Çikolatayı oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklamak en doğru yoldur. Buzdolabında saklanan çikolatalar olması gerekenden daha çok katılaşır ve tıpkı güneşin altında uzun süre kalan çikolatalarda olduğu gibi üzerinde beyaz çizgiler belirmeye başlar. Bu durum çikolatan almanız gereken mutluluğa ve tada zarar vermez.
Eğer buzdolabı kullanacaksan çikolatayı hava ve ışık geçirmeyen, kuru bir kapta sakla. Bu kurallar uygulandığında çikolata uzun bir süre dayanır. Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır.
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır. Buzdolabında barınan çikolataların renginde değişiklik olması ile beraber görünümü de daha mat hale gelmektedir.
Bolçi ile Çikolata Saklama Koşulları
Ürünlerinizi güneş ışığından, nemden ve yüksek sıcaklıktan uzak tutmalısınız. Serin ve kuru bir yerde, 18 - 22°C aralığında saklamalısınız.
Çikolatayı buzdolabına koyduğunuzda ve dışarı çıkardığınızda ani hava değişimine maruz kalacağı için bir süre sonra parlaklığını kaybedip üzerinde beyaz bir katman oluşur. Bu durum çikolatanın bozulduğu anlamına gelmez lakin hoş olmayan bir renk değişimine maruz kalır.
İlgili 30 soru bulundu
Buzdolabında saklamayın
Oksidasyonu, şekerlenmeyi ve herhangi bir koku geçişini önlemek için çikolatayı 18 derecede saklayın.
Çikolataların doğrudan güneşe maruz kalmaları ya da çok sıcak ortamlarda saklanmaları, kısa süre içerisinde bozulmalarına yol açar. Zira sıcak çikolatanın çözünmesine ve içerisindeki koruyucu malzemelerin özelliklerini yitirmesine yol açar. Nem de çikolataların bozulmasında rol oynayan bir diğer etkendir.
Çikolata, zamanla bozulabilir ve kalitesi düşebilir. Tadı, kıvamı ve aroması değişen çikolata midenize dokunabilir, ağız tadınızı fazlasıyla bozabilir. Üzerinde oluşan beyaz lekeler (çikolata çiçeği) görülebilir ve bu da çikolatanın tadını ve dokusunu değiştirebilir.
Çikolata doğru ortamda saklanmadığında ve doğru paketleme yapılmadığında erime riski mevcuttur. Serin ve doğrudan güneş ışığından uzak bir ortamda çikolatayı saklamalıyız.
Bayram şekeri çikolata 30 derecenin altında, oda sıcaklığında, serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Çikolata ambalajı, ürünün güzelliğini ve yeme deneyimini korumada önemli bir unsurdur.
Taşıma araçlarının içi en fazla 20°C olmalıdır. Çünkü çikolatada hemen erime riski mevcuttur ve eriyip tekrar donan çikolata hem görünüm hem de tat olarak mükemmel bir sunum olmayacaktır.
Genellikle sütlü çikolatalar için raf ömrü 1 yıl, bitter çikolata için 2 yıl olurken kakao içeriği çok yüksek olan dark çikolatalar için bu süre 5 yıla kadar ulaşır. Raf ömrünün yanında uygun koşullar sağlanmadığı sürece çikolataların bozulma süreleri de kısalabilir.
Kiler gibi kısmen serin bir yerde durması yeterli.
Kakao yağı, çikolata sıcakta veya soğukta tutulduğunda ortaya çıkıyor. Yani, o gördüğümüz beyaz lekeler aslında kakao yağı. Şurada Paylaş! Bu durum çikolatanın tadını bozup, ağızda pürüzlü bir tat bırakmasına neden olsa da tehlikeli bir durum içermiyor.
Çikolata küflenmez, kurtlanmaz. Ancak, çikolatanın üzerindeki veya içindeki fındık ve Antep fıstıkları, uygun hammadde seçimi, paketleme ve depolama koşullarına dikkat edilmediği takdirde küflü olabilir veya haşere oluşumuna neden olabilir.
Bitter çikolata söz konusu olduğunda sert yapısını kıvama getirmek için biraz tereyağı eklemeniz iyi bir yöntemdir. Tereyağı yerine süt de ekleyebilirsiniz. Böylelikle “çikolata sütle nasıl eritilir?” sorusunun cevabını deneyimlemiş olursunuz. Çikolatayı küçük parçalara bölmek de erimesini kolaylaştıran püf noktasıdır.
Şeker ve çikolata genellikle buzdolabında saklanmaya uygun değildir. Şeker, buzdolabında donarken, çikolata da katılaşır ve lezzeti kaybolabilir. Bu yüzden çikolata ve şeker, sıkıca paketlenmeli, serin ve güneş almayan bir ortamda saklanmalıdır.
Küçük bir tencereye su koyup ısıtın. Üzerine suya değmeyecek küçük bir kap koyun ve çikolataları koyup eritin. Eriyen çikolatayı silikon kalıplara 2 tatlı kaşığı koyup fırça yardımıyla çikolatayı her yerine sürün. Buzluğa koyup donmasını bekleyin.
Çikolata ürünü kargoda erir mi ?: Madlen çikolata ürünümüz yaz aylarında sipariş verildiğinde siz değerli müşterilerimize ulaşana kadar yumuşama olabilir o yüzden sipariş elinize geldiği zaman 1 ila 2 saat buzdolabında bekletiniz. Yaz ayların dışında erime olmayacaktır. (Oda sıcaklığında bekletiniz.)
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
12) Çikolata
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir.
Çikolata. Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Çikolatanın rengi değişince ne olur? Çikolatanın yüzeyinde oluşan beyaz kaplamaya çiçek denir. İyi haber ise, yemek tamamen güvenlidir.
Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
Bitter çikolatalarda toksik maddeler, kurşun ve kadmiyum içeriyor. Ağır metaller akciğer sorunları, hafıza sorunları, kanser ve hatta erken ölüme neden olabiliyor. Ancak uzmanlar, bu maddelerin etkisini fark etmek için günde bir porsiyon çikolatadan fazlasını yemeniz gerektiğini söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri