Zonguldaklılar Oğuz boyundan gelmiş Kıpçak Türkmenidir.
Görüldüğü gibi Zonguldak yöresine yerleşen Türk boyları olarak Oğuzların Boz-ok boyunun Gün-Han soyundan Karaevli kolundan geldiği gösteriliyor. Ayrıca Ereğli'ye de Üç-Ok boyundan Deniz Han soyundan İğdir kolu yerleşmiş gözüküyor.
Arkeolojik kanıtlara göre MÖ 2500'lere uzanan bir geçmişi bulunan bölgeye ilk yerleşenler Hattiler, daha sonra ise Hititler olmuştur. Yörenin ilk sakinleri Frig boylarından oluşan Bitinler, Mariandin ve Migdon adlı göç topluluklarıdır.
Hitit belgelerinde; Hititlerin Karadeniz'e çıkmalarını engelleyen etkenin Kaşka Kavimleri olduğu belirtilir. Antikçağ'ın Yunanlı anlatımcıları, Heracleia Pontike'den bahsederlerken yerli halk olarak Mariandynoi gibi bir halktan söz ederler. Bu halkın M.Ö. 1200'lü yıllarda Karadeniz Ereğli'de yaşadığını belirtirler.
Tarih öncesi dönemde Çaycuma'nında içinde bulunduğu bölgenin adı Paflagonya idi. Paflagonya Bölgesinin batı sınırını Filyos Çayı oluşturuyordu. Karadeniz kıyısındaki Tios (Filyos) bir Miletos kolonisiydi. Paflagonya bölgesine yerleştiği bilinen en eski topluluklar Frigya boylarıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında kurulmuş olan bir devlettir. Büyük Selçuklu Devleti Orta Çağ'da kurulmuş olan Oğuz Türklerinin Kınık boyu tarafından kurulmuştur.
İlçenin Kastamonu ve Bolu İlleri arasında geçiş görevi üstlenmesinden dolayı Devrek ismini aldığı sanılmaktadır. Çevrede yaşayan en eski kavim Etiler'dir. (Hititler) Devrek 14.05.1920 tarihinde Zonguldak Merkezine Ereğli ve Bartın kazaları ile birlikte bağlanmıştır.
Ereğli adını; Bizans İmparatoru Herakliyüs adı ise Yunan mitolojisinde yarı tanrılaşmış bir kahraman olan Herakles`ten gelmektedir. “Herakliyüs” kelimesi zaman içinde Türkçe'nin ses yapısına uygun olarak; Herakle > İrakle > Eregle.> Eregli.> Eregliyye > EREĞLİ şeklini almıştır.
Karadeniz Ereğli, Zonguldak il sınırları içinde bulunan bir ilçedir.
Tarihin ve doğanın birleştiği yer Karadeniz Ereğli'nin (Kdz. Ereğli) büyüleyici atmosferini keşfedeceğiniz bir seyahat rehberine hazır olun. İşte Karadeniz Ereğli gezi rehberi. Ereğli'de gezilecek yerler listesi.
Köy nüfusu, yakın tarihsel kökleri bakımından Ordu ili, Gürgentepe ilçesinden göç yolu ile gelenlerden oluşmuştur. Alevilik inancı ve geleneği, Alevi Dedelerinin önderliğinde yaşatılmaktadır. Ayrıca, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Dernekleri Ereğli şubesi, geçtiğimiz yıllarda faaliyete geçmiştir.
Zonguldak ve havalisinin yerli insanına dışarıdan gelenler tarafından ''kıvırcık'' denir. Bu sözün çıkış noktasını da Büyük önder M.Kemal Atatürk'ün Zonguldak ziyareti esnasında ki bir diyaloğa dayandırırlar. Böyle bir diyalog hiç yapılmadığı gibi Gazi Paşa bu kelimeyi Zonguldaklılar için hiç kullanmamıştır.
Kent adını, "Sandraka / Sandrake" adıyla bilinen yerleşim, adını Sandra Çayından alarak Zonguldak'a dönüşmüştür. Bir başka görüşe göre; Göldağı' nın nirengi noktası alınması sonucu , Göldağı kesimi ya da bölgesi anlamına gelen “ Zone Ghuel Dagh” ın Türkçe okunuşundan almıştır.
Yöreye Anadolu Selçuklu ordusu 1084 yılında gelmiş ve yöreyi fethetmiştir. Daha sonra ise yöreyi Cenevizliler ele geçirmiş, beylikler döneminde ise Candaroğulları bölgede hakimiyet kurmuştur.
Anadolu Türklerine genetik olarak en yakın olan halklar Azerbaycan Türkleri, Kumuklar, Karaçaylar, Balkarlar, Çerkezler ve İranlılar.
Eymür (Eymir) Boyu: Bolu, Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Kütahya, Malatya, Mardin, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Yozgat illerinde Eymür Boyu yaşamıştır. Ala-Yundlu Boyu: Kütahya, Mardin, illerinde Ala-Yundlu Boyu yaşamıştır.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği - Vikipedi.
Osmanlı Devletinin son döneminde Konya Vilayetine bağlı bir kaza merkezi olan Ereğli, cumhuriyet döneminde de Konya'nın ilçesi olma durumunu devam ettirdi. Deniz seviyesinden 1054 m yüksekte bulunan Ereğli'nin genel nüfusu 30.12.2022 tarihi itibari ile Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre 150.978'dir.
1000 yıllarında gelmeye başlayan Yunan boyları önce Marmara ve Ege'de koloniler kurarlarken bundan 500 yıl sonra, M.Ö. 550 yılında Karadeniz Ereğli'ye ulaşmışlardır. Bu nedenle M.Ö. 550 tarihi kentin kuruluş tarihi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Ereğli, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Konya iline bağlı bir ilçedir. Toros Dağları'nın eteklerinde kurulan Ereğli, il merkezinin 153 km güneydoğusunda yer almaktadır. Çalışmaya konu olan Bekdikler bir Oğuz Türk topluluğudur. Aslen konargöçer Türkmen Yörüklerindendir.
Günümüzde 596.053 olan Zonguldak nüfusunun %2'i Kürtlerden oluşmaktadır. Kürtler, Zonguldak merkez ve Ereğli ilçelerinde daha çok yaşamaktadırlar. Zonguldak'ta Kürt kökenli vatandaşların Nüfusu 23 bin olarak tahmin edilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ili Zonguldak
Zonguldak, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ili olma özelliğini taşır. 1 Nisan 1924'te yürürlüğe giren Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nun 60. maddesine göre sancakların kaldırılmasıyla Zonguldak'ın mutasarrıflığı kaldırılmış ve vilayet olarak düzenlenmiştir.
Devrek Bastoncular Çarşısı: Devrek'in en önemli el sanatları ürünlerinden biri olan bastonun üretim ve satışının yapıldığı Bastoncular Çarşısı yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektredir. Çam Ağacı: Doğal güzellikleri arasında olan çam ağacı Sabunlar köyü güzergahı üzerinde bulunan bir ağaçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri