Etli Ekmek ustanın hüneri ile kağıt kadar ince ve yaklaşık 2-2,5 metre uzunluğunda servis ediliyor. Ocak tan masaya gelmeden önce son dokunuş Etli Ekmekğin üstüne maydanoz serpiştiriliyor. 2 metre uzunluğundaki Etli Ekmeğin nasıl bittiğini anlamıyorsun , çünkü sanki sütlü tatlı kadar hafif.
Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısmından kullanılır. Domates, yeşil biber, soğan, maydanoz, tuzdan oluşan sebze karışımı ile et yoğrulur. Konya etli ekmeğinin boyunun azami 90 cm, eninin 20 cm olması gerekir.
Etliekmeğin yapısal özelliği nasıl olmalıdır sorusuna; Kk 1,3,7,10,14 etliekmeğin eni 20-25 cm, boyu 70-80 cm olmalıdır. Ancak günümüzde etliekmek boyu 1.50 cm ye kadar uzatılmaktadır.
Genellikle 180 gram hamur bezesiyle yaklaşık olarak 70-80 cm boyunda 15-20 cm genişliğinde yapılır (Son yıllarda yaygınlaşan uzun, ensiz ve ince etli pideler, Konya'nın geleneksel etli ekmeği değildir). Bir beze için de en az 100 gramlık iç malzeme kullanılır.
1 adet etliekmek için 100 gr kıyma alınır (90-100gr arası) 50gr soğan , 50gr domates, 2 adet yeşil biber , 4-5 maydonoz yakın zamanda çıkan özel makinesi ile evde robot doğrayıcı ile olabildiği gibi asıl olan elde bıçakla satırla küçük küçük doğramaktır.
İlgili 36 soru bulundu
400gramdana kıyma(yağlı) 1adetsoğan. 1adetdomates. 1adetyeşil biber.
Konya'nın eşsiz lezzeti etliekmek ve etliekmek hamuruna bugün (5 Ocak 2023) itibariyle zam geldi. Artış sonrası 180 gram etliekmek ve pide hamurunun fiyatı 7 liraya yükseldi. Tek etliekmeğin fiyatı ise 80 TL oldu.
Esnaf ve Sanatkarlar Odasının katkıları ile aynı zamanda 4 metre 30 santim tahinli pide yaparak bir ilki gerçekleştiren pide ustaları, 230 yumurta 6 kilo peynir kullanarak yaptıkları 9 metre 18 santim uzunluğundaki pide ile yeni bir rekora daha imza atarak dünyanın en uzun pidesini yaptı.
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Bir buçuk porsiyonluk pidenin boyu 60-65 cm, eni ise 8-10 cm'dir. Pide hamuru mutlaka elle açılır.
“Konya etli ekmeğinin patent bilgilerinde yer alan özellikleri, 180 gram hamur, 100 gram et ve 100 gram kıyılmış sebzeden oluşmasıdır. Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısımlarından alınmalıdır.
1 porsiyon (131.9 gr) etli ekmek 277 kaloridir. Etli ekmeğin 100 gramı 23.55 gram karbonhidrat, 11.59 gram protein,7.25 gram yağ,1.47 gram lif içermektedir. Pilates nedir? Nasıl pilates yapılır?
KONYA'DA ETLİEKMEK HAMURU FİYATI (2021 – 2022) NE KADAR? Un, yakıt, enerji ve nakliye gibi girdi fiyatlarındaki artışa bağlı olarak, Konya'da etli ekmek hamurunun fiyatına yüzde 45'e yakın oranda zam yapıldı. Daha önce 2 lira 75 kuruş olan hamurun fiyatı, bundan böyle 4 TL'ye satılacak.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
'Etli ekmek tamamen Konya'nın. Bunu birçok yönden açıklayabiliriz. 1200'lü yıllarda ilk defa Konya'nın Kadınhanı ilçesinde Raziye Hatun Hanı'nda yapılmıştır: Bunlar kayıt altında bilgilerdir. Ayrıca Mevlevilik'te de mutfak çok önemli bir noktada.
Etli ekmeğin Konya'da özelleşmesi, 1940 yılını bulmuştur. Etli ekmeğe olan yoğun talep, bu alanda özelleşme yapılmasına neden olmuştur. Girişimciler bu talebe karşılık vermek için etli ekmek lokantaları açmaya başlamışlardır.
Pide, Türk ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olan, Balkan mutfaklarında da görülebilen yassı bir ekmek çeşididir.
Karadeniz pidesinin kıymalı, peynirli, yumurtalı, sarımsaklı, kuşbaşılı ve karışık olmak üzere çeşitli malzemelerle yapılan türleri mevcut. Artvin pidesi orijinal isimli pide meşhurdur.
Pidenin kökeni ise oldukça eskilere dayanmaktadır. Yunanca "pita" sözcüğünden türemiş olsa da bugün bildiğimiz standartlarını Osmanlı döneminde kazanmıştır. Dünyanın ilk tüketiciyi koruma kanunu olarak bilinen "Kanunname-i İhtisab-ı Bursa" adlı eserde karlımıza çıkmaktadır.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir. Yapılacak ufak bir matematiksel hesap ile bir ekmeğin için 160-180 gram un bulunduğu söylenebilir.
180 gram etliekmek hamuru, 2021 yılının Aralık ayında 2 lira 75 kuruştan, 4 TL'ye yükseltilmişti. 2022 yılının Haziran ayında ise etliekmek hamuruna yeni bir zam daha gelmiş, 180 gram etliekmek hamuru 4 liradan, 5 liraya yükseltilmişti.
Diğer taraftan, içini hazırlamak için; kıyma, çok ince doğranmış soğan yumuşamış yağ, maydanoz, tuz, kimyon ve yenibaharı derin bir kapta karıştırın. Üzerine kabuğu soyulup çok ince kıyılmış domates ve Konya'nın ünlü kıl biberini ekleyip iyice karıştırıp, yoğurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri