Çikolata meyvesi, kara sapot ya da black sapote (chocolate pudding fruit); Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir. Tatlı ve zengin çikolata aroması ve pudingi andıran kremsi dokusu ile bilinir. Meyve bir kaşıkla sıyrılarak çiğ yenebilir veya tatlılarda ve smoothielerde kullanılabilir.
Çikolata meyvesi birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Kalp rahatsızlıkları, kabızlık, bronşit, astım, tansiyon, kolesterol ve daha birçok hastalığa karşı faydalı olduğu bilinmektedir. Birçok faydası olan çikolata meyvesi güzellik sektöründe de işe yaramaktadır.
Çikolata tadındaki tropik meyve; "siyah sapote" artık Türkiye'de de yetişiyor. Anavatanı Meksika olan bu meyvenin tadı da, görünümü de çikolataya benziyor. Çikolata tadındaki tropik meyve; "siyah sapote" artık Türkiye'de de yetişiyor. Anavatanı Meksika olan bu meyvenin tadı da, görünümü de çikolataya benziyor.
Kakao meyvesi nerede yetişir? Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor. Çikolatanın temel bileşeni olan kakao ise "Theobroma Cacao" Latince ada sahip. Bu ağacın boyları genellikle 4 metre ile 15 metre arasında değişiyor.
Birçok Çikolata Meyvesi 5-6 yaşlarında verime yatar fakat bazı ağaçlarda bu süre çok daha uzun olabilir. Ağaç çok kuvvetli gelişir ve gübreleme ile bu gelişme daha da fazla farkedilir.
İlgili 33 soru bulundu
Kakaonun en fazla yetiştirildiği diğer ülkeler: Kamerun, Nijerya ve Brezilya'dır. Kakao Türkiye'de nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemizde dört mevsim yaşanıyor olmasına rağmen kakao üretilmemektedir. Bunun en büyük nedeni arada yüksek sıcak farklılıkları ve nem oranıdır.
Kakao ağacının yetişmesi için uygun iklim koşulları olmadığı için, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de kakao ağacı yetişmez.
Çikolata meyvesi, muhallebi ve pudingi andıran kremsi ve pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Olgunlaşmamış ham kara sapot meyvesi, tahriş edici ve yakıcı olduğu için yenilmez. Meyvenin yenilebilmesi için, oda sıcaklığında 10 gün bekletilir ve olgunlaşması sağlanır.
Tropik kakao ağacının çekirdek tohumlarından yapılan ve tarihi milattan öncesine dayanan çikolatanın bilinen çeşit sayısının son 12 yılda 1068 çeşit artarak 2 bin 238 çeşide ulaştığı öğrenildi.
Meyveler çiğ olarak tüketilebilir. Meyvenin acı kabuğu kızartılarak yenir. Yapraklar çay yerine kullanılır.
Çikolata yapımı
Latince adı “tanrıların besini” anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika'da üretilir.
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
Kakao (Theobroma cacao), 4-8 metre boyunda ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türü. L.
Çikolata ağacının yetişmesi için gerekli sıcaklık ise 18 derece ile 32 derece arasında olmaktadır.
Çikolata Kaplı Meyve (1 Çilek) içinde 34 kadar kalori mevcut.
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yetişen, 'çikolata meyvesi' olarak bilinen 'black sapote' ağacı, çocukların yoğun ilgisini çekiyor.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor.
Pazar Araştırma şirketi Statista'nın verilerine göre, kişi başına yıllık çikolata tüketiminin 9 kilogram olduğu İsviçre, dünyanın en çok çikolata tüketen ülkesi.
1) Vakko Patisserie. Vakko Patisserie tarafından hazırlanan çikolataların bir numunesi İsviçre'ye onay için gönderilmektedir. Yani İsviçre çikolataları ile eş değer olan Vakko çikolata, lezzetin ve kalitenin adresidir. El yapımı çikolataları sütlü ve bitter olmak üzere İsviçre'nin en iyi firmalarından onay almıştır.
Bu Kelimenin doğru biçimde yazılışı, 'Çikolata' olarak öne çıkar.
Kara sapot meyvesi nerede satılır? Kara sapot meyvesini tohum ya da fidan olarak internetten satın alabilirsiniz.
Ayrıca çikolata tüketimi sonrasında sağlığımıza yararlı birçok yan üründe üretmeye devam ettikleri bildirilmiştir. Hatta inanmayacaksınız düzenli bitter çikolata tüketen insanların ara sıra tüketenlere oranla daha sağlıklı bir vücutları ve mikropları olduğu da bildirilmiştir.
Çikolatanın anavatanı Orta ve Güney Amerika. Avrupalılar 15. yüzyılda istilaya başladıklarında Aztekler'de görüyorlar kakaoyu.. Aztekler kakao içinden çıkan çekirdekleri kurutuyor, mayalanmaya bırakıyor, öğütüp bir hamur haline getiriyor.
İçerisinde yer alan flavanol ile beraber, güçlü bir antioksidan olarak öne çıkıyor. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve dış zararlara karşı vücudu koruma imkanı sağlamaktadır. Onun dışında birçok önemli faydası için de düzenli olarak kakao meyvesi yenebilir.
Çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi 2050 yılında tükenebilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri