Evde sağlıklı çikolata yapımı esnasında, normal ölçülerde bir çikolata elde etmek için 50 gram kakao yağı, 50 gram pudra şekeri, 3 yemek kaşığı kakao, 2 yemek kaşığı süt tozu ve tuz kullanabilirsiniz. Bu malzemeler ile gerçek çikolata yapımı işlemini başarıyla tamamlayabilirsiniz.
Kakao yağı, süt tozu ve kakao bütünleştiğinde pudra şekeriyle devam et. Pudra şekerini, süt tozlu, erimiş ve kakaoyla buluşmuş yağın içerisinde erit. Şekerin iyice eridiğinden emin olmalısın, çünkü şeker erimezse çikolatanın içerisinde tane tane kalabilir.
Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır.
İlgili 16 soru bulundu
Tropik kakao ağacından çekirdek denen tohumlardan yapılır. Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır.
Bitter çikolata için, kakao kütlesi, kakao yağı ve şeker karıştırılır. Sütlü çikolata elde etmek için kakao kütlesi, kakao yağı, şeker ve süt tozu karıştırılır. Beyaz çikolata yapımında ise, çikolatanın kararmasına neden olacağından kakao kütlesi kullanılmaz. Bunun yerine kakao yağı, şeker ve süt tozu kullanılır.
Resim: Çikolata pürüzsüz, parlak ve saf maun siyahı olmalıdır. Aroma: Çikolata çok tatlı olmamalıdır. Ses: Çikolata çıtır çıtır ve ortası gözyaşları olduğundan net bir "çatlak" olmalıdır. Parçalandığında çok fazla kurur ve kırılması zor olduğunda yapışkan hale gelir.
Çikolata ısındığında (tam olarak pişmeden önce) mutfak robotuna alın ve pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştırın. Çikolata karışımına yavaş yavaş süt ve şekeri ekleyerek karıştırmaya devam edin. Dilerseniz, az miktarda tuz da ekleyebilirsiniz. Çikolata kremsi bir kıvama geldiğinde donmaya hazır demektir.
Bir kapta su kaynatın üstüne suya değmeyecek şekilde bir kap oturtun, kakao yağını bu kapta benmari usulü eritin. Kakao yağı eriyince pudra şekerini koyun ve karıştırın. Daha sonra süt tozu ve kakaoyu ekleyin iyice karışınca silikon kaplara dökün ve buzdolabında yarım saat bekletin.
Sütlü çikolatanın yüzde 44.5'i şeker, yüzde 22'si süt tozu, yüzde 15'i kakao kütlesi, 18'i kakao yağı, yüzde 0.47'si lesitin, yüzde 0.03'ü ise etil vanilindir.
Bitter çikolata sizin için en iyisidir çünkü en az işlenmiş çikolatadır ve bu en yüksek oranda flavonoid içerdiği anlamına gelir.
M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi. Çikolata üretimi Orta Amerika'nın tropikal yağmur ormanlarına kakao tohumları ekilmesiyle ve daha sonra fermente edilerek macun haline getirilmesiyle gerçekleşiyor.
Deneyerek halen ön kristalleştirilmiş olduğundan emin olun: Bıçağın uç kısmını çikolataya batırın. Düzgün bir şekilde ön kristalleştirilmesi halinde, çikolata 18 ila 20°C ortam sıcaklığında 3 dakika içinde eşit bir şekilde sertleşecektir.
Tencereye biraz su doldurup, üstüne koyacağınız cam bir kap ile kakao yağını orta ateşte eritin. (Suyun kâsenin içine gelmediğinden emin olun.) Kakao yağı tamamen eridiğinde, ocaktan alın. Kabın içine kakao tozu, vanilya ve diğer özleri ekleyip, soğumasını bekleyin.
Çikolata Temperleme
Çikolatanın içinde düzensiz kakao kristalleri vardır. Bu kristallerin düzenli bir şekilde kristalize olmasını sağlama işlemine temperleme denilir. Temperleme çikolata işlemi ile çikolata çok daha pürüzsüz ve parlak bir hale gelir.
Hindistan cevizi yağı, çikolatanın biraz daha hızlı sertleşmesine izin verdiği için yaygın olarak kullanılan bir kakao yağı alternatifi olarak değerlendirilir.Bu nedenle, hindistancevizi yağı çikolata kabukları için sıklıkla kullanılır.
Kakao tozu, kakao ağacının tohum kabukları olan kakao çekirdeklerinden gelir. Çekirdekler hasat edilir, kurutulur ve yağlı dış tabakayı (kakao yağı haline getirilebilir) çıkarmak için preslenir ve geriye kalanlar öğütülerek kakao tozu elde edilir.
Bir tencereye krema, tereyağı ve şekeri koyun. Orta ateşte ara ara karıştırın ve kaynama noktasına geldiğinde hemen ocaktan alın. Ocağın altı kapalıyken küçük parçalara böldüğünüz bitter ve sütlü çikolataları ekleyin. Bir spatula yardımıyla çikolata parçaları tamamen eriyene kadar sürekli olarak karıştırın.
Gerçek Çikolata da sadece %100 Kakao yağı vardır.
Palm yağı vb yağları içeren ürüne çikolata değil Kokolin diyoruz. Wikipedia kaynağına göre : Kokolin, içinde süt yerine peynir altı suyu tozu barındıran, kakao yağı yerine margarin, kakao yerine kakao tozu barındıran çikolata benzeri bir tatlı türüdür.
'Gerçek' çikolata, kakao çekirdeğinden elde edilen iki malzeme (kakao kütlesi ve kakao yağı) ile şeker kullanılarak yapılır. Bitter çikolata yapımında bunlara ek olarak şeker, sütlü çikolata yapımında ise şeker ve süt tozu eklenir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor. Çikolatanın temel bileşeni olan kakao ise "Theobroma Cacao" Latince ada sahip. Bu ağacın boyları genellikle 4 metre ile 15 metre arasında değişiyor. Çikolata ağacı üretimi için gerekli iklim şartları bulunuyor.
Kakao yağı nereden alınır sorusu kullanıcılar için önemli. Genellikle eczane veya aktar gibi yerlerde satışa sunulan ürüne online olarak da ulaşılabiliyor. Kakao yağı Hepsiburada ile kolayca satın alınabiliyor.
Ilık su ile beraber karbonat karıştırmak suretiyle çikolata lekesini çıkarmak mümkündür. Farklı kıyafetlerde yaklaşık 15 dakika kadar bekledikten sonra, su ile akıtarak çikolata lekesi çıkarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri