Bu kelime genellikle afaroz etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı aforoz etmek şeklinde olmalıdır.
Aforoz kelimesi Türk Dil Kurumuna göre, Hristiyanlık dininde kilise tarafından kişiye verilen bir dışlanma cezası olarak ifade edilmektedir. Aforoz kelimesi aynı zamanda, kırgınlık göstererek biriyle konuşmamayı ve ilgilenmeyip kendinden soğutma anlamlarında da kullanılmaktadır.
Aforoz, dini bir topluluğa mensubiyetten mahrum etme ya da çıkarılma anlamında kullanılan dini bir kınama şekli.
TDK'ya göre aforoz kelimesinin doğru yazılışı "aforoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
- Aforoz edilmiş, kiliseden kovulmuş. - Siz kendi milletiniz için bunun yarısını söyleyin, milletin çoğunluğu sizi hemen aforoz eder.
İlgili 16 soru bulundu
Aforoz Örnek Anlatımı:
Aforoz; resmen ayrılmak, soyulmuş, sürgün edilmiş, dışlanmış ve suçlu anlamlarına gelir. Hıristiyan İncilinde “maranatha” kelimesi ile birlikte görünür. Fazlasıyla tehdit, lanetlenmiş veya lanetlenmiş olarak görülmüş kişi. Dini bir ana temaya yani aforoza maruz kalan kimse olarak belirtilir.
Aforoz Etmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Kafir ilan etmek.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda silahşör kelimesi sözlükte bulunmamaktadır.Silahşor kelimesi isimdir. TDK'dakelimenin doğru yazımı"silahşor"şeklinde yazılır.
TDK'ya göre erozyon kelimesinin doğru yazılışı "erozyon"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu kelime, bazı kişiler tarafından bazen “minibüs” bazen de “münübüs” şeklinde yazılabiliyor. Fakat resmi Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzuna göre bu kelimenin doğru yazılışı ise, “minibüs” şeklindedir.
İslâmiyet'te, işlenen suç hangi türden olursa olsun, mahkemelerden başka suçluya ceza verme yetkisine sahip bir zümre yoktur. İslâm hukukunda belirlenen cezalar arasında bir müslümanı dinî görev ve ibadetlerinden mahrum bırakma veya toplumdan tecrit etme gibi bir ceza da bulunmamaktadır.
Hristiyan geleneğinde belli eylemler nedeniyle bir kişinin, yetkili din adamı veya konsiller tarafından cemaatten çıkarılması ve kilisedeki haklarından mahrum bırakılmasıdır. Latince "excommunicatio" ile ifade edilmekle beraber Türkçedeki "aforoz" terimi, Yunancada benzer anlama sahip "aphorozein"den gelmektedir.
✓ AFOROZ: İnanca ters düşen eylem ve işlemlerde bulunan kişinin, Katolik Kilisesi ile bir bağının olmadığının kilise tarafından ilanıdır. ✓ ENTERDİ: Papa'nın Hristiyan bir ülkeyi halkı ile beraber dinden çıkarmasıdır. ✓ ENDÜLJANS: Kiliseye yapılacak bağış karşılığı cennetten toprak alma işlemidir.
Aforoz cezası, Hıristiyanlığın ilk zamanlarından başlayarak dinî akîdeden sapanlar ile büyük günah işleyenlere verilmiş, bilhassa Ortaçağ'da papaların ve piskoposların elinde siyasî otoriteye karşı bir baskı aracı olarak kullanılmıştır.
Burjuva; köylü, işçi ya da soylu sınıfına dahil olmayıp, sosyal statüsünü ve gücünü, eğitiminden, işveren konumundan ve zenginliğinden alan kentli kişi. Bu kimselerin oluşturduğu sosyal sınıfa burjuvazi denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan ''teslis'' kelimesi, ''sels'' kökünden türetilmiştir. ''Sels'' bir şeyin üçte biri anlamına gelirken, teslis üç katı ve üçleme demektir. Hristiyanlık'ta bu sözcük terim anlamında kullanılır. Teslis inancına göre Tanrı'nın özü, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olarak üç bölümden oluşur.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Yukarıda sıfat ve zarf olarak kullanıldığı takdirde ifade ettiği anlamların açıklandığı güler yüzlü doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır.
Babayiğide yakışır bir biçimde anlamına gelen bu kelime yürekli kimse anlamında da kullanılır. Ayrıca mecazi anlamda bir girişimde kendine güvenebilecek durumda olan kimse olarak geçer. Bir farklı anlamı da güçlü kuvvetli kimse demektir. Bu kelime genellikle baba yiğitçe şeklinde yanlış yazılmaktadır.
KAYINTI. i. (Kökü bulunamamıştır) argo. ve halk ağzı. Yemek, yiyecek. ѻ Kayıntı yapmak: Yiyecek bir şeyler atıştırmak, açlığını bastırmak.
Meşrû bir mâzeret olmadıkça terki düşünülmeyen ve mutlaka yapılması gereken iş ve görev, farz.
İfa kelimesinin TDK anlamı da; bir işi yerine getirmek, herhangi bir işi yapmak anlamlarına gelir. İfa Etmek Tanımı: İfa etmenin kelime anlamı; borç ödemek, herhangi bir görevi yerine getirmek, emir ve buyruk yapmak olarak ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri