Bu boyutuyla hem Amanos bloğunun batı kenarında hem de Levant bloğunun batı kenarında turuncu ile gösterilen normal fay ile de güneyde Akdeniz havzası açılmış, kuzeyde ise İskenderun körfezi açılmıştır. İskenderun körfezi bu durumda doğudan Amanos bloğuyla çevrelenen bir normal fay hattı üzerindedir.
Hatay ili Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer almaktadır. Hatay Hassa, Dörtyol, Kırıkhan, Reyhanlı, Erzin ilçe merkezleri ve 25' yakın eski köy ve mahalle doğrudan fay hattı üzerindedir.
İskenderun Körfezi kuzeybatı ve güneydoğu alanla- rında bu doğrultularda Doğu Anadolu Fay Sistemi- ne bağlı olarak çok sayıda fay bulunmaktadır (Şekil 4 ve 5).
Mimar Kimyon: İskenderun'un zemini balçık, toprağı alüvyonlu.
İlgili 37 soru bulundu
AFAD Deprem Dairesi'nin kayıtlarına göre bugün saat 23:49'da merkez üssü İskenderun Körfezi olan 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 5.39 km olarak ölçüldü.
Tsunamilerin en yoğun olduğu yer- ler Marmara Denizi ve özellikle İzmit Körfezi, İstanbul ve çevresidir. Ayrıca, İzmir Körfezi ve çevresi, Fethiye Körfezi çevresi, kısmen Antalya ve İskenderun Körfez- leri tsunamilerin oluştuğu yerlerdir.
6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 42 binden fazla insanın hayatını kaybettiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ile 20 Şubat'ta Hatay'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Son dakika deprem haberleri Hatay ve çevre illerde yaşayan vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Akdeniz'de İskenderun Körfezi'nde 5 Mart Pazar günü saat 23.49'da 4.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Hatay'ın depremden en az etkilenen Yayladağı ilçesi nüfusu kadar depremzede ağırlıyor.
Jeolojik özelliği-zemin
Ovada yer altı su seviyesi yüzeye yakındır. Arsuz'da en zayıf zeminler kıyı düzlüğü, dolgu alanlarındaki alüvyonlar, birikinti konileri ve yamaç döküntüleri bu tür zeminleri oluşturur. Sağlam zeminler alüvyon ovası dışında kalan Amanos Dağları yamaçlarına doğru ve güney kesimleridir.
Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Denizgören-Yayladağı/Hatay açıklarında 4.1 deprem. Bu deprem Antakya Fay sisteminin deniz içerisindeki devamında olan artçı bir deprem. Şubat depremlerinde kırılmamış bir kesim. Endişe yok" ifadelerine yer verdi.
Türkiye deprem kuşağında yer almaktadır. Hatay ili Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan riskli deprem bölgelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. 20 Şubat tarihinde Hatay'ın Defne ilçesinde saat 20.04'te 6.4 büyüklüğünde bir deprem yaşandı.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Raporda şu bilgiler yer aldı: Hatay depremi, 45 kilometre uzunluğundaki Antakya fayının 22 kilometre uzunluğundaki kuzey segmentinde meydana geldi. 20 Şubat depremi ile fay hattının kuzey bölümündeki sismik enerji boşaldı.
Yüzlerce yıllık bir geçmişi var ilçenin. İlk kurulduğu nokta ilçeyi çevreleyen Amanos Dağları'nın eteklerinde yer alıyor. Zamanla genişleyen ilçede yeni yapılar dağlardan uzak noktalara yapılmış. Depremlerin şiddetini hissetmemiş değiller.
"Hatay'da hala deprem oluşturacak faylar var"
Kıbrıs-Antakya Transform Fayı enerjisini geçtiğimiz gün meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem ile boşalttığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Över, “Bu deprem ile fayın Samandağ tarafı kırıldı.
Hatay'ın İskenderun ilçesinde deniz suyu taştı. Kentte meydana gelen depremin ardından dikkat çeken deniz taşmasının lodos kaynaklı olduğu belirtildi.
İKİ İLDE TSUNAMİ MEYDANA GELDİ
Buna göre Hatay'ın Arsuz ilçesi sahiline ilk dalganın 25'inci dakikada, en yüksek dalganın da 14 santimetre ile 33'üncü dakikada ulaştığı belirlendi.
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "AFAD'ın akşam saatlerinde 8,5 şiddetinde bir deprem beklendiğine dair açıklama yaptığı" iddiası doğru değildir. AFAD veya herhangi bir kurumdan böyle bir açıklama yapılmamıştır.
Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi. Depremin ardından yıkımın meydana geldiği iller ise şöyle: Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye.
Abstract. z Doğu Anadolu fayının GB ucunda, Türkoğlu-Samandağ arasında uzanan Karasu segmentinin güneybatısında 22 Ocak 1997 (Ml=5.5) ve Türkoğlu-Andırın-Ceyhan-Misis arasında yer alan Misis segmentinde 27 Haziran 1998 (Ms=6.3) tarihlerinde orta büyüklükte iki deprem olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri