Fazla çilek tüketmek hem mide yanmasına hem de şişkinliğe neden olabilir. 2- Karın ağrısı:
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Çilekte sorun olan önemli hastalıklar:
Toprak kökenli hastalıklar; • Kurşuni Küf, • Külleme, • Yaprak Lekesi, • Antraknoz 'dur.
Çilek folat, yani B9 vitamininden de zengin bir meyve. İçeriğindeki folat sayesinde sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin yapımında etkili oluyor.
* Çileklerde bolca bulunan antioksidanlar, kan pıhtılarının oluşmasını önleyerek felce karşı koruma sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
İçerdiği lif yüksek olduğu için, 2. beynimiz ve bağışıklık sisteminin ana organlarından biri olan Bağırsakları çalıştırır. Yüksek lifli meyveler grubunda olan çilek, bu özelliği ile kabızlığı da önlemektedir.
Bu diyet listesinde çileğin olduğu da sıkça görülmektedir. 100 gram kadar çilek 30 kalori civarında olmaktadır. Bundan dolayı diyet yapan kişiler kendi durumlarına göre çilek miktarını ayarlayabilirler. Örneğin sabah 100 gram, öğlen veya akşam 150 gram ve gece yatmadan önce ise 100 gram kadar çilek yenebilir.
Günlük C vitamini ihtiyacımız yaklaşık 60 – 75 mg'dır. 1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
Kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunmaktadır. Faydalarını sıralayacak olursak: Kanı temizler. Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır.
Çilek: Yılın belirli mevsimlerinde taze yenilen çilek tam bir uyku düzenleyici.
Peki çilekte asıl sakınmamız gereken hormon mu yoksa zirai zehirler mi? EWG (Environmental Working Group)'nin ABD Tarım Bakanlığı verilerini derleyerek yaptığı habere göre çilek sakınmamız gereken zehirli sebze ve meyveler listesinde birinci sırada. Bu sebeple EWG, tüketicileri organik çilek almaya çağırıyor.
Antioksidan dolu çilek, kalbinizi sağlıklı tutmak için mükemmel bir meyvedir. Çilek, iyi kolesterolü (HDL) arttırır ve kötü kolesterolü düşürürken tansiyonunuzu dengeler.
-"BÖBREK HASTALARI DİKKAT ETMELİ"-
Tüketim sonrası kana karışan minerallerin, böbrek hastalarında çökme yapacağına dikkati çeken Türemiş, "aşırı tüketilen çilek, besin elementleri kana karıştığı zaman böbreklerde çökme yapabiliyor. Böbreklerinde taş ve kum riski olanlar aşırı çilek yememeli" dedi.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Çilek: Cinsel bölgeye giden kan akımı performans için büyük önem taşıyor. İçinde bulunan antioksidanlar, folik asit ve C vitamini sayesinde cinsel bölgenin daha hızlı uyarılmasını sağlıyor.
Çileğin antioksidan etkisi meyveye parlak kırmızı rengini veren antosiyanin adlı bileşenden, yüksek C vitamini içermesinden ve kuersetin pigmentinden kaynaklanıyor. Kanserden Korunma: Çileğin antioksidan etkisi çeşitli kanser türlerinin yolunu açan serbest radikallerin artmasını (oksidatif stres) önlüyor.
Çilek alerjisi, bağışıklık sisteminin çilekte bulunan bir proteine tepki vermesi ile oluşuyor. Bağışıklık sistemi çilekte bulunan bir proteini zararlı bir tehdit olarak algılıyor ve bu durumla savaşmak için antikor üretiyor. Çileğe alerjiniz varsa, çilek ailesine de alerjiniz olabilir.
Düzenli olarak çilek yemek metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Bağırsaklarda biriken kötü bakterilerin temizlenmesine de yardımcı olur. 2- Strese ve depresyona iyi gelir: Çileğin faydalarından biri de stresi azaltması ve depresyona karşı korumasıdır.
Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileğin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirten Gıda Mühendisi Prof. Dr. Bülent Nazlı, "Kelebek, böcek ve sinekler üreme dönemlerinde yumurtalarını meyvelerin üzerine bırakabiliyor.
Fragaria vesca - damarların klorotik ve nekrotik beneklenmesi, yassılaşma, deformasyon, yaprak sapı ve stolonlarda lokal lezyon, taç yapraklarında çizgiler ve deformasyon olarak hastalık belirtisi görülür. Fragaria virginiana -yaprakcıklarda deformasyon ve canlılıkta zayıflama olarak hastalık belirtisi gözlenir.
1- Mide yanması: Kendisine gastrit ya da ülser teşhisi konmuş kişilerin çilek yerken dikkatli olması gerekiyor. Fazla çilek tüketmek hem mide yanmasına hem de şişkinliğe neden olabilir.
Çilek zaten literatürde hormon kabul etmeyen tek bitki. Vatandaşlarımız 'Acaba hormon mu yaptılar' diye düşünüyor ama endişe etmesinler. Çünkü kesinlikle çilekte hormon kullanılamaz" dedi.
Çilekleri çok hızlı yemeniz de gaza neden olabilir.
Gaz doğrudan çilek ile ilgili olmayan sindirim komplikasyonları sonucunda da üretilebilir. Kolon kanseri veya irritabl bağırsak sendromu da çilek yedikten sonra gaza yol açabilir, bunun teşhisi için tıbbi yardım alınmalıdır.
1 çilek kaç kalori? 1 adet çilek 5 kalori. 2 çilek kaç kalori 10 kcal. 1 çay bardağı çilek 48 kalori.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri