Emek kavramı, iktisat ve özellikle de onun bir alt kolu olan çalışma iktisadı literatüründe üretim potansiyelinin insan ayağını işaret eden "iş gücü" ile aynı anlama gelecek şekilde kullanılmaktadır.
Emek, üretimin temel öğesi olup, insan faaliyetinin üretime katılmasıdır. Çalışanın yaptığı hizmetler karşılığı elde ettiği kazanca "ücret" denir. İnsanın fiziki gücü veya zihinsel yeteneği ile yapılan işlere göre emeğin üretkenliği değişiklik gösterir.
Emek; mal veya hizmet üretimi sırasında ortaya konan insan kaynağıdır. Üretimi gerçekleştirenlerin fiziksel ve düşünsel katkılarıdır. Kavram, kol emekçilerinin verdiği hizmetlerin yanı sıra, başka birçok hizmet türünü de kapsar.
Bir malın değeri emek miktarı ile belirlenir ve emek gücü ise sadece bir malın üretimi için harcanan zaman olmayıp zihinsel, fiziksel, entelektüel yeteneklerin bütününü de ifade etmektedir. Marx'in teorisinde emek, üretilen malların değerini belirlemektedir. Çünkü üretim sürecinde en temel üretim faktörü emektir.
Ricardo'nun, hiç rant getirmeyen toprak- larda (ki insanlık nüfus artışı nedeniyle hiç rant getirmeyen topraklarda üretim yapmaya mecburdur.) değeri (tahıl değerini) meydana getiren faktörün sadece emekten ibaret olduğunu ileri süren görüşüne Ricardo'nun Emek-Değer Teorisi denir.
İlgili 45 soru bulundu
İktisadi bir kuram olan 'Emek Değer Teorisi', herhangi bir malın öteki mallarla mübadeleye girme sürecinde ortaya çıkan değişimin değerinin emek süresi ile ölçülmesi durumunu temel almaktadır.
Ricardo'ya göre bir malın, birbaşka deyişle metanın, değerini, o metanın üretiminde kullanılan emek miktarı belirler. Ricardo'nun bu teorisi iktisat literatüründe Emek değer teorisi olarak adlandırılır ve Karl Marx'ın artı değer kavramının da özünü oluşturur.
malları değerlerine göre sınıflandırmak için bir kriter bulma uğraşındaki teoriler. değer metafizik bir kavramdır ve temel çıkış noktası karşılaştırmadır. değerin varlığını kabul etmek, kimi şeylerin değerli ve kimi şeylerinse daha az değerli olduğunun kabulünü gerektirir.
(Relative price) Bir mal ya da mal ve hizmet grubunun fiyatlarının, bir başka mal ya da mal ve hizmet grubu fiyatlarına bölünmesiyle elde edilen değerdir. Nispi fiyat, mal ve hizmetlerin birbirleri karşısındaki durumunu belirler.
Marx ise kapitalizmin teorisyenidir. piyasası altında faaliyet gösteren kapitalistler, üretimi doğrudan kâr elde etmek için örgütlediklerinde, bir başka deyişle üretimin amacı genelleşmiş meta üretimi biçimine dönüştüğünde, toplumsal üretim biçimi, kapitalist üretim biçimine dönüşmektedir.
Eski metinlerde ''emgek'' şeklinde geçen bu sözcük, zahmet ve sıkıntı anlamında da kullanılmıştır. Emek çekmek, zahmet ve sıkıntı çekmek anlamına gelir. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok deyim de günlük hayatta sıklıkla kullanılıyor. Örneğin, emek vermek deyimi, bir şeyin gerçekleşmesi için uğraşmak demektir.
İnsanın da bireyselliği, doğası ve toplumsal varlığı “yaptığı, eylediği” emek sürecidir. Emek ki, üretendir, yaratandır, yürütendir; yıkan ve yapandır. Tarihsellik içinde insanın, insan olma sürecinin ilk koşuludur. “Ayinesi iştir kişinin”, tarihin ise emektir; üreterek kendin olursun, eyleyerek tarihte yer bulursun.
''Emge'' fiilinden türetilen emek kelimesi, sıkıntı ve zorluk anlamına gelir. Günümüzde ise daha çok çaba sarf etmek manasında kullanılmaktadır.
Emek (işgücü): Mallar ve hizmetleri üretmek için kullanılan insanların tüm fiziki ve zihinsel faaliyet ve çabalarıdır.
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır. Belirli büyüklükte bir üretimi gerçekleştirebilmek için emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirecek bir girişimcilik gereklidir.
Bilindi i gibi üretim faktörleri; emek, sermaye, do al kaynaklar, giri imci ve teknoloji (teknik bilgi) olarak be e ayrlr.
Borçlar hukukuna egemen olan nisbilik ilkesi gereğince, borç ilişkisi sadece iliş- kinin tarafları arasında hüküm ve sonuç doğurduğundan, üçüncü kişiler söz konusu ilişkiye yabancı kabul edilirler. Bu nedenle, hiç kimse tarafı olmadığı bir borç ilişki- sinden alacak hakkı kazanamaz.
Smith'e göre bir nesne, insan emeğinin bir ürünü ise, 'değerli'dir. Değeri belirleyen, söz konusu nesnenin üretiminde harcanan 'dolaylı emek' (üretim araçlarını 'üreten' emek) ile 'doğrudan emek'in (üretim araçlarını 'kullanan' emek) toplamıdır (1776/2006: 32).
Nispi temsil veya oransal temsil sistemi, siyasi partilerin veya adayların aldığı oyun parlamentoda orantılı olarak yansıtıldığı seçim sistemidir. Bu sistemde partiler oyları oranınca milletvekili çıkarırlar.
Sermaye biriktirilmiş üretim aracı yani emek demektir. Sermayeyi yaratan emek olduğu için emek ile ölçülmesi gerektiği düşünülmüştür. Genel anlamda teorinin ortaya koyduğu ise: Emek fazla ise maliyet fazla olur ve fiyat fazla olur.
İnsan için hayati önem taşıyan, hayatın idamesi için tüketilmesi zorunlu olan malların değerlerinin, gösteriş amacıyla tüketilip hayati hiçbir önemi olmayan, lüks tüketime konu olan malların değerlerinden daha düşük olması durumu. Örn. Suyun ucuz, elmasın pahalı olması.
Marjinal fayda eğilimi, bir tüketici veya yatırımcının her ek birim mal veya hizmet tüketiminden aldığı faydanın değişim oranını ifade eder. Genellikle tüketicinin bir malı veya hizmeti tüketmeye devam ettikçe her ek birimden elde ettiği faydanın azalma eğilimini gösterir.
Adam Smith FRSA (/ˈædəm smɪθ/; y. 16 Haziran [E.U. 5 Haziran] 1723 – 17 Temmuz 1790), "Ekonominin Babası" ve "Kapitalizmin Babası" olarak anılan İskoç ekonomist, ahlak filozofu, politik ekonominin öncüsü, ve İskoç Aydınlanması sırasındaki önemli bir figürdü.
Fayda- Değer Kuramı: Bir malın kullanım veya tüketim değeri, o malın insana sağladığı faydadan doğmaktadır. Arkin innovation hub ya da üniversitenin yaptığı aslında tam da bu ekonomi teorisi ile açıklanabilir.
Carl Menger von Wolfensgrün (d. 28 Şubat 1840 - ö. 26 Şubat 1921), Avusturyalı iktisatçıdır. Klasik iktisat eleştirmeni ve Avusturya İktisat Okulu'nun kurucusudur. Marjinal fayda ve sübjektif değer kuramcısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri