Kollardan fide elde edilmesi, bir çilek bitkisinin boğaz kısmındaki yaprak koltuklarından çıkan kollardan (stolon) elde edilir. Bu kollar toprak yüzüne yatık olarak büyüyen ve boğumlarının her birinde yeni bir bitki meydana getiren özelleşmiş bir gövdedir.
Stolon (Kollar): Rozet şeklinde gövdeye sahip bitkilerin boğaz kısmındaki bir yaprağın koltuğundan çıkan, toprak yüzeyine paralel olarak büyüyen özelleşmiş bir gövde şeklidir. Kollar, boğumlarından, kök ve sürgünleri bulunan yeni bitkiler oluştururlar.
Bu nedenle çileğin toprağa dikilmeden önce toprağının azot açısından zengin gübre ile desteklenmesi önemlidir. Fidelerin dikileceği toprakta balık sırtı olması ve dikimden bir süre sonra toprağa amonyum sülfat içeren çiftlik gübresi eklenmesi çilek kalitesini ve verimini arttırır.
Kısa gün çilekleri uzun günde kol gelişimi, kısa günde çiçek gözleri oluşturur. Yani kısa gün çiçek teşekkülüne, uzun gün kol atmaya etken olur. Gün nötr çilekleri gün uzunluğuna bağlık almadan çiçek açıp meyve verdiklerinden kol oluşumu daha az olmaktadır.
Nötr gün çeşitleri: az kullanılır. Gün uzunluğuna bağlı kalmaksızın, dikimden 3 ay sonra çiçek tomurcuğu oluşturur ve sezon boyunca devam eder. Yüksek sıcaklıklar çiçek tomurcuğu oluşumunu engelleyebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Dikim 25x30 cm aralık ve mesafelerde üçgen şekilde yapılır. Dekara 7.000-8.000 fide dikilir. Verim oldukça düşüktür. Birinci yıl 1-1.5 ton ikinci yıl 4-5 ton ürün alınabilir.
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanmasının altını çiziyor. Eğer çilek yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir.
SULAMA : Çilek aşırı sulanmamalıdır. Özellikle meyve oluşumundan olgunlaşma dönemine kadar daha dikkatli olunmalıdır. Damla sulama ile 3 – 4 günde bir sulama yapılır.
Kısa gün çilekleri uzun günde kol gelişimi, kısa günde çiçek gözleri oluşturur. Yani kısa gün çiçek teşekkülüne, uzun gün kol atmaya etken olur. Gün nötr çilekleri gün uzunluğuna bağlık almadan çiçek açıp meyve verdiklerinden kol oluşumu daha az olmaktadır.
Bir kök 1 kg çilek veriyor. 1 dönüm toprağa yaklaşık 5 bin kök fide dikiliyor. Bir dönümün bir dönemdeki verimi 5 ton çilek.
Üretim önerileri: Kaliteli çilek yetiştiriciliğinde temel gübre olarak susam yağı kalıntısı, soya küspesi veya fermente soya fasulyesi kullanılması, çevreye duyarlı, güvenli ve toprak için verimli kullanılması tavsiye edilir.
Çilek, organik madde bakımından zengin olan toprağı sever. Bu yüzden torfun içerisine bir miktar yavaş yarayışlı organik gübre eklenmesi gerekir. Aynı toprakla 2-3 yıl büyüyebilir. Meyve verebilmesi için her kış sonunda toprağa besin takviyesi yapılması lazımdır.
Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir.
Ancak fotosentez organları kuvvetli olmayan bitkilerde, bitkinin yeni kök oluşturacak enerjiyi karşılayamayacağı için, kök budaması bitkinin ölümüne sebep olabilir.
Korm (Corm=Sert Soğan, Soğanımsı yumru)
Toprak altında besin depo etmiş, dikey durumdaki kısa ve kalın gövdelere “korm” denir. Gerçek soğanların aksine soğanımsı yumrularda başlıca depo organı bazal plakadır. Küçük soğanımsı yumrular, kormlet veya kormel olarak adlandırılır.
Primer Kök(İlk kök, ana kök): Çimlenme esnasında radikuladan çıkan ilk köktür. Sekonder Kök(Yan kök) : Primer kök üzerinde gelişen köklerdir. Bu kökler de daha sonra tekrar dallanarak tersiyer kökleri oluşturur. Adventif Kök(Ek kök) : Primer kök dışında bir bölgeden gelişen köklerdir.
Kışları ılık geçen bölgeler için uygundur, sonbaharda (Eylül-Ekim-Kasım-Aralık) dikim yapılır. Ertesi ilkbaharda verim azdır, sonraki yıl çok verim alınır, 3-4 yıl ürün alınır.
Bu nedenle karık sulamada ilkbaharda yağış olmadığı durumlarda haftada bir sulama yapılmalıdır. Damla sulama günlük buharlaşmaya bağlı olarak düşük debi ve su miktarlarında günlük sulama yapılabileceği gibi 3-4 günde bir de sulama yapılır. Hasat bittikten sonra belirtilen sulama aralığı genişletilmelidir.
1- Kısa gün çeşitleri (Tek ürün veren çeşitler): Yılda bir defa ürün verir, Haziran çeşitleri olarak bilinir, yetiştiricilikte en önemli gruptur, çiçek tomurcuğu kısa gün ve serin koşullarda oluşur.
Köklerin çürümemesi için sulama miktarına dikkat etmeli ve drenaj delikleri bulunan saksıları tercih etmelisiniz. Işık konusunda da çileğin güneşlenmeyi seven bir bitki olduğunu unutmamalısınız. Saksıyı balkonunuzun en güneşli yerine koymalı ve günde ortalama 6 saat kadar ışık almasını sağlamalısınız.
Yediveren Çilek Tohumu (50 Tohum)
Gayet dayanıklı ve her türlü hava koşuluna dayanıklı olup sizleri yetiştirilme konusunda üzmeyecektir. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Kireç miktarı fazla olan topraklar, çilek yetiştiriciliği için tavsiye edilmemektedir. Bu gibi alanlarda çilek yetiştiriciliği yapılması durumunda, fazla kireç demir alımını engellediği için çilekte kloroz(sararma) görülmektedir.
Severek tüketilen yaz meyvesi çilekle ilgili sosyal medyada hızla yayılan videolar herkesi şaşırttı. Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileğin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirten Gıda Mühendisi Prof.
Bir kabın içine ılık su koyup, üzerine bol miktarda tuz döküyorsunuz. Daha sonra çilekleri suyun içinde yarım saat kadar bekletiyorsunuz. Çileğinizde kurt ya da böcek varsa su üstüne çıkıyor.
Bazen temizlemek için sadece su kullanılmamaktadır. Çileği temizlemek için genelde karbonat, tuz ve sirke kullanılmaktadır. Bunlar sayesinde çilek üzerindeki kirlerden iyice arınmaktadır ve tüketilmeye hazır hale gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri