Kurutma ile kurutulan taze üründeki su oranı çok düşük değerlere indirilir. Kurutma sonucunda yaklaşık 10 kg çilek kullanılarak 1 kg kuru toz çilek elde edilir. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.
Çilekleri arka kısımları kağıdın üzerine gelecek şekilde tepsiye dizin. Hiçbir çileğin birbirine değmediğinden emin olun. Çilekleri 90 dereceli fırında 3 saat veya 60 derecede 4-5 saat kurutabilirsiniz. Eşit miktarda kurumaları için ara sıra çilekleri diğer tarafına çevirin.
Çilek tozu çok yönlü bir üründür ve çok sayıda alanda kullanılabilir. Gıda endüstrisinde çilek tozu, tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Özellikle, unlu mamuller, tatlandırılmış içecekler, gevrekler, tatlandırıcılar, soslar, reçeller, meyve sosları, konserveler gibi ürünlerde kullanılır.
Çilek kurusu soğuk ve sıcak çaylar yapılırken kullanılır. Aynı zamanda sağlıklı atıştırmalık, ara öğün olarak da sıklıkla tüketilir. Çilek kurusu aynı zamanda tatlılarda, sunumlarda, kek ve kurabiyelerde, browni yapımında kullanılır. Çilek kurusu ile harika sunumlar da yapılmaktadır.
Çilek kurusu sağlıklı bir atıştırmalıktır. Diyetlerin vazgeçilmezidir. Tatlılara ve çaylara aroma verir. Turta, kek ve kurabiyelerde süsleme için kullanılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Müsli, tahıl gevreği, granola, yulaf lapası, süt ve yoğurt ile beraber de tüketilebilir. Bunların dışında; aroma verici olarak kullanılabilir, pasta veya kekleri süslemede kullanılabilir.
Günlük C vitamini ihtiyacımız yaklaşık 60 – 75 mg'dır. 1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
- Lif kaynağı olarak kilo vermeye yardımcı olur. - Kolesterol düşürücü etkisi vardır. - Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Görüldüğü üzere çileğin çok önemli faydaları vardır ve günlük öğünler için tüketimi oldukça uygundur.
Ham haliyken ekşi bir tadı olan altın çilek meyvesini güneşte bıraktığınızda rengi sarıdan turuncuya, tadıysa tatlı bir aromaya döner. Altın çileğin Meksika ikliminde neredeyse 46 farklı türü bulunmaktadır.
Çilek Tozu Nedir, Nasıl Üretilir? Kurutulmuş Çilek tozu, taze Çilek kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda elde edilen ürünün öğütülmüş şeklidir.Taze Çilek kurutulmadan önce yaklaşık %90 civarında su içerir. Kurutma ile kurutulan taze üründeki su oranı çok düşük değerlere indirilir.
Onun da çözümü var! Şekersiz ve tatsız çileklerin bir nebze olsun tadını yerine getirmek için öncelikle çilekleri ikiye bölün. Cam kavanozun içine koyduğunuz çileklerin üzerine dilediğiniz miktarda pudra şekeri serpiştirin. Kavanozun ağzını kapatıp çilekler az bir miktar sulanana kadar bekletin.
İşte, çilek yaprağının saymakla bitmeyecek faydaları; Tam bir bağırsak dostu olan çilek yaprağı bağırsak iltihabı, bağırsak kurtları, bağırsak gazları ve kabızlığa karşı birebirdir. Ayrıca metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Vücutta biriken ödemi atmaya yardımcı olur.
Taze çilekleri hava geçirmez bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Çilekleri güzelce yıkadıktan sonra doğrudan cam bir kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın. Bu yöntemle meyveleri yaklaşık 2 hafta taze tutabilirsiniz. Hava almayacak şekilde sakladığınızdan meyvelerin de ömrünü uzatacaksınız.
Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır. Çilek yıkanmadan saklanmalıdır, eğer yıkanıp saklanırsa bozulma hızı artacaktır. Çilek saklanırken sapları da koparılmamalıdır, çünkü bu da bozulma hızını artırır.
Çilek: Isırdığınızda çileğin orta kısmında boşluk varsa hormonludur.
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Çilekten daha çok yararlanmak isteyenler yemekten sonra değil aç karnına yemelidirler. Böylece daha hızla ve daha iyi sindirilerek etkisi artar. Sabahları da erkenden çilek yemek çok yararlıdır.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Tarlada Çilek Yetiştiriciliği
-10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever.
C Vitamini Zengini
Farklı vitamin ve mineralleri içeren çilek, C vitamini, manganez, folat (B9 vitamini) ve potasyum açısından zengindir. C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını korur.
Kabızlık, en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Mevsiminde yenen çilek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı geçirir.
Bağırsakları temizler ve vücutta oluşan ödem gibi problemleri ortadan kaldırır. Karaciğer ve böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
Çilek reçeli yapmak için, Çilekler temizlenerek güzelce yıkanır. İki kilo şeker üzerine dökülerek geceden sabaha bekletilir. Orta ateşte köpükleri kaşık yardımı ile alınarak kaynatılır. 45 dakika kadar kaynatılır ve ocaktan almaya yakın içerisine limon dökülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri