Bebeğin sağlıklı olarak kilo alımı için anne adayının ara ve ana öğünlerden oluşan ve hamilelik döneminde artan protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacını karşılayan gıdaları; tam tahıllı ve tam buğday ekmekleri günlük olarak tüketmesi gerekir. Karabuğday unundan ekmek de yine sağlıklı alternatifler arasında yer alır.
Bunlar ıspanak, kabak çekirdeği, yumurta, ceviz, meyve, sebze, kefir, yoğurt, ayran, süt ve et olarak sıralanabilir. Sıralanan bu besinler ile hem bebeğin kilolu doğması hem de sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması sağlanabilir.
Süt ve Ürünleri
Anne adaylarımız bebeğine kilo aldırmak istiyor ve bebeğinin gelişimini desteklemek istiyorsa, günlük beslenmesinde süt ve süt ürünlerine mutlaka yer vermelidir. Süt ve ürünleri özellikle kalsiyum açısından çok zengin.
4. aydan sonra kilo artış hızı düşer ve 4-6 ay arasında günde 18 gram, 7-9 ayda günlük 12 gram ve 9-12 ayda günlük 9 gram norm olarak sayılır.
Yani göz kapakları da gelişimini tamamlamak üzeredir. Hamileliğin 7. ayının sonunda boy ortalama 30-40 cm arası olurken kilo ise 1000-1800 gram arasındadır.
İlgili 34 soru bulundu
Doğru: Gebelikte yeteri kadar kilo alınmazsa bebek erken doğuma bağlı akciğer ve kalp sorunları gibi problemlerle karşılaşabilir.
Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama 2.5-4.0 kg arasındadır.
Ortalama doğum ağırlığı yani 50'nci persentil kız bebekler için 3290 gram erkek bebekler için ise 3430 gramdır.
Bu gıdalar ıspanak, kabak çekirdeği, yumurta, ceviz, doğal ürünler, sebzeler, kefir, yoğurt, ayran, süt ve et olarak sayılabilir. Sayılan bu gıdalar, bebeğin ideal kiloya ulaşması ve sağlıklı olması amacıyla gereklidir.
Bebeğin Kilosu
Gözle görülür bir değişim görmeseniz bile, bebeğinizi doktor kontrollerine götürdüğünüz zaman kilo artışı gözlemleniyor ise, yeterli miktarda beslendiği anlamına gelir. Bebekler doğumdan sonraki büyüme sürecinde; haftada 125 gram, ayda 500 gram ve üzeri alması yeterli beslenmeye işaret eder.
Gebelikte kilo alımı haftalık veya aylık olarak takip edilmelidir.İlk 3 ayda toplam 1 kilo alınması yeterlidir.Sonraki aylarda ayda 1,5 kilo kadar kilo alınması normaldir. Kilo alımı haftalık ölçümler ile de yakın takip edilebilir.Haftalık kilo artışı 400 gr geçmemelidir.
Süt ve süt ürünleri
Ancak peynir, yoğurt ve kefir gibi ürünler kalsiyum, protein ve probiyotikler içerir. Bu ürünler hem senin vücudun hem de bebeğinin kilo alması ve sağlıklı gelişimi için faydalıdır. Bu yüzden anne karnında bebeğe kilo aldıran yiyecekler arasında.
Dr. Ziya Mocan, anne adaylarına hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığını koruyacak önerilerde bulundu. Mocan, “Gebelikte portakal suyundaki fruktoz direk bebeğe geçebilir ve bebeğin kilolu doğmasına, şeker hastası olmasına sebep olabilir. Bunun yerine 1 porsiyon elma ya da armut yenmeli” uyarısını yaptı.
MUZ ANNE KARNINDAKİ BEBEĞE KİLO ALDIRIR MI? Tok tutucu olmasının yanı sıra vitamin, mineral ve ptasyum değerlerini içerisinde bulunduran muz diğerlerine göre daha kalorili bir meyve olduğu için, anne karnında ağırlığı düşük olan ebeklerin kilo almaları için annelerin tüketmesi önerilebilen bir besin olmaktadır.
38 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. Bu haftada bebeğinizin yağ birikimi giderek yavaşladığından kilo alımı da yavaşlar. Aynı şekilde siz de daha az kilo almaya başlarsınız. Artık bebeğinizin yanakları ve emme kasları tamamen geliştiğinden sürekli içinde yüzdüğü amniyon sıvısını yutar.
5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır. Rahim içinde büyüdükçe ve plasentaya bağlandıkça beslenme gücü daha da artar. Anne nasıl besleniyorsa; plasenta sayesinde bebek de tüm besinleri alır. Bu süreçte annenin çok dikkatli beslenmesi gerekir.
Hamileliğin son aylarında bebekler hızla kilo alırlar. 3 kilo doğan bir bebeğin 2 kilosu, 4 kilo doğan bir bebeğin 3 kilosu son 3 ayda kazanılır. Bebekler son dönemde haftada ortalama 250 gram alırlar. Herhangi bir sağlık problemi yoksa bebekler, doğumun geciktiği durumlarda da kilo almaya devam ederler.
Cici Bebe kalorisi yüksek bir besindir. Özellikle de çocuklarda kilo artışı için tercih edilmektedir. Kilo alma problemi yaşayan kişilerin de süt ile tükettiği bilinmektedir. Lif ve nişasta içerdiği için kilo alımına neden olur.
Hamileliğin son zamanlarına doğru doğumdan önce yapılan ultrason ölçümleri, doğum pozisyonunun nasıl olacağını belirleyen etmenlerdendir. Eğer bebek 4500 gram veya üzerinde kiloya sahipse doktorlar çoğunlukla sezaryeni önerir.
Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na göre, bugüne kadar, doğal yollardan dünyaya gelen en ağır bebek 1879'da Kanada'da dünyaya gözünü açan Anna Bates oldu. 10,5 kilogram ağırlığındaki bebek 11 saat sonra hayatını kaybetti.
Normal, sağlıklı bir bebeğin doğum kilosu kaç olmalıdır? Doğum ağırlığı, doğumdan hemen sonra yenidoğanın ölçülen ilk ağırlığıdır. Doğumda normal bebek ağırlığı 3 kg ile 3.5 kg arasındadır. Ayrıca 2.5 kg ile 4 kg arasında olması da normal olarak kabul edilir.
33-37. haftayı tamamlamış olarak ve/veya 1,5-2,5 kg ağırlığında doğan bebekler az derecede prematüre, 28-32. haftayı tamamlamış olarak ve/veya 1-1,5 kg ağırlığında doğan bebekler orta derecede prematüre, 28. haftayı tamamlamadan önce ve/veya 1 kilodan düşük ağırlıkta doğan bebeklerse ileri derecede prematüredir.
Medical Park Hastanesi Yenidoğan Bebeğin Muayene Ücreti 28 Gün SSK Öder. Kanunda yeni doğan bebek için 28 gün boyunca özel hastane muayene ödemelerini SSK ® yapar diye belirtilmiş.
Nedenler. Fetal makrozomi, genetik faktörlerin yanı sıra annenin obezitesi veya diyabeti gibi koşullardan kaynaklanabilir. Nadiren, bebeğin büyümesini hızlandıran tıbbi bir durumu olabilir. Bazı durumlarda, ortalama doğum ağırlığından daha büyük olan nedenler açıklanmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri