Kızarmış yemekler, kuzu ve dana gibi kırmızı etler, doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler (süt ürünleri ve hazır paketli atıştırmalıklar), beyaz şeker içeren tüm besinler, nişastalı besinler (makarna, ekmek, patates, mısır) fazla tüketimi çikolata kisti oluşumunu hızlandırabilir.
Çikolata kisti, kadınların yüzde 5-10'u arasında görülür. Kısırlık (infertilite) hikayesi olan kadınlarda risk ise 5-8 kat daha fazla olur. Kronik karın ağrısı olan kadınların yüzde 80'inde de çikolata kistine rastlanır.
Doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerin (kızartmalar, peynir ve yağlı etler gibi) kist oluşumuna katkıda bulunduğu düşünülmekte. Bu tarz yiyeceklerden uzak durmak bazı kadınlar için faydalı olabilir. Doktorlar, kafeinin de bir uyarıcı olarak yumurtalık kistini tetikleyebileceğini düşünmekte.
Çikolata Kisti İçin Öneriler!
*Glütensiz ve şekersiz beslenmeye özen gösterin. *Kırmızı et, karbonhidrat, kızartılmış besin, kafein tüketimini sınırlandırın. *Çikolatayı fazla tüketmeyin. *Lif esaslı besinler beslenme planınızda yer verin.
Endometriozis (çikolata kisti), yumurtalıklarda yerleşirse yumurtaların kalitesini ve ayrıca fallop tüplerinin işleyişini olumsuz yönde etkiler ve karın boşluğunun iç kısmında yapışıklığa neden olur. Bu hastalık, belirtiler hafife alındığı için kısırlık ortaya çıkana kadar genellikle fark edilmez.
İlgili 20 soru bulundu
Adet kanaması öncesinde kahverengi lekelenmelerin olması çikolata kisti için, tipik özelliktir.
Çikolata kisti dünyada çok sık görülen bir hastalık. Ülkemizde rastlanma oranı ise her 5 kadından 1'idir. En çok 18 – 45 yaş arası daha önce hiç hamile kalmamış kadınlarda ortaya çıksa da üreme çağındaki kadınlarda görülme oranı % 5 ila 10, gebe kalamayan kadınlarda ise %50 civarındadır.
Yumurtalık Kisti Varken Cinsel İlişkiye Girilir mi? Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir.
Çikolata kisti patladığı takdirde kist içeriği kistin bulunduğu yumurtalığın üzerine ya da pelvis bölgesinde bulunan diğer organların üzerine dağılabilir. Bu durumda enfeksiyon, organların birbirine yapışması ve kasık ağrısı gibi sorunlara neden olabilir. Kist patladığı takdirde acil müdahale etmek gerekebilir.
Bekar Kızda Kist Neden Olur? Bekarlarda da yumurtalıklarda kist olabilir. Bunun en önemli nedeni bekarlarda ya da genç kızlarda yumurtalıkların henüz tam olgunlaşmamış olmasıdır. Gelişen kistlerin çoğunluğu iyi huylu yumurta kistleridir.
Her 5 kadından birinde görülen çikolata kisti hastalığının tedavisinde, uygun beslenme biçiminin olumlu etkiler yarattığı görüldü. İngiltere'de yapılan son bilimsel araştırmaya göre çikolata kisti tedavisinde çikolata, et, buğday ve süt ürünlerini azaltmak olumlu etkiler yaratıyor.
Folikül kistleri yumurtlama olmadığı durumlarda görülür. Yumurtlamayı bozan ağır stres, ağır hastalık, kilo değişimi, ilaç kullanımı gibi çeşitli nedenlerle oluşabilir.
Çikolata kistleri bazen adet olmayı engelleyebilir. Bunun nedeni bu kistlerin östrojen salgısını arttırması ve yüksek östrojenik ortamda gelişimlerini devam ettirmeleri nedeniyledir. Sürekli salgılanan östrojen hormonu nedeniyle adet gecikmesi oluşur ve rahim iç tabakası kalınlaşabilir.
Çikolata kisti bulunan bazı kadınlar abdominal bir şişlik yaşayabilirler. Bazı hastalarda kilo artışı ile beraber şişkinlikte görülebilir.
Yumurtalık Kisti Ağrı Yapar Mı? Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Hamilelik ile ortadan kalkan şikayetler genellikle doğum sonrasında tekrar görülmektedir. Hamilelik ile çikolata kisti lezyonlarının ya da neden olduğu ağrının tamamen ortadan kalktığı ve bir daha görülmediği ile ilgili bir kanıt bulunmamaktadır.
Boyutları 1 cm ila 15 cm aralığında olan çikolata kistleri, şiddetli sancılara, yumurtalıklarda, tüplerde veya rahimde yapışıklığa neden olabilir. Bu kistlerin varlığı, hamile kalmayı zorlaştırabilir ya da tersi senaryoda var olan kistlerin alınmasının ardından hastalar, hamile kalabilir.
Çikolata kisti büyüklüğü elbette hastadan hastaya değişir. Genellikle pekçok hastada 3-4 cm büyüklüğünde iken 10 cm ve daha üzeri büyüklüklerde olabilir. 10 cm ve üzeri büyüklüklerde tehlikeli boyutlara ulaşmış demektir.
Kadınlardaki adet süreci başladığında rahim içindeki 'endometrium' tabakası dışarı atılırken aynı tabaka tüplerden karın boşluğuna da geri dökülebilmektedir. Bağışıklık sistemi sağlıklı olan kadınlarda geri akan bu kan temizlerken, bağışıklık sisteminde problem olanlarda ise çikolata kistleri oluşmaktadır.
Endometriozisin aslında iyi huylu bir yapıya sahip. Ancak uzak organlara kadar giden etki alanı, anormal doku büyümesi, hedef organların işlevini etkileme ve genetik hasar gibi özellikleriyle bir tümörü andırıyor.
Kistin geçip geçmediğini anlamak için hasta 1-2 ay sonra adet bitimi ultrason kontrolüne çağrılır. Kontrolde basit kistlerin genelde kendiliğinden eridiği, geçtiği saptanır. Ancak endometrioma ve polikistik over kistinin (PKOS) geçmesi için ilaçla veya ameliyatla tedavi edilmesi gerekir.
Çikolata kistlerinin tanısı ultrasonografi ile konulabilmektedir. Ultrason ile tümoral kist olma olasılığı varsa ameliyat yapılması gerekir. Ayrıca kanda bazı tümör belirteçlerinin ölçümü tanıda yardımcı olur.
Yumurtalıklar adet gören kadınlarda yapısal yumurta kisti geliştirirler. Adetin bitmesi ile birlikte yumurtalıkta bulunan yumurta hücrelerinden biri büyümeye başlar ve kist halini alır. Bu kiste folikül denir. Adetin ortalarında bu kist patlayarak içerisinde bulunan yumurta hücresi tüplere doğru atılır.
Yumurtalık Kisti Adet Gecikmesi Yapar mı? Birçok kadında yumurtalık kisti herhangi bir belirti göstermezken bazı kadınlarda ise adet gecikmesine neden olabilmektedir. Adet gecikmesi yaşayan hastalara doğum kontrol hapları kullanılması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri