Pasta cila atıldıktan sonra aracınızı yıkamadan önce, cilanın tamamen kurumasını beklemek de önemlidir. Genellikle, bu süre 24 ila 48 saat arasında değişir. Bu süre zarfında aracınızı yıkamak, cilanın yüzeyde düzgün bir şekilde bağlanmasını engelleyebilir.
Pasta çizik giderme uygulamasına başlamadan önce araç mutlaka yıkanmalıdır. Pasta çizik giderme uygulaması sonrasında cilaya geçmeden önce imkan varsa araç yıkanmalı, yoksa tüm tozlar temizlenecek şekilde silinmelidir. Cila işleminden sonra aracın yıkanması gerekli değildir.
Sıcak yaz aylarında, soğuk kış aylarında veya ılık bahar aylarında pasta cila yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Daha sağlıklı bir uygulama gündüz saatlerinde gün ışığında olacaktır ama karanlık olmaması koşulu ile gece veya akşam saatlerinde de yapılabilir.
Mikrofiber bir bez veya özel cila aplikatörü yardımıyla, ürün yüzeye dairesel hareketlerle nazikçe uygulanır. Bu işlem sırasında fazla bastırmamaya dikkat edilir ve yüzeye eşit miktarda ürün dağıtılması sağlanır. Büyük yüzeylerde, küçük alanlara bölerek uygulama yapmak daha etkili sonuçlar verebilir.
Türkiye ortalama şartlarında yeni yapılan boyadan ve vernik işleminden yaklaşık 15 gün / 2 hafta sonra pasta cila yapılabilir. Çizik giderme adımlarından sonra son katta mutlaka cila yapılmalıdır. Netfer Paroto ile yapılacak uygulama ile hem parlatma hem de boya koruma faktörleri tek ürünle sağlanmış olur.
İlgili 15 soru bulundu
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Pasta cila öncesinde, kil temizliği gibi bir dizi ön hazırlık işlemleri yapılmalıdır. Zamanla araç yüzeyinde balata tozları, demir tozları gibi sert partiküller birikir. Bu minik ve oldukça sert parçacıklar normal yıkama ile yüzeyden arındırılamaz.
Uygulama Sonrası Yapılması Gerekenler
İlk olarak, cila katmanının tamamen kurumasını sağlamak için, aracın yıkanmaması ve su ile temas ettirilmemesi gerekmektedir. Bu süre genellikle 24 ila 48 saat arasında değişebilir ve bu süre zarfında aracın kuru ve temiz bir ortamda tutulması önerilir.
Hızlı cila yapılacak yüzeyin temiz ve ıslak olması çok önemlidir. İşlemin etkili ve kalıcı olması için kaportanın sıcak olmaması ve uygulamanın güneş altında değil, gölgede yapılması gereklidir.
Eğer çizik yoksa pasta işlemi yapılmadan araca sadece cila yapılabilir. Pasta uygulaması vernik yüzeyinde bulunan çizikleri gidermek için yapılır. Cila işlemi ise çiziklerden arındırılmış vernik yüzeyine derin parlaklık ve su iticilik kazandırmanın yanı sıra verniği besleyip koruma altına almak için uygulanır.
Cila ise pasta uygulamasının ardından yüzeyde kalan pürüzleri yok etmek ve mat görünümü daha parlak hale getirmek için yapılan işleme deniyor. Pastanın araba boyası üzerindeki yan etkilerini azaltmak ve arabanızın eskisinden daha parlak bir görünüme kavuşmasını istiyorsanız cila işlemini mutlaka yaptırmanız gerekiyor.
Cila aşındırıcı olmadığı için 2-3 ayda bir gibi sık periyotlarda yapılmasında sakınca yoktur. Aşındırıcı pastalarla çizik giderme pasta uygulaması kesinlikle her yıl veya 3 yılda bir gibi belirli periyotlarda değil sadece ihtiyaç olduğunda yapılmalıdır.
Pasta cila uygulamasını aşırı soğuk veya çok sıcak bir ortamda olmadığı sürece yılın her anında yapabilirsiniz.
Cilanın tam olarak kurumasını bekledikten sonra aracınızı yıkamalısınız. Genellikle cilanın kuruması için 24-48 saat beklemek yeterlidir. Araç yıkama sırasında, pH dengeli ve cila dostu şampuanlar kullanmanızı öneririz.
Yaklaşık yarım saat saçınızda beklettikten sonra iyice durulamanız önerilir. Bir başka yöntem ise saç kremi, oksidan ve ılık su kullanarak saç cilası yapmaktır. Saç cilası yaparken saçınızın rengie uygun saç boyası kullanmak oldukça önemlidir.
Normal şartlarda ( %50 ± 5 bağıl nem ve 23 ± 2 °C ) dokunma kuruması 2-4 saat, toz tutmama 6-8 saat sert kuruma 24 saattir. ikinci kat uygulama 10 -12 saat sonra yapılabilir.
Eğer hava rüzgarlı değilse, sıcaklık 15 ila 30 derece aralığındaysa, güneş görmeyen bir gölgede, açık havada pasta cila yapılabilir.
Ayrıca cila uygulamasını kesinlikle sıcak yüzeye veya güneş altında yapmamalısınız. Uygulama serin ve gölge bir alanda, mümkünse toz bulunmayan kapalı bir mekanda yapılmalıdır.
Bir arabaya 100 – 500 mL pasta cila gider, Netfer 250 mL setler bir araba için yeterlidir.
Boyanın üzerinden en az 48 saat geçmeden araba yıkanmamalıdır. Halen sıvı halde olan kürlenmemiş boyaya aşırı dış kuvvet uygulanması, kürlenmemiş boyanın soyulmasına neden olabilir.
Pasta cila uygulamaları, otomobilinizin daha parlak ve pürüzsüz görünmesini sağladığı gibi geçici bir koruma etkisi de yaratır. Yüksek kalitedeki bir pasta malzemesi, aracınızın yüzeyini 1-2 yıl süreyle dış etkenlerden koruyabilir.
Evet, pasta attıktan sonra araba yıkanır.
Pasta attıktan sonra araba yıkanır mı sorusunun tek bir cevabı var: evet yıkanır.
Gerçek: Pasta cila, yüzeydeki ince çizikleri ve lekeleri gidermede etkilidir. Yanılgı: Her türlü çizik için pasta cila kullanılabilir. (Derin çiziklerde etkili değildir.)
Pasta ve cila işlemlerinin çalışma prensiplerini düşündüğümüzde; eğer arabada çizik yoksa pasta uygulamasına gerek olmadığı, çiziksiz yüzeyi parlatıp boyayı koruma altında tutabilmek için düzenli olarak pasta yapmadan da cila yapılabileceği sonucunu çıkarabiliriz.
Aracın gemiden, tırdan indirilmesi esnasında sürtme ile oluşan çizikler veya kötü hava şartları altında bekletilme sonucu oluşan vernik matlaşması gibi durumların çözümü olarak sıfır arabalara da pasta cila yapılabilir. Pastadan farklı olarak, aşındırmaya sebep olmadığı için sıfır arabaya cila her durumda yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri