Sonuç olarak ; kırmızı lahana, çay, çilek, kuşburnu, kiraz'ın doğal indikatör özelliğine sahip olduğu anlaşıldı.
Doğal indikatörler: Mor lahana suyu, kırmızı pancar, yaban mersini, ortanca, üzüm suyu, sirke, … Eke bakınız.
- Yapay indikatörler ise çeşitli kimyasal işlemler ile, çeşitli elementlerin karıştırılması gibi, elde edilirler. - Hem doğal hem yapay indikatörler pH değeri ölçmek için kullanılır. - Asit veya bazlara göre farklı renkler alırlar. - Yapay indikatörlere örnek olarak metil oranj, fenolftalein verilebilir.
Farklı maddelerin özelliklerine göre farklı renkler değiştirebilen maddelere indikatör denilmektedir. İndikatörler doğal ve yapay olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yapay ise turnusol kağıdını örnek verebiliriz. Eğer madde asitse yapay indikatör onu kırmızı gösterir.
İlgili 20 soru bulundu
pH belirteçleri (İndikatörler), çözeltinin pH'ına bağlı olarak renk değiştiren, karmaşık yapıdaki organik bileşiklerdir. Bu tür bileşikler, asit ya da baz titrasyonunun bitiş noktasını saptamak amacıyla kullanılır. pH belirteçlerini asit, baz, redoks ve çöktürme belirteçleri olarak sınıflamak mümkündür.
Sonuç olarak ; kırmızı lahana, çay, çilek, kuşburnu, kiraz'ın doğal indikatör özelliğine sahip olduğu anlaşıldı. Bunun yanında maydonozun indikatör olarak kullanılamayacağı tespit edilmiştir.
Metil kırmızısı asidik çözeltilerde kırmızı renk alan bir asit-baz indikatörüdür. Ayrıca bir azo boyar maddesidir.
Biyolojik İndikatör: İçinde ısıya en dayanıklı olduğu bilinen Geobacillus stearothermophilus bulunan, tüp şeklinde test indikatörüdür. Sterilizasyon işleminin biyolojik ölümü gerçekleştirmede yeterli olup olmadığını gösterir.
Cevap: İndikatörler doğal da yapay da olabilir. Yapay indikatörler; turnusol kağıdı, fenolftaleyn, metil oranj vb. doğal indikatörler kırmızı lahana, ortanca çiçeği, pancar vb.
Biyolojik indikatörler suda veya kültür ortamında süspansiyon hâlindeki standart bakteri sporlarının plastik, kâğıt, aliminyum taşıyıcılarda kurutulması ile elde edilmekte olup sterilizasyonun izlenmesinde kullanılır.
Kırmızı lahana, üzüm suyu ve çay doğal indikatörler olarak adlandırılır.
Gözlemlendiği gibi lahananın mor suyu asit özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında kırmızıya, baz özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında ise rengi yeşile-maviye döner. Kırmızı lahana suyu bize bu şekilde diğer maddelerin kimyasal özelliğiyle ilgili bilgi verdiği için indikatör olarak düşünülebilir.
Teknik analizde kullanılan indikatörler 4 grupta incelenmektedir. Bunlar: Trend, momentum, oynaklık ve hacim şeklinde isimlendirilmiştir.
Timol mavisi (timolsülfoneftalein) kahverengimsi yeşil veya kırmızımsı kahverengi kristalli yapıya sahip toz pH indikatörü.Suda çözünmez ama alkol ve syreltik baz çözeltilerinde çözünür. pH 1.2–2.8 aralığında değişim yönü kırmızıdan sarıya, pH 8.0–9.6 aralığında sarıdan maviyedir.
Su içerisinde çözündüğünde suya mavi renk verir. Metilen Mavisi Nedir ? Siyanür zehirlenmesinde, antiseptik, kimyasal indikatör ve panzehir olarak kullanılan maviye dönük koyu yeşil renkli bir boyadır.
İndikatör ortama ilave edilen bir madde olabildiği gibi, reaksiyona giren maddelerden birisi de olabilir. Böyle maddeler dönüm noktalarında renk değiştirirler. Yani titrasyon çözeltisinden ilave edilen bir damla ortamın rengini değiştirir.
Doğrulanmış Cevap. Nar, kırmızı lahana ve böğürtlen suyu gibi doğal maddelerin asit baz indikatörü olarak kullanılabilir.
Doğrulanmış Cevap
Evet doğal indikatorler arasinda yer alir.
İndikatörün rengi sarı-yeşil veya sarı olmalıdır.
Kimya biliminde ki anlamı titrasyonun dönüm noktasına yaklaştığında yada tam olarak dönüm noktasında renk değişimi gibi fiziksel görünümünün değiştiği maddeye indikatör denilirken, su ürünleri ve veterinerlik alanlarında belirteç denilmektedir.
İndikatör mikroorganizmalar gıda sanayiinde kurallara uygun olarak üretim yapılıp yapılmadığının göstergesi olarak değerlendirilir. Hammadde, üretim teknolojisi, iyi ve doğru üretim uygulaması (GMP) konularında indikatör mikroorganizmalar yeterli bilgi verir. İndikatör mikroorganizmalar kalitenin göstergesidir.
Alizarin kelime anlamı olarak kırmızının mora yakın halidir, aynı zaman da TÜRK KIRMIZI' sı da olarak da bilinmektedir. kalınarak üretilmekte, içerisinde kesinlikle katkı maddesi bulunmamakla birlikte ,renklendiricisiz,şekersiz,katkısız doğal şalgam suyudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri