Çorba, garnitür, salata, kızartma, haşlama, fırında, közleme, buharda ya da püre olarak kullanılabilir. Eğer içerdiği besin değerlerini korumak istiyorsanız tatlı patatesi buharda pişirmeniz en doğru yöntem olacaktır.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür. İnce ince dilimleyip baharatladıktan sonra fırında kızartarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
Tatlı patates yıkanır, kabukları soyulur ve çubuk halde dilimlenir. Su içerisinde birkaç saat bekletilir. Suyu süzülür ve tatlı patatesler iyice kurulanır. Isınan yağda kızartılır.
Beta karoten oranı yüksek olduğu için bağışıklık sisteminin güçlü olmasına destek olur. Karaciğer yağlanması, kalp krizi riskini azaltır. Özellikle cilt ve prostat kanseri riskini de azaltmaya destek olur. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, içerisinde lif olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasını da sağlar.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
İlgili 31 soru bulundu
Vitaminlerle birlikte tatlı patatesin içinde lif, fosfor, bakır, potasyum ve manganez de vardır. Bu maddeler de vücut için oldukça sağlıklıdır. Tatlı patates, normal patatese nazaran çok daha iyi bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Glisemik indeksi düşün olan tatlı patates, bu özelliği sayesinde kişiyi tok tutar.
Tatlı patatesin yüksek su içeriği onun kilo vermeye yardımcı olmasını sağlar. Zira dehidrasyon metabolizmayı yavaşlatırken, tatlı patatesten yeterince su almak hücrelere sıvı akışını hızlandırır ve bu da metabolizmayı hızlandırır.
▪️ PATATES: (TATLI PATATES DAHİL) Patates kabuğunda doğal olarak bulunan Clostridium botulinum bakterisi pişirme ile ölmekte ancak sporları hala pişmiş patateste bulunabilmektedir. Tekrar ısıtmak bu sporların açılmasına ve botulizme (zehirlenme) neden olabilmektedir.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Tatlı patateslerin dış kabuğu da tüketime uygundur. Kabukları soyularak ya da kabuklu halde tariflerde kullanılabilirler. Tatlı patatesler tatlı ve tuzlu tariflerde tercih edilebilir.
Tatlı patates (Ipomoea batatas), Kahkahaçiçeğigiller familyasına ait, kökleri sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
- Tatlı patates olarak adlandırılsa da içeriğinde şeker oranı oldukça düşüktür. Bu özelliği bakımından şeker hastalarının da tüketmesinde sakınca yoktur.
1- Patatesin raf ömrü
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Patates kızartması ya da fırın patatesi neyin yanında servis ediyorsanız fırında tatlı patates kızartmasını da onun yanında servis edebilirsiniz. Hamburger ya da çıtır tavuk baget benim ilk aklıma gelenler örneğin. Kuru köfte ile birlikte geleneksel köfte-patates ikilisine renk katmanız da mümkün.
Sebze türleri arasında oldukça güçlü antioksidan maddelere sahip olan mor patates, vücudu zararlı maddelerden arındırma konusunda da çok güçlüdür. Mor patates sadece patates olarak değil aroma ve renk verici bir besin olarak da tüketilmektedir.
1) Kabızlığı Önler
Tatlı patates yoğun miktarda lif ve antioksidan barındırmaktadır. Bu da bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Bağırsakların emilimini hızlandırır ve bağırsaklar da yer alan kabızlığa neden olan faktörleri ortadan kaldırır.
Klasik patatesten daha sağlıklı karbonhidrat içerir. Glisemik indeksi düşüktür ve uzun süre tok tutar. Fosfor, lif, bakır, potasyum ve manganez bakımından zengindir. Kalp krizi ve karaciğer yağlanması riskini düşürür.
Patates piştikten sonra tekrar ısıtıldığında yada oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında, toksit etki yaratıp besin zehirlenmesine neden olabiliyor.
Patateslerin kabuklarını soyup parmak şeklinde ince ince doğrayın. Üzerine mısır nişastasını ekleyip karıştırın. Daha sonra zeytinyağı ve baharatları ekleyerek güzelce karıştırın. Patatesleri pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirip 30 dakika pişirin ve ılıdıktan sonra afiyetle tüketin.
Tatlı Patatesin 100 gramında 86 kcal kalori, ayrıca 1 Adet yani 130 gram Tatlı Patateste 112 kalori bulunmaktadır.
Tahıllı gıdalardan olmadıkları için tatlı patatesler de doğal olarak glutensiz besinler arasında yer alıyor.
Patates ezici veya bir çatalla püre kıvamına gelene dek ezin ve tekrar tencereye alın. Sütü, tereyağını, muskatı ve göz kararı tuz ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşte 1-2 dakika kadar sütü hafifçe çekene dek pişirin.
Tavayı fırına koyun ve 425 ° F'de pişirin (218 ° C) 45 ila 50 dakika ya da tatlı patatesler çatalla yumuşayana kadar. Bitirin ve servis yapın. Bitmiş tatlı patatesleri fırından çıkarın ve fırınlanmış tatlı patateslerinizin biraz soğumasını bekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri