Çilek reçeli, C Vitamini açısından zengindir, cildin yenilenmesini ve nefes almasını sağlamaktadır. Aynı zamanda çilek reçelinin ağız ve diş etleri için faydaları bulunmaktadır. C vitamini dişlerin tutunduğu diş eti dokusunun güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor.
ÇİLEK REÇELİ FAYDALARI
Vitaminler açısından zengin olan çilek C,B6,B12,K vitaminleri fosfor ve demir içermektedir. C vitamini açısından zengin olan çilek özellikle meme kanseri ve cilt kanserinin gelişimini yavaşlatır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı korur. Kalp ve damar sağlığını korur.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Günlük C vitamini ihtiyacımız yaklaşık 60 – 75 mg'dır. 1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
Bağırsakları temizleyerek sindirim sistemine özellikle çok faydalıdır ve sindirim sistemini kuvvetlendirmektedir. Doğal antibiyotiktir, kanı temizler, hastalıklar da tedavi edicidir, kalbe iyi gelir, enfeksiyonlu hastalıklarda vücudu korur ve kuvvetlendirir.
İlgili 34 soru bulundu
Çilek: Cinsel bölgeye giden kan akımı performans için büyük önem taşıyor. İçinde bulunan antioksidanlar, folik asit ve C vitamini sayesinde cinsel bölgenin daha hızlı uyarılmasını sağlıyor.
* Çileklerde bolca bulunan antioksidanlar, kan pıhtılarının oluşmasını önleyerek felce karşı koruma sağlar.
Organik reçellerin içerisinde kullanılan meyveler, organik olması nedeniyle doğrudan anti kanserojendir. Bu sayede kanser riski olan kişilere reçel tüketimi yapmaları önerilir. Böbrek yetmezliği olan kişiler ya da yüksek kalorili diyetleri olan kişilerde de beslenme listelerinde genelde organik reçeller olması istenir.
İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır.Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir.Vücuda kuvvet ve enerji verir.Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir.Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir.Nezle ve bronşite faydalıdır.
Reçel, meyvelerden elde edilen lezzetli bir marmelat ve tatlı türüdür. Mevsiminde toplanan meyveler, şeker, bal veya pekmez gibi tatlandırıcılarla kaynatılır ve kış aylarında da tüketilebilir. Kahvaltılıkları süsleyen reçel çeşitleri günün her öğününde de tüketilebilir.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Çileğin antioksidan etkisi meyveye parlak kırmızı rengini veren antosiyanin adlı bileşenden, yüksek C vitamini içermesinden ve kuersetin pigmentinden kaynaklanıyor. Kanserden Korunma: Çileğin antioksidan etkisi çeşitli kanser türlerinin yolunu açan serbest radikallerin artmasını (oksidatif stres) önlüyor.
Antioksidan dolu çilek, kalbinizi sağlıklı tutmak için mükemmel bir meyvedir. Çilek, iyi kolesterolü (HDL) arttırır ve kötü kolesterolü düşürürken tansiyonunuzu dengeler.
Çilek reçeli kanserden koruyucu reçellerden bir tanesidir. Çilek reçeli kemiklerin güçlenmesini ve kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Çilek reçeli kan temizleyici özelliği ile de oldukça dikkat çeken reçellerden bir tanesidir. Çilek reçeli bünyesinde bulundurduğu C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Hemen Tüketecekseniz Dikkat
Eğer ki siz, yaptığınız reçeli kış boyunca saklamak değil hemen tüketmek istiyorsanız bu kez yapmanız gereken reçelin tamamen soğumasını beklemeden kavanoz kapağını kapatmamaktır. Aksi takdirde reçelin küflenmesine neden olabilirsiniz ki bu hoş olmayacaktır.
İçinde glikoz ve fruktoz bulunan hazır reçellerin fazla tüketilmesi, gerek içerdikleri kalori değeri gerekse fruktozun metabolik özelliklerinden, obezite ve diyabet başta olmak üzere birçok metabolik hastalığa yatkınlığı artırmaktadır."
Organik reçelin özellikle önerildiği kişiler
- Böbrek yetmezliği olan ve yüksek kalorili diyetler önerilen kimselerin beslenme listelerinde organik reçel en kaliteli enerji kaynaklarından biri olarak yer alır. - Çocuk obezite ve beslenme bozuklukları tedavisinde, yine organik reçel sıklıkla kullanılan bir üründür.
Şekerce zengin besinlerin yüksek sıcaklıklarda kaynamalarında HMF oluşumu daha çok olur. Bu maddenin Kanserojen ve genotoksik (genleri bozan) olduğu düşünüldüğü için Türk Gıda Kodeksi olası HMF miktarı için sınırlama getirmiş durumdadır. Sanayide üretilen pekmez veya reçeller vakum altında kaynatılmaktadır.
Organik reçeldeki püf nokta organik reçelde kullanılacak meyvelerin organik olarak üretilmesidir. Organik reçel yapımında; hiçbir şekilde şeker ve tatlandırıcı kullanılmaz. reçelde ki meyveler mutlaka organik yetiştirilen meyvelerden olmalıdır.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
Reçel yapmak için gerekli olan birkaç malzemeyse sadece meyve, şeker ve limon suyu. Bu malzemelerin oranını iyi ayarlamak reçelin lezzeti için de çok önemli. Şeker oranıysa kullanılan meyveye göre değişiklik gösterebiliyor.
-"BÖBREK HASTALARI DİKKAT ETMELİ"-
Tüketim sonrası kana karışan minerallerin, böbrek hastalarında çökme yapacağına dikkati çeken Türemiş, "aşırı tüketilen çilek, besin elementleri kana karıştığı zaman böbreklerde çökme yapabiliyor. Böbreklerinde taş ve kum riski olanlar aşırı çilek yememeli" dedi.
Çilekte sorun olan önemli hastalıklar:
Toprak kökenli hastalıklar; • Kurşuni Küf, • Külleme, • Yaprak Lekesi, • Antraknoz 'dur.
Çilek: Yılın belirli mevsimlerinde taze yenilen çilek tam bir uyku düzenleyici.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri