Çilek % 71,99 karbonhidrat, % 6,28 protein, % 2,81 yağdan oluşur.
Cevap soğan,brokoli sebze; çilek,kiraz meyvedir.
Çilek besin değeri açısından oldukça faydalı bir yemiştir. Ortalama bir adet çilekte % 90 su, % 6 şeker, % 3 selüloz ve yağlar, % 1 de proteinli maddeler bulunur. 100 gramlık bir çilek kalori bakımından masumdur. Ortalama 41 kalori vardır.
Çilek, metabolizmayı hızlandırır ve bağırsak kurtlarını hızlı bir şekilde dökmeye yardımcı olur. En sağlıklı meyveler arasında çilek yer alır. Mineral ve vitamin deposu olan çilek, içinde bulunan lifle kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Çileğin içinde doğal bir şeker bulunduğu için diyabete iyi gelir.
Çilek, içerisinde bulundurduğu A vitamini, C vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini sayesinde çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Bunun yanında kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum ve birçok besin bileşenini içeren çilek sağlık açısından oldukça faydalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
C Vitamini Zengini
Bunlar dışında demir, bakır, magnezyum, fosfor, B6, K ve E vitaminlerini de bulundurur.
Çilek C vitamini ve sinir sistemini güçlendirmeye yardımcı olan fitokimyasallar bakımından zengin ve dahası beynin ve sinir sisteminin düzgün çalışması için faydalı olan mükemmel bir iyot kaynağı.
Sadece az miktarda yağ (% 0.3) ve protein (% 0.7) içerirler. 100 gram çiğ çileğin besin içeriği yaklaşık olarak ; Kalori: 32. Su: %91.
Çileğin içerdiği vitaminler A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini, C vitamini ve E vitaminidir. Bu vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi çileğin faydaları arasındadır.
Fındığın Faydaları
Lezzetinin yanı sıra yapısında bol miktarda lif barındırır. Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sağlığımız açısından adeta bir hazine.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Günlük C vitamini ihtiyacımız yaklaşık 60 – 75 mg'dır. 1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
Çilek , karpuz ve elma karbonhidratlı bir ürünlerdir. Karbonhidrat vicudumuzun besin kaynağıdır.
Çilek çoğunlukla su (% 91) ve karbonhidratlardan (% 7.7) oluşur. Sadece az miktarda yağ (% 0.3) ve protein (% 0.7) içerirler.
Funda Elmacıoğlu, yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunu süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar olarak sıraladı, çocukların beslenme çantalarının mümkün olduğunca bu dört grupta bulunan besinlerden seçilerek hazırlanmasını tavsiye etti.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Çilekte C, E, K, niyasin, B6 vitaminleri vardır.
Kalsiyum, folat, fosfor, demir, magnezyum, manganez, çinko, bakır, selenyum ve potasyum minerallerine sahiptir. 8 adet çilek 46 kalori, 11 gr karbonhidrat, 3 gr besin lifi, 131 gr su, 7 gr şeker, 1 gr da protein içerir. Omega3 ve omega6 yağ asitleri taşır.
Çilek: Isırdığınızda çileğin orta kısmında boşluk varsa hormonludur.
Meyve grubunda Yer Alan Besinler
Elma, armut, çilek, kalori/portakal">portakal, mandalina, karpuz, kavun, erik, şeftali, kiraz, yaban mersini...
Çileğin aslında gerçek bir meyve olmamasının ve “yalancı meyve” olarak adlandırılmasının nedenlerinden biri, diğer meyvelerde olduğu gibi çekirdeklerini içinde bulundurmamasıdır. Bu özelliği bakımından birçok bitkiden de ayrılan çilek, çekirdekleri dışında bulunan tek bitkidir.
Çilek yetiştiriciliği. Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.
9) Çilek. Çilek iyi bir C vitamini, folik asit ve mangan kaynağıdır. Ayrıca yüksek oranda lif ihtiva eder. 100 gram çilek 65 mg C vitamini içerir.
Çilekten daha çok yararlanmak isteyenler yemekten sonra değil aç karnına yemelidirler. Böylece daha hızla ve daha iyi sindirilerek etkisi artar. Sabahları da erkenden çilek yemek çok yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri