Geyik Sütü: Dünyanın en meşakkatli sütü belki de geyikten elde ediliyor. Hem geyik popülasyonunun azlığı hem de süt alımının zorluğu sebebiyle hiç yaygın değil. Mayıs ve Eylül ayı arasında günde sadece bir galon süt elde edebilmek için bir geyiği iki saat sağmak gerekiyor.
Dünyada üretilen ham sütün yüzde 90'ı ineklerden geliyor. Yüzde 10'u ise keçi, koyun, manda ve deveye ait. Alpaka, lama, geyik, Kanada geyiği, misk sığırı ve Tibet öküzü gibi hayvanların evcilleştirilip beslendiği ülkelerde bu hayvanların sütü de tüketiliyor. Dünya çapında her yıl 700 milyon ton süt üretiliyor.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Kısrak sütündeki laktoz oranı, diğer süt türleri ile kıyaslandığında biraz daha yüksek çıkacaktır. Bu nedenle tadı diğer sütlere göre daha tatlıdır. Kısrak sütünün anne sütü ile benzerliği, laktoz miktarıdır.
Ürünü eşek sütünü sade ve diğer süt ürünleriyle kombinasyon halinde üretmeyi denemişlerdir. Sonuç olarak katkı maddesi içermeyen, başka süt ilavesi ile eşek sütünden elde edilen yoğurt tarzı bir ürünün üretilmesinin mümkün olduğu ortaya çıkmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir.
Farkı diğer sütlere göre tuzlu bir tadı var. Geyik Sütü: Dünyanın en meşakkatli sütü belki de geyikten elde ediliyor. Hem geyik popülasyonunun azlığı hem de süt alımının zorluğu sebebiyle hiç yaygın değil. Mayıs ve Eylül ayı arasında günde sadece bir galon süt elde edebilmek için bir geyiği iki saat sağmak gerekiyor.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhârî, Megâzî 38; Müslim, Nikâh 29).
Dini açıdan at sütü
Bazı dinlere göre at sütünün haram olduğu tartışması vardır. İslam fıkıh alimlerine göre eti yenen hayvanların ve insanın sütü temiz sayılmaktadır. Bazı alimler, at sütünün içilmesinde bir sakınca yoktur, demişlerdir. Çünkü atın sütünün içilmesinde savaş vasıtasını zayıflatma yoktur.
Kadın sütü içmek dinen caiz midir?" sorusuna bakın nasıl cevap verildi... Kadın sütünü içmek haramdır. İki buçuk yaşından büyük çocuğu bile emzirmemelidir.
Anne sütüne en yakın olan süt keçi sütüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Selenyumdan zengin içeriği ile kansere karşı koruyucudur. İnek sütüne oranla çok daha fazla kalsiyum, magnezyum ve vitamin içerir.
Türkiye'de 5 ilde kurulan eşek çiftliklerinde üretilen sütün litresi 60 ila 80 lira arasında satılıyor.
Aydın'ın Söke ilçesinde, iş insanı Gökhan Çavaş'ın çiftliğinde beslenen eşeklerin sütü, kanser hastalarına ücretsiz olarak veriliyor. Cumhuriyet Mahallesi'nde 50 dönüm arazi üzerine kurulan Çavaş Çiftliği'nde büyükbaş ve küçükbaşların yanı sıra 11 eşek bulunuyor.
Özel olarak açılan evcil eşek üretim çiftliklerinde satışa sunulan eşek sütü, organik ürün satan marketlerde ve internet üzerinden satış yapan firmalarda satılır.
Özel bir çeşit mayanın genetiği değiştirilerek süt proteni üretilerek elde edilen yapay inek sütünü mükemmelleştirmek için çalışmalara devam ediyorlar. Bu sistem soya, pirinç ve badem sütü çeşitleri dışında gerçek süt tadını muhafaza eden sütü üretmek için tasarlandı.
Bu hayvanlar temiz olmayan şeylerden etleri kokmayacak miktarda yemiş oldukları takdirde alıkonulmaları gerekmez. Etleri yenebilir.”
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, akrep, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir.
Mâlikî mezhebi içinde azınlıkta kalan bir görüş hariç tutulursa fakihlerin büyük çoğunluğu, köpeğin yırtıcı hayvanlar grubunda yer aldığı ve etinin yenmesinin haram olduğu görüşündedir.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Evet, yavruyken kurt sütüyle beslenen bir koyunun eti de sütü de helaldir, kurban olarak da kesilebilir.
Kur'an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife'den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Her hayvanın sütü, o hayvanın gelişimi için uygundur. Anne sütü de insana uygundur. İçindeki proteinlerin ölmemesi lazım. Eşek sütünü öyle koşullarda içiriyorlar ki bir süre sonra o proteinler ölüyor ve hiçbir faydası kalmıyor.
Ebû Hanîfe'ye göre at etinin mekruh sayılmasının illeti, atın bir savaş aracı olması, savaşa ara verilmesin, ordunun gücü azalmasın diyedir. Bu yüzden, bu kerâhet onun sütüne sirayet etmez. Yani onun sütü helâldir.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri