fakat gebelik açısından bu hastalığı olmayan kadınların gebe kalma olasılığı ne kadar ise, çikolata kisti olan kadının gebe kalma olasılığı onun yarısıdır. Bu nedenle, çikolata kisti olan kadınlar gebe kalamazlar diye bir genelleme yapılamaz.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
ÇİKOLATA KİSTİ KÜÇÜLTÜLEBİLİR Mİ? Kistlerin küçülmesi ile hamileliğin görülme şansı da yükselmektedir. Çikolata kistleri genel olarak kendiliğinden küçülmeleri sık görülmemektedir. Ancak çeşitli ilaç kullanımı veya beslenmede değişiklik sonucunda kistlerde küçülme görülebilir.
Evre III-IV'de, genellikle karın içersinde ileri derecede yapışıklıklar ve çikolata kistleri bulunmaktadır. Çikolata kisti odakları barut yanığına benzer, küçük, koyu kırmızı-mavi-siyah renkli oluşumlardır. Endometriozis odakları bulundukları yerlerde reaksiyona neden olup yapııklıklara neden olabilir.
Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir. Ancak kimi kadınlarda kistlerin büyüklüğü fazla olabilmektedir. Artan baskı ve karın altı bölgelerindeki ağrıyla birlikte cinsel ilişki böyle dönemlerde ağrı verebilmektedir. Bu da kadınların cinsel ilişkiye girmesini engelleyebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri